Vecka 10 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 mars


Omvärldsbevakning 21.15

Gräsbrandssäsongen igång

SMHI har under lördagen och söndagen utfärdat risk för gräsbrand i södra Sverige. Och räddningstjänsten har ryckt ut på terrängbränderoch skogsbränder på flera ställen i Västsverige, bland annat i Kungsbackatrakten och på Orust.
– Det kan gå väldigt fort med spridningsrisk till byggnader eftersom ytskiktet är så torrt, säger Stefan Karlsson, regional insatsledare på räddningstjänsten i Storgöteborg.
Kommentar: En del av bränderna är startade avbränningar som man tappat kontrollen över.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Lördag 12 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Uppföljning: FRA:s sajt åter uppe.

Inget övrigt att notera.

Omvärldsbevakning 10.20

FRA:s sajt ligger nere

Försvaret radioanstalts (FRA) hemsida går inte att nå under lördagsmorgonen, enligt GP och SR. Det är ännu oklart hur länge störningen har pågått och vad den beror på.
Kommentar: Krisinfo följer.

Fredag 11 mars


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Svårt att ordna boenden i takt med växande flyktingström

Migrationsverket presenterade på fredagen några scenarier om hur många personer från Ukraina som kan väntas söka sig till Sverige från mars till juni, och hur det påverkar Migrationsverkets möjligheter att tillhandahålla boende. Beräkningarna präglas av osäkra faktorer, vilket gör att scenarierna spänner mellan 27.000 och 212.000 flyktingar som väntas komma. Beräkningarna visar i vilket fall att Migrationsverkets boendekapacitet inte räcker till, trots att myndigheten är i full gång med att upphandla tusentals bostadsplatser. Många privatpersoner hör av sig med erbjudanden om bostäder, men dessa kan inte Migrationsverket förmedla på grund av regelverket för offentlig upphandling. Men myndigheten uppmuntrar privatpersoner som har bostäder att vända sig till lokala hjälporganisationer med sina erbjudanden, skriver Migrationsverket. I Malmö har kommunen börjat öppna upp gymnastiksalar för att flyktingar ska ha någonstans att bo, rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: Uppdaterar händelsesidan. Vi följer konsekvenser av kriget i Ukraina. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Migrationsverket: 4 000 flyktingar till Sverige per dygn

Enligt Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, kommer det redan nu 4 000 ukrainska flyktingar till Sverige per dygn. Migrationsverket har räknat på olika scenarier för hur många flyktingar som kan komma till Sverige innan halvårsskiftet. I ett troligt scenario väntas omkring 76 000 personer söka sig till Sverige och vid ett övre scenario kan 212 000 flyktingar komma inom samma period, rapporterar SVT.
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring kriget i Ukraina och dess konsekvenser. 

Torsdag 10 mars


Omvärldsbevakning 20.52

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.55

Regelbundna pressträffar om omvärldsläget 

Med anledning av omvärldsläget kommer Försvarsmakten från och med nu hålla digitala pressträffar återkommande varje vecka på torsdagar kl. 15.00

Försvarsmakten: Hotet mot Sverige har ökat 

Insatschef Michael Claessson på Försvarsmakten uppger att hotbilden mot Sverige ökat de senaste veckorna. – Det kan röra sig om cyberattacker, misskreditering av personer, men även kränkning av svenskt luftrum, säger Claesson till Svenska Dagbladet. Jan Kinnander, chef för säkerhetskontoret vid Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) säger att de just nu bedömer att hotet från främmande underrättelseorganisation är högt: fyra på en femgradig skala.   

Strömmen tillbaka vid kärnkraftverket i Tjernobyl 

Det ryska energiministeriet meddelar idag att elförsörjningen till kärnkraftverket i Tjernobyl är återställd, rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till Reuters. Under onsdagen rapporterades det om ett elavbrott vid anläggningen. Strålsäkerhetsmyndigheten gjorde bedömningen att ett elavbrott i Tjernobyl inte skulle leda till några radiologiska utsläpp på ett par veckors sikt. 

Omvärldsbevakning 12.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Onsdag 9 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.00

Tjernobyl strömlöst

Det tidigare kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina är strömlöst. Men enligt svenska Strålsäkerhetsmyndigheten finns i nuläget ingen ökad strålningsrisk för människor och miljö, varken i Ukraina eller i Sverige. Källa:  Sveriges Radio.

Kommentar: För kännedom 

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.50

Inget att rapportera.

Tisdag 8 mars


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

USA väntas stoppa import av rysk olja enligt medieuppgifter

Bidenregeringens ska ha fattat beslut om att införa ett embargo mot import av ryska energiråvaror redan på tisdagen, oavsett hur EU-länderna gör. Detta enligt Bloomberg med hänvisning till källor, rapporterar TT/SVT.

Kommentar: Vi följer utvecklingen kring kriget i Ukraina och dess konsekvenser. 

Omvärldsbevakning 09.00

Ryssland hotar att stänga av gas

Ryssland hotar att stoppa flödet av naturgas till EU via gasledningen Nord Stream 1. Åtgärden föreslås som ett ryskt svar på västliga sanktioner till följd av Rysslands anfall mot Ukraina, men ännu har inget beslut fattats. Det rapporterar TT/SvD.

Kommentar: Vi följer utvecklingen kring kriget i Ukraina och dess konsekvenser. 

Måndag 7 mars


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.40

Hesa Fredrik hakade upp sig i Malmö

Någonstans i Malmö hakade nödsignalen Hesa Fredrik upp sig under måndagseftermiddagens test, rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus. Signalen ljöd i drygt en halvtimme. Räddningstjänsten försöker lokalisera var problemet uppstått. 
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 12.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.