Vecka 8 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 februari


Omvärldsbevakning 22:00

Fjällräddningen i beredskap pga stormen Mats
Trafiken och elförsörjningen är det som är mest sårbart för stormen, skriver SR Ekot. Dock har stormen, som fått namnet Mats, på söndagskvällen ännu inte lett till några avstängda vägar eller orsakat några kända skador. Däremot orsakar den strömavbrott runt om i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland, enligt SVT Nyheter, som publicerade en ögonblicksbild av antalet strömavbrott vid 20-tiden, vilka då uppgick till cirka 4 000 abonnenter. Polisen i Norrbotten meddelade under eftermiddagen att de ställer Fjällräddningen i beredskap under natten. Polisen uppmanade då även trafikanter att välja att inte ge sig ut på vägarna förrän stormen bedarrat. SMHI utvidgade vid 19-tiden klass 1-varningarna för stormbyar med Härjedalen.
Kommentar: Stormen väntas nå sin kulmen under natten. Krisinfo följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 16:00

Uppdatering Stormen i norra Sverige. 
SMHI har under dygnet uppdaterat stormvarningarna marginellt, bland annat har Västerbottens kustland nedgraderats till klass 1. Det har nu börjat blåsa kraftigt och P4 Jämtland skriver att Strömsund väntas drabbas värst i länet. P4 Norrbotten rapporterar om Trafikverkets lokala varning för risk för nedfallna träd. P4 Västernorrland meddelar om stor beredskap på länsstyrelsen inför stormen. 
Kommantar: Ännu finns inga uppgifter om skador eller olyckor i medierna. Har bytt temablock till Din beredskap för storm. Fortsätter följa. 

Omvärldsbevakning 10:00

Inget att notera.

Lördag 23 februari


Omvärldsbevakning 22:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:15

Klass 2-stormvarning i norra Sverige
SMHI har utfärdat klass 2-varningar för storm och stormbyar från söndagen i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Vinden kommer att tillta mot kvällen och kulminera under natten. Läs vidare i DN och SR Ekot.
Kommentar: Publicerat nyhet på webben och skapat nytt temablock, publicerat på facebook och twitter. Följer väderutvecklingen.

Omvärldsbevakning 10:00

Inget att notera.

Fredag 22 februari


Omvärldsbevakning 22:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera.

Torsdag 21 februari


Omvärldsbevakning 22.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Problem med Sveriges Radios sändningar i Uppsala
Ett antal personer i Uppsala har haft problem med att lyssna på Sveriges Radios sändningar. Problemet uppstår i radiomottagare av sämre kvalitet. Dessa klarar inte av att selektera frekvenserna i den nya och tätare frekvensplanen för FM-radio som infördes 1 augusti förra året, enligt PTS.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor eller om det inträffar någon större händelse som berör Uppsala län.

Klass 1-varning för ishalka i stora delar av norra Sverige
I Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för halka. Varningen gäller för fredag eftermiddag och beror på att underkylt regn faller på kallt underlag. 
Kommentar: Intensiv reshelg gör att det kan bli omfattande trafikstörningar. Vi följer eventuella konsekvenser.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Onsdag 20 februari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

SGU: Mer nederbörd än normalt krävs
I dag släppte SGU sin rapport om grundvattennivåerna i februari. Vid normala nederbördsmängder bedöms de små grundvattenmagasinen, som berör enskild vattenförsörjnin, kunna återhämta sig. Men om våren blir nederbördsfattig och sommaren kommer tidigt väntas grundvattennivåerna i de stora magasinen, som används av kommunal vattenförsörjning, att bli extremt låga i stora delar av Götaland, Svealand och södra Norrland. Följderna kan bli att enskild och kommunal vattenförsörjning att påverkas betydligt, enligt SGU. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa grundvattenläget.

Omvärldsbevakning 12:00

SMHI gräsbrandsrisken minskat något.

Omvärldsbevakning 08:00

Inget att notera

Tisdag 19 februari


Omvärldsbevakning 21.20

Knivman skjuten i Marseille
En man knivhögg två personer på öppen gata i Marseille under tisdagskvällen rapporterar Aftonbladet. Han sköts sedan av polisen och avled efter ha tagits till sjukhus uppger tidningen. Polisen ska uppmana människor att undvika området. 
Kommentar: Av relevans för svenskar i området. 

Omvärldsbevakning 16.35

SMHI utfärdar risk för gräsbrand
Imorgon (onsdag) eftermiddag kan fjolårsgräset bli torrt, vilket gör att risken för gräsbrand är påtaglig över framför allt norra och östra Götaland, skriver SMHI. Risk för gräsbrand är utfärdad i Västra Götalands län, Kalmar län, Gotlands län, delar av Jönköpings län, Östergötlands län, Södermanlands län, Örebro län och delar av Stockholms län.
Kommentar: Noterar, men vidtar ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 12.40

Uppdatering: Tågstörningar i Värmland.
Tågen går igen efter tidigare störning, rapporterar SR P4 Värmland.
Kommentar: Härmed avslutas bevakning. 

Omvärldsbevakning 08.55

Tågstörningar i Värmland
Det är stopp i tågtrafiken i Värmlands län på tisdagsmorgonen, vilket påverkar tågen mot Stockholm. Orsaken är ett stillastående godståg mellan Karlstad och Kristinehamn. Det finns ingen uppgift om när tågen ska gå som vanligt igen, rapporterar SR P4 Värmland.
Kommentar: Följer tills vidare, men vidtar ingen åtgärd. 

Måndag 18 februari


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Teve-serie om att leva utan ström
I dag börjar SVT:s nya realityserie Nedsläckt land, där ett antal deltagare får prova på hur det är att leva en tid utan el. I samband med detta har beredskapsfrågor fått en hel del uppmärksamhet och experter från flera myndigheter, bland annat MSB, deltar för att dela information.
Kommentar: SVT har bland annat hänvisat till ett av våra gamla blogginlägg, Att kissa och bajsa när vattnet försvinner, och det kan hända att vi får frågor om beredskap i samband med att serien visas under senvintern. Här har SVT chattat om att förbereda sig på strömavbrott.

Omvärldsbevakning 10.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.