Vecka 22 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Kokningsrekommendation kvarstår troligen till på torsdag

Nyköpings kommun meddelar i dag att rekommendationen om att koka vatten till dryck och matlagning troligen kommer att kvarstå ända till torsdag (se fredagens anteckning för mer info om upprinnelsen). 

Kommentar: Vi följer läget, som är under kontroll.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Lördag 4 juni


Omvärldsbevakning 19.11

Nästa test av Hesa Fredrik skjuts upp 

Fyra gånger per år testas signalen för Viktigt meddelande, även kallad "Hesa Fredrik". Utomhusvarningssystemet ska testas den första helgria måndagen i mars, juni, september och december. Eftersom första måndagen i juni 2022 är en helgdag, nationaldagen, skjuts testet upp till måndagen den 13 juni, meddelar MSB
Kommentar: Bra att känna till. Vi kommer även publicera information om detta i våra sociala kanaler under nationaldagen.  

Omvärldsbevakning 14.56

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.53

Viktigt meddelande till allmänheten i Skara kommun 

Vid klockan 05.49 utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) i Skara, Västra Götalands län. Meddelandet gällde en brand i en fritidsgård. Allmänheten i området Sörskogen uppmanades att gå inomhus och stänga dörrer fönster och ventilation. Meddelandet drogs tillbaka vid klockan 07.40  
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler. 

Fredag 3 juni


Omvärldsbevakning 19.50

Ny vattenläcka drabbar Sörmland

En ny läcka har upptäckts i vattenförsörjningen till Nyköping och Oxelösund, uppger Sveriges Radio. Det råder fortfarande kokningsrekommendation i Oxelösund och Nyköping.

Kommentar: Bra om vi följer detta men jag har inte delat informationen på Facebook. Tror inte det skulle hjälpa något i nuläget.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Flera bränder i Trollhättan i natt

Strax efter klockan 22 på torsdagskvällen larmades räddningstjänst till ett flertal bränder i Trollhättan, rapporterar SVT nyheter Väst. Det brann bland i ett ett flerfamiljshus, ett parkeringshus och i flera bilar. Det finns inga rapporterar om att någon har skadats vid bränderna. Ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, utfärdades under några timmar inatt, där invånarna i centrala Trollhättan uppmanades att gå inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.
Kommentar: Vi förmedlade det viktiga meddeladet till allmänheten i våra kanaler.

Torsdag 2 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Vattenläckan i Nynäshamn och Oxelösund

Lagning av vattenläckan pågår, enligt Nyköpings kommun och Oxelösunds kommun. Vatten levereras nu i en av ledningarna in mot Nyköping och Oxelösund, med låg kapacitet. Kommunerna rekommenderar att kranvatten som ska drickas eller användas till matlagning kokas.
Kommentar: Vi låter Just nu:erna ligga kvar över natten eftersom kokningsrekommendationer utfärdats. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Större dricksvattenläcka i Nyköping och Oxelösund

En större läcka drabbade i natt dricksvattenförsörjningen till Nyköpings och Oxelösunds kommuner, enligt bland annat P4 Sörmland. Det är oklart hur länge det kommer att ta innan avbrottet är åtgärdat. Kommunerna informerar på webbplatserna om läget och var nödvatten finns uppställt. Region Sörmland meddelar att viss vård som inte är akut ställs in på Nyköpings lasarett.
Kommentar: Krisinformation.se har delat kommunernas information på Facebook och följer rapporterna om händelseutvecklingen.

Onsdag 1 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.23

Krigsfartyg anlöper Stockholm för att delta i övning  

De första utländska krigsfartygen som ska delta i marinövningen Baltops 22 anländer i Stockholm imorgon 2 juni. Resterande fartyg beräknas anlända från och med fredag morgon 3 juni. Fartygen kommer ligga förtöjda vid Stadsgårdskajen, Skeppsbron, Skeppsholmen, Norr mälarstrand, Värtahamnen och Frihamnen, enligt Försvarsmakten. Baltic Operations, Baltops 22, är en marinövning som äger rum 5-17 juni i södra Östersjöområdet. 
Kommentar: För kännedom. Kan skapa frågor hos allmänheten. 

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Låga vattennivåer i delar av Götaland

SMHI varnar för risk för vattenbrist i Halland, Jönköping, Västra Götaland och Kronobergs län. Det rapporterar Sveriges Radio.

SGU bedömer att grundvattennivåerna i de små magasinen sjunkit mer än normalt i stora delar av landet i maj. Beräkningar tyder på att nivåerna kommer att vara fortsatt under de normala i stora delar av landet i sommar.

Kommentar: Följer.

Tisdag 31 maj


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Måndag 30 maj


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Tredje fall av apkoppor i Sverige

Ett tredje fall av apkoppor har konstaterats i Sverige, i region Stockholm. Det skriver Folkhälsomyndigheten. WHO är just nu inte oroliga för att utbrottet av apkoppor ska leda till en global pandemi, men överväger att klassa utbrottet som "en möjlig folkhälsokris av internationell betydelse”. Det skriver DN.
Kommentar: Vi följer utvecklingen, om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.