Vecka 18 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 8 maj 2022

Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera

Lördag 7 maj 2022


Omvärldsbevakning 20.05

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.25

Inget att rapportera.

Fredag 6 maj 2022


Omvärldsbevakning 19.03

Kraftig explosion i Havanna

Ett hotell i Kubas huvudstad Havanna har förstörts i en kraftig explosion på fredagseftermiddagen svensk tid, det rapporterar flera medier, bland annat Dagens Nyheter. Minst fyra personer ska ha omkommit i explosionen. Byggnader intill har också skadats. Enligt det kubanska kommunistpartiets officiella tidning kan explosionen ha inträffat i samband med att en lastbil med gas skulle föra över sin last till hotellet, skriver DN. 
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 17.38

Stopp i tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg 

Det är helt stopp i tågtrafiken mellan städerna efter en olycka mellan Göteborg och Alingsås, det rapporterar Sveriges Radios trafikredaktion. Enligt Trafikverket kan trafiken återupptas tidigast efter klockan 19.00. 
Kommentar: För kännedom. 

Misstänkt gasexplosion i Madrid 

Minst 18 personer ska ha skadats i en explosion i den spanska huvudstaden Madrid på fredagseftermiddagen, rapporterar SVT Nyheter, med hänvisning till lokala medier. Ett fältsjukhus ska ha upprättats. 
Kommentar: För kännedom med tanke på eventuellt drabbade svenska medborgare.  

Omvärldsbevakning 11.30

Försvarsmaktens övning Våreld 22 startar på måndag

Cirka 4000 personer deltar i Försvarsmaktens övning Våreld 22 som startar den 9 maj. Övningen är en del i utvecklingen av armén och är planerad sedan ungefär ett år tillbaka. Den här typen av övning brukar genomföras varje år och fungerar som slutövning för värnpliktiga, skriver Försvarsmakten. Övningen genomförs från Västra Götaland via Småland och ner till Skåne.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inre gränskontroller återinförs

Regeringen har beslutat att tillfälligt införa inre gränskontroller. Åtgärden gäller fram till och med 11 november 2022. Polismyndigheten bestämmer var och hur gränskontroller ska genomföras. Kontrollerna ska anpassas till vad som är nödvändigt för att värna allmän ordning och inre säkerhet, skriver Regeringen i ett pressmeddelande. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Torsdag 5 maj 2022


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Onsdag 4 maj 2022


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.40

Inget att notera. 

Tisdag 3 maj 2022


Omvärldsbevakning 20.20

Radhuslänga i brand i Norrköping

En kraftig brand utbröt i en radhuslänga i Norrköping vid 16-tiden på eftermiddagen. Det brann från taket med kraftig rökutveckling. Polisen utreder händelsen som rubriceras som grov mordbrand. Inga personer har rapporterats skadade och evakuering har skett, skriver polisen. Räddningstjänst från fyra stationer har arbetat med att släcka elden, och man kunde konstatera att hela radhuslängan kommer att bli totalförstörd. Men vid 19-tiden fanns det inte längre någon spridningsrisk, uppgav räddningstjänsten för SVT Nyheter Öst
Kommentar: Bevakade under kvällen. Bevakning avslutas härmed. 

Omvärldsbevakning 15.40

Barn drabbade av okänd hepatit uppger WHO

Minst 228 fall av en okänd form av barnhepatit har rapporterats till Världshälsoorganisationen (WHO). De första fallen av sjukdomen dök upp den 5 april. Då handlade det om 10 barn i Skottland. Nu har fall upptäckts i 20 länder, varav de flesta i Europa. Storbritannien står för nära hälften av fallen. I vissa fall har hepatiten orsakat leversvikt och krävt transplantationer. Minst ett barn har avlidit. WHO har också fått rapporter om att hepatiten har orsakat gulsot och symtom från mag-tarmkanalen som buksmärtor, diarré och kräkningar. WHO har kunnat utesluta att det rör sig om kända hepatiter av typ A-E. Barnkliniker i Sverige uppmanas att rapportera misstänkta fall av den okända hepatiten till Folkhälsomyndigheten (FHM). Det rapporterar TT/SvD
Kommentar: Noterar för kännedom, om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 11.50

Astrid Lindgren utpekas som nazist i Ryssland

En affischkampanj i Ryssland pekar ut ett antal kända svenskar som nazister, skriver Aftonbladet. Devisen är ”Vi är emot nazism, men det är inte de” med foton på bland andra Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad. Svenska ambassaden uppger för tidningen att de känner till kampanjen men att de inte avser att gå i polemik med den ryska organisationen Vår seger som uppges ligga bakom affischerna.

Kommentar: Noterar detta.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera.

Måndag 2 maj 2022


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ny plan för smittskyddsåtgärder mot covid-19

Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tagit fram en beredskapsplan för införande av råd, rekommendationer och andra eventuella smittskyddsåtgärder i händelse av ökad spridning av covid-19 under 2022.
Kommentar: För kännedom vid eventuella frågar. Publicerar notis på aktuelltsidan.

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.