Vecka 17 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 1 maj


Omvärldsbevakning 22.20

Varning för hård vind och snöfall i fjällen

SMHI har utfärdat en gul varning för vind i kombination med snöfall i fjällen i Jämtlands och Norrbottens län. Ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället eftersom vädret gör det svårt att orientera sig på grund av nedsatt sikt. Det blir också svårt att resa och förankra tält och det finns risk för förfrysning.Varningen för Jämtlands län gäller från måndag kl 08.00 och för Norrbottens län från måndag kväll.

Kommentar: Bevakar.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.40

Ryskt flygplan kränkte svensk luftrum

Försvarsmakten meddelade på lördagen att ett ryskt militärt propellerplan av typen AN-30 kränkte svenskt luftrum söder om Blekinge på fredagskvällen. Planet befann sig öster om Bornholm och flög därefter in över svenskt territorium en kortare period innan det lämnade området. Enligt Försvarsmaktens uppgifter till DN tyder mycket på att kränkningen var ett misstag. 

Kommentar: Kan leda till frågor med anledning av säkerhetsläget i Europa.

Lördag 30 april


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.15

Brand i flerfamiljshus i Hässelby

En kraftig brand i ett sjuvåningshus i Hässelby i västra Stockholm bröt ut natten till lördag. Enligt räddningstjänsten började branden troligen på en balkong och spred sig sedan upp till vinden.

Enligt räddningstjänsten finns det risk för spridning till andra fastigheter på grund av så kallat gnistregn. Därför släcker räddningstjänsten även runtomkring huset.

Kommentar: Följer

Fredag 29 april


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.25

Swedbanks kunder får minus på kontot

Många av Swedbanks kunder har fått minus på kontot trots att deras saldo är på plus, rapporterar Aftonbladet. Enligt uppgifter till SVT är det en systemuppdatering på banken som orsakat problemen. Även möjligheten att betala in pengar och att använda swish påverkas.

Kommentar: Ingen åtgärd.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att rapportera.

Torsdag 28 april


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 19.15

Om avrådan till Iran

Allt fler missnöjesyttringar hörs i Iran och landet har kritiserat en pågående rättegång mot en iransk medborgare i Sverige. Det är bakgrunden till att svenska UD nu infört reseavrådan till Iran. Flera europeiska medborgare ska nyligen ha frihetsberövats utan uppenbar anledning. Det rapporterar SVT.

Kommentar: Har fått flera frågor om detta när vi delade nyheten. Ska se om UD eller ambassaden har någon info som vi kan lägga till i nyheten.

Blodigt fästingvirus allt längre norrut

Krim-Kongoviruset, jämförs med ebola och orsakar feber och blödningar. Krim-Kongo sprids via fästingar och finns i allt nordligare delar av Europa. Viruset kan ha en dödlighet på över 30 procent . Det uppger virologiprofessorn Ali Mirazimi för SVT.

Kommentar: Bra att känna till för detta kan säkert väcka frågor.

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.18

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.58

Inget att notera.

Onsdag 27 april


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera.

Tisdag 26 april


Omvärldsbevakning 20.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.40

Inget att notera.

Måndag 25 april


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Risk för fler sjukhusfall med covid-19 i maj

Enligt Folkhälsomyndigheten kan fler personer läggas in på sjukhus med covid-19 i maj, rapporterar Sveriges Radio. För tillfället läggs drygt 25 patienter med covid-19 in på sjukhus varje dag. Men under maj kan denna siffra fördubblas. Orsaken till ökningen är virusvarianten omikron BA.2 som fortsätter spridas.  
Kommentar: Kan leda till oro och frågor.