Vecka 25 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

VMA i Öggestorp, Jönköpings län

En brand i en industribyggnad i Öggestorp samhälle leder till kraftig rökutveckling. Personer i området som påverkas av röken uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier enligt rutin.

Gul varning för höga temperaturer i delar av norra Uppland samt Gästrikland

SMHI har utfärdat en gul varning för höga temperaturer i norra Uppland samt Gästrikland. Från söndag till och med tisdag väntas dygnets högsta temperatur nå minst 30 grader.
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 09.30

WHO: Apkoppor inte en global hälsokris

Virussjukdomen apkoppor kan inte klassas som en global hälsokris, meddelar Världshälsoorganisationen,WHO.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Lördag 25 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Gul varning för höga temperaturer

SMHI har utfärdat en varning för höga temperaturer i nordligaste Kalmar län samt delar av Östergötlands samt södra Örebro län. Från lördag eftermiddag till och med åtminstone måndag väntas dygnets högsta temperatur på flera håll nå minst 30 grader.
Kommentar: Vi har delat information och tips om höga temperaturer i sociala medier. 

E16 Vansbro avstängd efter att tåg spårat ur

Ett tåg har spårat ur vid järnvägsövergången i Vansbro under lördagen vid 14:20-tiden, vilket blockerar E16 i båda riktningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Personbilar leds om via järnvägsstationen, följ skyltarna. Tung trafik kommer inte förbi. Det är osäkert när E16 genom Vansbro kan öppna upp igen, Trafikverkets bedömning är tidigast under söndagen, skriver Sveriges Radio.
Kommentar: Mycket stor påverkan på trafiken, enligt Trafikverket. 

Omvärldsbevakning 10.00

Två döda och flera skadade efter skjutning i Oslo

Flera skott avlossades vid ett uteställe i centrala Oslo strax efter klockan 01, rapporterar SVT Nyheter. Två personer bekräftas döda och 21 har skadats. Händelsen rubriceras som terrorbrott och alla evenemang kopplade till Pride ställs in.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten. 

VMA i Ljungby, Kronobergs län

Klockan 04.27 utfärdades ett Viktigt meddelande till allmänheten i Ljungby. Det brann på idrottsanläggningen Lagavallen med kraftig rökspridning. VMA:t hävdes vid sextiden på morgonen.
Kommentar: Vi publicerade nyhet och delade i sociala medier enligt rutin. 

Fredag 24 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.50

Hög vattenförbrukning i Båstad

Stora mängder kommunalt dricksvatten har förbrukats det senaste dygnet  i flera delar av Båstads kommun, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad. Detta har medfört väldigt låga nivåer i de vattentorn som förser området med vatten, skriver Nordvästra Skånes vatten och avlopp, NVSA. NVSA uppmanar sina kunder att vara extra försiktiga och återhållsamma med hur man använder sitt dricksvatten. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.20

VMA i Vaggeryd, Jönköpings län

Ett VMA har utfärdats i Vaggeryd efter att en brand brutit ut i en avfallsanläggning. Röken från branden har spridit sig över ett stort område.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier enligt rutin. 

Stort strömavbrott i södra Stockholm

Ett stort strömavbrott i södra Stockholm gör att drygt 30 000 abonnenter är utan el, rapporterar SVT Nyheter. Enligt elnätsföretaget Ellevio är personal på plats i området. Strömmen kan komma och gå under tiden de arbetar med att hitta felet.
Kommentar: Vi följer. 

Torsdag 23 juni


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Tyskland närmare ransonering av gas

Tyskland höjer larmnivån för landets gasmarknad till den näst högsta nivån, rapporterar Dagens Nyheter. Det innebär ett ökat inslag av kontroller av gasflödena i den tyska ekonomin och för att använda reservaggregat som går på kol. Gaspriserna kan då höjas. Den högsta nivån skulle innebära ransonering.
Kommentar: Sverige är inte lika beroende av importerad gas som exempelvis Tyskland men svenska myndigheter samarbetar inför en situation där gasbrist råder. Även Sverige och Danmark har höjt krisnivån avseende gasläget. Energimyndigheten har mer information.

Omvärldsbevakning 12.50

Eldningsförbud även i Kronobergs län

Från och med fredag klockan 12 råder eldningsförbud i Kronobergs län meddelar Sveriges Radio P4. Sedan tidigare råder eldningsförbud i Kalmar län inklusive på Öland.
Kommentar: Krisinformation.se följer rapporter om brandriskoch bevakning av bränder. Vi förmedlar myndigheternas information vartefter den publiceras och har förberett information att dela i sociala medier om läget blir värre. Här finns information om vilka eldningsförbud som råder.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Onsdag 22 juni


Omvärldsbevakning 20.05

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.45

Många döda efter jordbävning i Afghanistan 

Runt tusen människor uppskattas ha dött till följd av en jordbävning i Afghanistan i dag, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Dödssiffran befaras stiga, då jordbävningen hade sitt epicentrum i ett otillgängligt område i landet, nära gränsen till Pakistan.
Kommentar: Följer med tanke på eventuellt drabbade svenskar.

Meddelande om höga temperaturer

SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temeperturer i stora delar av Götaland, Sveland och delar av södra norrland. Meddelandet gäller från och med torsdag.
Kommentar: Vi planerar någon form av kommunkation kring detta i sociala medier och på sajten.

Omvärldsbevakning 08.25

Stor brand i flerfamiljshus i Linköping

Det brinner i ett flerfamiljshus i Skäggetorp i Linköping. Byggnaden är evakuerad och räddningstjänsten uppmanar boende i närheten att stänga fönster och dörrar, rapporterar P4 Östergötland och flera andra medier. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Inget VMA utfärdat i nuläget. Mer information hos Polisen

Fågelinflusena i Mölndal

Ett fall av fågelinfluensan har upptäckts i Mölndal, enligt Sveriges Radio, P4 Göteborg. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att rapportera in misstänkta fall. 
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten. 

Tisdag 21 juni


Omvärldsbevakning 20.29

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.03

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.58

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 20 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.52

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.37

Viktigt meddelande till allmänheten i Skara 

Vid tio-tiden på söndagskvällen utfärdades ett VMA till allmänheten i Skara, Västra Götalands län. En brand i ett flerfamiljshus skapade kraftig rökutveckling och alla i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Strax före klockan ett inatt meddelades det att faran var över.  
Kommentar: För kännedom.