Vecka 14 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 april


Omvärldsbevakning 20.36

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.40

Gul varning för mycket kraftig vind och snö på kalfjället

SMHI har utfärdat en gul varning för Härjedalsfjällen och södra Jämtlandsfjällen söndag eftermiddag och natt. Ett lågtryck passerar området med mycket kraftig vind i kombination med snöfall. Ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället. Det kan bli svårt att orientera sig på grund av nedsatt sikt. Det kan även bli svårt att resa och förankra tält.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 10.44

Problem med vattenförsörjningen i Göteborg

Under fredagskvällen drabbades flera stadsdelar i Göteborg av problem med vattenförsörjningen efter att en läcka uppstått i en pumpstation. Under natten har Göteborgs Stad lyckats åtgärda läckan och de flesta ska nu ha fått vattnet åter, skriver SVT Nyheter. I de stadsdelar där vatten saknades placerades vattentankar ut där dricksvatten kunde hämtas. 
Kommentar: För kännedom. Vi har inte fått några frågor till oss med anledning av händelsen. 

Lördag 9 april


Omvärldsbevakning 21.17

Uppdatering: Personer fast på fjäll

Polisen meddelar att samtliga personer nu är i säkerhet. 

Omvärldsbevakning 14.47

Personer fast på fjäll

Ett sällskap på 12 personer sitter sedan igår fast på fjället vid Stora Sjöfallet i Gällivare kommun, rapporterar SVT Nyheter. På fredagseftermiddagen larmade sällskapet då de hamnat i dåligt väder. En räddningsinsats med skoter eller helikopter kunde inte påbörjas på grund av ovädret. I väntat på räddning ska personerna ha grävt skydd i snön. Under lördagsmorgonen kunde räddningsinsatsen inledas. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 10.11

Inget att notera. 

Fredag 8 april


Omvärldsbevakning 20.00

Orange varning borttagen

Den orangea vädervarningen för mycket snö (se anteckning från gårdagen kl. 13.30 för bakgrund) är nu borttagen och enligt SMHI börjar både vind och snöfall mattas av.

Kommentar: Vi följer läget.

Försvarsmakten varnar för falska sms

Försvarsmakten varnar för falska sms, där mottagaren uppmanas inställa sig till värnpliktens grundutbildning. Anledningen till att Försvarsmakten går ut och varnar är att man menar att de falska sms:en kan äventyra färtroendet för myndigheter. Hur många sms som skickats ur är okänt, men enligt DN har ett flertal personer hört av sig till Försvarsmakten, MSB och Plikt- och prövningsverket.

Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor eller kommentarer om sms:en.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.15

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Problem i trafiken på grund av snöovädret

Nattens kraftiga snöoväder har orsakat problem på vägarna och i buss- och tågtrafiken under natten och morgonen, skriver DN och flera andra medier. Besvärligheten på vägarna i norr förvärras även av att många påsklovsresenärer från södra Sverige har bytt till sommardäck, skriver SR. Busstrafiken är inställd i Gästriklands och Hälsinglands län. Tågtrafiken är också inställd på flera håll. SJ uppmanar resenärer i Örebrotrakten att avstå tåget om de kan eftersom förseningar kommer att påverka trafiken hela dagen, rapporterar SR. Under dagen förflyttar sig snöovädret norrut, enligt SMHI.
Kommentar: Vi följer konsekvenserna av snöovädret. 

Torsdag 7 april


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Brand i godståg stoppar tågtrafiken

Det är stopp i tågtrafiken på västra stambanan efter att det börjat brinna i ett godståg, rapporterar SVT nyheter Väst. Räddningstjänsten är på plats och branden är släckt. Stoppet påverkar trafiken mellan Göteborg och Stockholm. Det finns ingen prognos för när tågen kommer att börja rulla igen.
Kommentar: Påverkar många resenärer. Oklar prognos.

Omvärldsbevakning 13.00

Ny virusvariant upptäckt i Storbriannien

I Storbriannnien har en ny variant av coronaviruset upptäckts som kallas Omikron Xe, rapporterar Sveriges Radio. Den nya varianten ska ha uppstått som en kombination av två redan kända varianter genom att någon person har blivit smittade av båda samtidigt. 
Kommentar: Nya virusvarianten kan skapa oro och leda till frågor från allmänheten. 

Stormvarning i delar av Tyskland

I delar av mellersta och södra Tyskland varnas det för stormbyar. Människor uppmanas att stanna inne och hålla sig undan träd och byggnader, enligt Meteoalarm
Kommentar: Vi följer detta.

Varning för stora snömängder i mellersta Sverige

SMHI har utfärdat en orange varning för kraftigt snöfall i nordöstra Svealand och Gästrikland från torsdag eftermiddag. Vädret kan leda till stora störningar i trafiken och förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken.
Kommentar: Vi har skrivit nyhet och delat i sociala medier enligt rutin. 

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att rapportera. 

Onsdag 6 april


Omvärldsbevakning 19.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Tisdag 5 april


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Salmonellafall kopplas till Kinderprodukter

Omkring 125 fall av salmonella har konstaterats i Europa med koppling till Kinderprodukter, såsom Kinderägg, uppger Livsmedelsverket. Tillverkaren utreder just nu om smittade produkter kan ha sålts till flera länder, däribland Sverige.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.42

Inget att notera. 

Måndag 4 april


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.40

Larm om lavin i Abisko

En lavin har gått i Abisko, rapporterar Svenska Dagbladet. Enligt polisens första uppgifter kan den ha utlösts av en skidåkare i området.
– Det kan vara så, men vi har inga bekräftade uppgifter. Det är fortfarande oklart om någon har dragits med i lavinen, säger polisens presstalesperson Marie Andersson. 
Polisens vakthavande befäl har fattat beslut om räddningstjänst och fjällräddare kallas ut till platsen för att kontrollera området.
Kommentar: För kännedom. Området är ett populärt resmål och skidsäsongen pågår fortfarande. 

Omvärldsbevakning 12.40

Skånska vindar orsakar trafikproblem

Vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron under eftermiddagen. Detta på grund av hårda vindar.  SR P4 Malmöhus rapporterar att lokal tågtrafik mellan Ystad och Simrishamn stängs från måndag klockan 12 till tisdag klockan 10.

Kommentar: Följer rapporteringen om vädrets konsekvenser.

Omvärldsbevakning 08.15

Ingenting att rapportera.