Vecka 46 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 november


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Snöovädret, fortsättning

SMHI har sedan gårdagskvällen gått ut med tre orangea varningar för snöfall; en för Gotland, en för sydöstra Skåne och en för stora delar av Stockholms län. Utöver detta har man även gått ut med ett antal gula varningar för snöfall, bland annat gällande de ostligaste delarna av Svealand och Götaland och delar av Västra Götaland län.
I Stockholm väntas lokaltrafiken drabbas av stora störningar, skriver Dagens Nyheter och på sin hemsida uppmanar SL de stockholmare som har möjlighet till det att jobba hemifrån under måndagen.
Även Polisen uppmanar stockholmarna att arbeta hemifrån under måndagen, samt att inte ge sig ut på vägarna om det inte är nödvändigt. 
Kommentar: Har gått ut med tre nyheter avseende SMHI:s orangea varningar. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 09.25

Ökad risk för fågelinfluensa i Stockholm

Länsstyrelsen i Stockholm varnar för att risken för spridning av fågelinfluensa i Stockholm och andra delar av södra Sverige är extra stor för närvarande. Länsveterinär Ann Jaconelli menar att smittan kan påverka stora fågelbesättningar om smittan sprider sig bland djuren. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 19 november


Omvärldsbevakning 20.45

Snöovädret, fortsättning

Trafikverket uppmanar alla bilister i Kalmar och Östergötlands län som saknar vinterdäck att hålla sig borta från vägarna efter lördagens ihärdiga snöande. Ovädret väntas under söndagen röra sig vidare upp över Gävleborg och Dalarna, rapporterar SVT Nyheter.
I Stockholm har vissa av de tidigare inställda busslinjerna nu åter börjat trafikeras, samtidigt som busstrafiken står still i stora delar av länet. Även tunnelbanans gröna linje har drabbats av stora störningar, enligt SVT.
Kommentar: Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 16.30

Snöovädret orsakar besvär i delar av landet

Snöovädret fortsätter att ställa till besvär i delar av landet. Utöver den orangea varning för snöfall längs delar av Götalands ostkust som SMHI gick ut med under gårdagen (se vår nyhet om det) har man även gått ut med gula varningar för snöfall gällande Skåne, Öland, Gotland samt de ostligaste delarna av Götaland och Svealand.
I Stockholm har samtliga innerstadsbussar ställts in och även övriga busslinjer i länet har drabbats av förseningar och inställda avgångar, rapporterar Dagens Nyheter.
DN skriver också att över 1 300 hushåll i Kalmar län har blivit strömlösa på grund av snöovädret. Hundratals av dessa hushåll väntas vara fortsatt strömlösa över natten.
Även Trafikverket varnar för mycket snö och halt väglag i Kalmar län och Östergötlands län.
Kommentar: Påverkar många. Fortsätter att följa.

Omvärldsbevakning 09.05
Inget att notera. 

Fredag 18 november


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

1 500 kommunanställda måste byta lösenord efter hot om cyberattack

IT-enheten på Ekerö kommun fick under torsdagen kännedom om en cyberattack riktad mot kommunen, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. Ekerö kommun förbereder sig nu på den förväntade attacken genom att säkra alla lösenord på kommunens enheter och kommunens anställda måste se över sina lösenord.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 11.00

 Orange varning för snöfall 

SMHI har utfärdat en orange varning för snöfall i delar av Götalands ostkust. Snöfallet kan leda till trafikstörningar och elbortfall på luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät. Varning gäller under lördagen.

Kommentar: Har publicerat nyhet på webben och i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.57

Inget att notera.

Torsdag 17 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Elstödet dröjer

Elstödet kommer att dröja, enligt Svenska kraftnät, uppger TT. Orsaken är att Energimarknadsinspektionen fört in ett tak för hur mycket kompensation storförbrukare av el kan få. Detta innebär att vissa verksamheter kommer att få ansöka om stöd, enligt Svk. Taket uppges innebära att myndigheten behöver förhålla sig till mer komplexa EU-regler.
Kommentar: Berör inte privatpersoner men en del verksamheter. Kan ge upphov till frågor. Stödet har varit flitigt diskuterat hela hösten.

Svenska kraftnät har följande nyhet på sin startsida: Energimarknadsinspektionen, Ei, har i dag godkänt huvuddragen i Svenska kraftnäts ansökan om stöd till elanvändare. Men när det gäller elanvändare med en förbrukning över tre miljoner kWh ska de inte automatiskt få ersättning, såsom modellen är utformad. Detta kan medföra fördröjd utbetalning av elstödet.
Dessutom en puff för sin egen förklaring till elstödet som lyder så här:
Vårt förslag till stöd innebär att alla elanvändare behandlas lika. Vi bedömer att valet av en generell modell är en förutsättning för att det ska gå att betala ut stödet så snart som möjligt.
Kommentar: Det kan se ut som om två myndigheter bråkar med varandra.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.50

Fortsatt risk för elavstängning i delar av Skåne 

Trots att elförbrukningen minskat i Sverige så kan elen komma att stängas av under korta perioder i Skåne. I elområde 4 sjönk elförbrukningen med 11,5 procent under oktober månad jämfört med samma månad i fjol, rapporterar Sveriges Radio/Sydsvenskan.

Svenska Kraftnät uppger för Sydsvenskan att det trots det finns en reell risk att delar av Skåne släcks ner under de kommande vintermånaderna.
Kommentar: För kännedom. Vi följer läget och risk för en eventuell manuell frånkoppling. 

Onsdag 16 november


Omvärldsbevakning 20.27

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.38

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera. 

Tisdag 15 november


Omvärldsbevakning 22.44

Uppdatering: Explosioner i Polen

Ryssland nekar till att ha attackerat mål i närheten av den polsk-ukrainska gränsen rapporterar Dagens Nyheter. Den militära beredskapen höjs nu i Polen. Svenska Försvarsmakten skriver på Twitter att man följer händelserna och utvecklingen kring explosionerna i Polen mycket noga. Försvarsmakten ser ingen aktivitet som hotar Sverige. 
Kommentar: Har delat vidare Försvarsmaktens information på Twitter och lyft Twitterflödet på vår startsida. 

Omvärldsbevakning 20.30

Explosioner i Polen 

Enligt flera medier, bland annat Sveriges Radio, har två personer dött efter att ryska robotar slagit ned i Polen nära ukrainska gränsen. Uppgifterna kommer från nyhetsbyrån AP som uppger att de fått dem från en amerikansk underrättelsekälla.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.18

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.31

Inget att notera.

Måndag 14 november


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.