Vecka 9 2019

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Omvärldsbevakningen utförs dagligen för att upptäcka händelser och kriser som kan vara relevanta för Krisinformation.se. Uppgifter i medierna följs sedan upp för att se om det finns bekräftad information hos myndigheter som går att förmedla vidare på webbplatsen. Det som noteras i denna logg är enbart noteringar om vad redaktionen ser i omvärldsbevakningen. Det är inte alltid bekräftad information, vilket enligt vårt uppdrag endast kan komma från myndigheter och andra ansvariga aktörer, inte från medierna. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 mars


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Varning för snöfall i stora delar av landet
SMHI har utfärdat klass 1-varningar för kraftigt snöfall för Gävleborg, Dalarna, Uppsala, Västmanland, Örebro och Stockholm. På sin hemsida skriver Trafikverket att Vasaloppet innebär att det är mycket trafik på vägarna och det kan bli långa köer kring Mora. Verket avråder också bilister från att välja de mest trafikerade vägarna runt Mora.
Kommentar: Många bilister som berörs i och med att Vasaloppet arrangeras denna söndag. Dessutom pågår fortfarande sportlovet, så det kan vara värt att hålla ett öga på hur trafiksituationen påverkas av snöfallet. Redan har det exempelvis rapporterats om en bussolycka i Härjedalen.

Omvärldsbevakning 09.20

Inget att notera.

Lördag 2 mars


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.15

Inget att notera.

Fredag 1 mars


Omvärldsbevakning 19.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.05

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.35

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.20

Ingenting att rapportera. 

Torsdag 28 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Risk för gräsbränder i södra Sverige
SMHI varnar för att risken för gräsbränder lokalt är stor under torsdag och fredag eftermiddag i snöfria delar av södra Sverige. Det gäller hela vägen från Skåne upp till Uppsala län.
Kommentar: För kännedom. Kan överväga att lägga upp temapuff om gräsbränder/skogsbränder på förstasidan under fredagen.

Omvärldsbevakning 16.00

Uppdatering: Svenskar fast i Bangkok
Kommentar: Noterar att Ambassaden i Indien har publicerat uppmaning om att svenskar i gränsområdet Indien-Pakistan bör lista sig på Svensklistan. Skriver nyhet och delar i relevanta kanaler, vilket plockas upp av flera medier.

Omvärldsbevakning 12.00

Uppdatering: Svenskar fast i Bangkok
Sveriges ambassad i Bangkok har nu bekräftat att Thai airways sedan klockan 12.00 i dag lokal tid flyger som normalt till Europa.
Kommentar: Frågan förhoppningsvis avslutad för vår del, följer dock enligt normal omvärldsbevakning. Vi har delat inlägget på Facebook. Nyhet inte aktuell i nuläget.

Omvärldsbevakning 08.00

Svenskar fast i Bangkok
Med anledning av Kashmirkonflikten stängde Pakistan under gårdagen sitt luftrum för kommersiella flygningar. Det leder till bekymmer för  flygningar till ett flertal resmål, exempelvis Bangkok där flera svenskar nu är strandsatta efter att ett av Thai airways avgångar till Sverige har ställts in. Thai airways har nu fått tillstånd att flyga över Kina och återupptar därför flygningarna till Europa i eftermiddag/fredag morgon lokal tid. Det uppger Reuters enligt Dagens Nyheter. I samma text framgår också att resebolaget Tui (f.d. Fritidsresor i Sverige) väljer en annan väg och att deras resenärer därför inte drabbas av några större avvikelser.
Kommentar:  Just nu ser det inte ut att behöva bli ytterligare bekymmer för svenskar, men vi följer läget. Ett flertal svenskar har varit fast i Bangkok i ett par dagar redan.

Onsdag 27 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering: Brand i köpcentrum i Borås
Branden på Evedalsgatan i Borås är nu avgränsad och riskerar inte längre att sprida sig, skriver Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Det VMA som utfärdades under förmiddagen drog tillbaka under kvällen.
Kommentar: Uppdaterade vår nyhet på webben och inlägget på facebook.

Omvärldsbevakning 16.45

UD påminner om reseavrådan till Kashmir
Med anledning av det spända läget mellan Indien och Pakistan i den omstridda provinsen Kashmir påminner Sveriges ambassad om reseavrådan till Jammu och Kashmir, förutom området Ladakh.
UD Resklar puffar på Facebook för ambassadens nyhet.
Pakistan stängde under onsdagen luftrummet för civil flygtrafik. Detta påverkar flygtrafiken i regionen.
Kommentar: För kännedom.

Hamnarbetarkonflikten
Hamnarbetarförbundet varslar i dag om fullskalig strejk från 6 mars, rapporterar SR Ekot. Sedan tidigare har arbetsgivarna Sveriges hamnar varslat om lockout.
Varslen berör anslutna till Hamnarbetarförbundet och inte de som är anslutna till Transportarbetarförbundet. Det är ännu oklart om konflikten kommer att påverka samhällsviktig verksamhet.
Kommentar: För kännedom.

Storbrand vid köpcentrum i Borås uppföljning
Branden i centrala Borås är ännu inte kontroll, säger Julia Karlsson, kommunikatör på Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund, till SR P4 Sjuhärad.
– Det bedöms som en långvarig insats så vi kommer att vara på plats ett tag framöver.
Enligt uppgifter till Borås tidning så sprider sig branden, under eftermiddagen.
Kommentar: Fortsätter att följa händelsen. Håller koll om råden till allmänheten skulle förändras eller utökas. Se även tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 11.25

Storbrand vid köpcentrum i Borås
Det brinner kraftigt i en verkstadslokal nära köpcentret Knalleland i Borås. Enligt räddningstjänsten finns det gasflaskor i lokalen, vilket innebär risk för explosion, skriver SVT nyheter och Sveriges Radio P4 Sjuhärad. Styrkor från fem stationer är på plats vid branden. I nuläget finns det inga uppgifter om att någon ska ha skadats. Det är kraftig rökutveckling från branden. Räddningsledaren har gått ut med ett Viktigt meddelande till allmänheten  där hen uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och att stänga dörrar, fönster och ventilation. Enligt Borås stad har flera vägar runt branden stängts av.
Kommentar:  Vi har publicerat  VMA:t i alla våra kanaler enligt rutin samt lagt upp information om VMA på startsidan. 

Många döda i brand på tågstation i Egypten
Minst 20 personer har omkommit och många har skadats vid en brand på den största tågstationen i Kairo i Egypten, uppger bland annat SVT nyheter.Orsaken till branden är inte  klarlagd.
Kommentar: Sveriges ambassad i Kairo har information här. Vi har inte vidtagit någon åtgärd i nuläget.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Tisdag 26 februari


Omvärldsbevakning 23.20

Tusentals hushåll utan ström efter brand i transformatorstation
Tusentals av elbolagets Eon:s abonnenter runt Skurup och Trelleborg är strömlösa efter en explosion i en transformatorstation, skriver DN. Tidigare under kvällen gick det även ut ett VMA på grund av den rökutveckling som uppstod efter explosionen, men detta drogs senare tillbaka.
Kommentar: Gick tidigare under kvällen ut med VMA:t på vår sajt och i våra sociala medier. Flera personer har klagat på att appen fungerat dåligt i samband med VMA:t. Eon hoppas att felet ska lösas och strömmen komma tillbaka under natten till onsdagen.

Omvärldsbevakning 16.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att rapportera

Måndag 25 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 12.45

Stormen Mats uppdatering
SMHI har nu nedgraderat alla klass 2-varningar till klass 1. Många får nu tillbaka strömmen, som ett exempel rapporterar Sveriges Radio P4 Jämtland att antalet strömlösa Eon-kunder minskat från 1 700 till 600 vid 10-tiden idag.
Kommentar: För kännedom. Vi fortsätter att hålla koll på väderläget.

Stormen Mats uppdatering
Enligt SMHI har vindarna avtagit på de flesta håll, förutom i Lapplandsfjällen där vinden kommer att tillta under morgonen. I kväll väntas dock åter hårda vindar i Jämtlands- och södra Lapplandsfjällen, men också öster om Jämtlandsfjällen. Sveriges Radio Ekot skriver att ett tusental hushåll fortfarande är strömlösa i Jämtlands, Västerbottens och Västernorrlands län. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa konsekvenser av vädret.