Vecka 1 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Färre stannar vid trafikolyckor

Sveriges Radio P4 Jämland rapporterar om att räddningstjänsten lokalt upplever ett ökande problem med trafikanter som larmar om olyckor de passerar, men inte stannar för att se hur det har gått för passagerarna. Räddningstjänsten vill uppmana fler att stanna och inte bara larma.

Kommentar: Kanske något som kan vara relevant för oss att ta upp som platta eller annan form av förebyggande info framöver. 

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Lördag 8 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 9.00

Endast varannan gravid kvinna är fullvaccinerad

Under de senaste dagarna har flera medier rapporterat om oro hos förlossningsvården över att många gravida kvinnor inte är fullt vaccinerade mot covid-19. Karin Pettersson, sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset i Solna, säger till exempel till SVT att de varje vecka får förlösa kvinnor alldeles för tidigt, eftersom de är så covidsjuka att de själva behöver sjukhusvård. och ibland också intensivvård. Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att ungefär varannan födande kvinna hade fått två doser eller fler vid rapportens tillfälle (i början av december 2021). 

Kommentar: Kanske kika på om Folkhälsomyndigheter har planer på att lyfta, och i så fall delta i att sprida information om vikten av att gravida vaccinerar sig. 

Fredag 7 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Norge inför karantänskrav för flera svenska regioner

Den norska regeringen har beslutat att införa inresekarantän för resande från de svenska regionerna Gotland, Kronoberg, Norrbotten och Västerbotten. De som har haft covid-19 under de senaste sex månaderna och/eller är fullvaccinerade är undantagna från karantänkravet. Det rapporterar SVT Nyheter.

Kommentar: För kännedom. Än så länge ingen information på ambassadens hemsida.

Skärpta inresekrav till Thailand

Med anledning av den ökande spridningen av covid-19 skärper nu Thailand reglerna för inresa i landet. De thailändska myndigheterna utökar även det karantänsprogram som sedan tidigare gällt på ön Phuket till att även omfatta andra områden i landet. Det rapporterar Ekot.

Kommentar: Påverkar många svenskar. Än så länge ingen information på ambassadens hemsida.

Omvärldsbevakning 11.25

Allt fler vårdas på sjukhus för covid-19

Under torsdagen vårdades 930 personer på sjukhus i Sverige med anledning covid-19, vilket är en ökning med drygt 100 personer jämfört med dagen innan. Åtta av 21 regioner har nu gått upp i stabsläge, rapporterar SVT Nyheter.

Kommentar: Fortsätter att följa läget inom vården, som väntas bli ytterligare ansträngt den närmsta tiden.

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdaterade vaccin kan bli tillgängliga först i april

Sveriges Radio rapporterar att uppdaterade vaccin mot omikronvarianten av coronaviruset kan komma som tidigast i april, enligt Rickard Bergström, sveriges vaccinsamordnare. Det är dock osäkert när de kan börja användas i Sverige. Eftersom vintersäsongen börjar i juni på södra halvklotet kan det vara där man börjar med att använda de uppdaterade vaccinen.

Kommentar: Det finns ett stort intresse bland medier och allmänhet gällande uppdaterade vacciner. Vi fortsätter att följa.

Torsdag 6 januari


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

UD avråder från resor till Kazakstan

Med anledning av säkerhetsläget i landet avråder UD från icke nödvändiga resor till Kazakstan. Beslut om avrådan togs den 6 januari. Avrådan gäller tills vidare.

Kommentar: Delat information i sociala medier.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Onsdag 5 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Kraftig ökning av antalet smittade

Vid dagens presskonferens rapporterade Folkhälsomyndigheten att antalet smittade med covid-19 ökat kraftigt. Under tisdagen registrerades över 17 000 covidfall i Sverige vilket är betydligt högre än det förra dygnsrekordet på 11 507 fall från december månad. Enligt Folkhälsomyndigheten är det nu omikronvarianten som är dominerande, skriver Sveriges Radio
Kommentar: En väntad ökning efter storhelgerna och vi följer utvecklingen.

Regeringen öppnar för vaccinationsbevis på serveringsställen och andra platser

Regeringen ger Folkhälsomyndigheten möjlighet att införa vaccinationsbevis från den 12 januari på serveringsställen och andra platser där risken för trängsel och smittspridning är särskilt stor, rapporterar bland annat SVT. Om och när vaccinationsbevis införs beror på smittspridningens utveckling. Om det blir aktuellt att införa vaccinationsbevis på serveringsställen och andra platser undantas kravet för personer som är under 18 år eller personer som på grund av medicinska skäl inte bör vaccinera sig.

Vaccinationsbevis får enligt regeringens beslut inte användas i livsmedelsbutiker, apotek eller andra samhällsviktiga verksamheter. Användningen av vaccinationsbevis får inte heller innebära att personer utan vaccinationsbevis nekas tillgång till exempelvis tandvård, hälso-och sjukvård eller socialtjänstverksamhet som ligger i ett köpcentrum.

Kommentar: Publicerat nyhet och delat i sociala medier.

Omvärldsbevakning 12.00

Eventuellt nya rekommendationer

Flera svenska medier skriver att regeringen förväntas presentera nya restriktioner under pressträffen 14.00 idag.

Kommentar: Följ.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Tisdag 4 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Måndag 3 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Smittan ökar i flera regioner

På flera håll i landet syns nu en kraftig ökning av antalet covidfall, rapporterar flera medier. I exempelvis Jönköpings län  rapporteras om en tredubblad ökning på två veckor. En ökad smittar märks också i flera län som exempelvis Gotland, Sörmland och Västra Götalands län.
Kommentar: Folkhälsomyndigheten har ännu inte rapporterat nationella siffror efter helgerna men vi följer utvecklingen och den nationella statistiken

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.20

Frankrike inför nya restriktioner

Från och med den 3 januari gäller nya restriktioner i Frankrike för att försöka hejda omicrons rekordsnabba spridning i landet, rapporterar Sveriges Radio. De fransmän som kan ska jobba hemifrån minst tre dagar i veckan och alla över sex år ska bära munskydd på offentliga platser. På restauranger och kaféer ska servering återigen ske vid borden och det blir inte längre tillåtet att äta eller dricka mat på biografer, teatrar och allmänna transportmedel. Vissa begränsningar vid stora sammankomster har också införts och sedan tidigare är diskoteken stängda i Frankrike.

Kommentar: Berör många utlandssvenskar.

Omvärldsbevakning 08.40

SMHI varnar för ishalka

SMHI varnar för plötslig ishalka från måndag kväll i större delen av Svealand och nordvästra Götaland, Norra Värmland, mellersta och norra Dalarna samt södra Hälsingland. Orsaken till varningen är att blötsnö och regn drar in västerifrån och kan falla på kalla vägbanor. SMHI meddelar att även underkylt regn kan förekomma.