Vecka 27 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 10 juli


Omvärldsbevakning 20.40

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.45

Kraftig ökning av Covid-19 i Frankrike

Frankrike har sedan början av juli haft en kraftig ökning av antal covidfall, nästan 900 000 fall rapporterades in senaste veckan, även antal inläggningar på sjukhus ökar, skriver DN. Motsvarande vecka i juni låg antalet fall på 160 000. Smittan ökar även i andra europeiska länder senaste veckan, i Spanien med 30 procent och i Grekland med 25 procent, med strax över 100 000 bekräftade fall vardera. Det som orsakat spridningen är omikrons varianter BA.4 och BA.5.

Kommentar: Vi fortsätter att följa ökningen.

Lördag 9 juli


Omvärldsbevakning 20.45

Demonstrationerna i Sri Lanka: presidenten avgår

Sri Lankas president Gotabaya Rajapaksa kommer att avgå den 13 juli som en följd av dagens våldsamma protester, uppger SVT. Även landets premiärminister är beredd att avgå. Efter att demonstranter stormat presidentpalatset har polisen under dagen fått förstärkning av tusentals militärer då fler massdemonstrationer väntas. Sri Lanka befinner sig i en djup ekonomisk kris och missnöjet i landet växer.

Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 15.45

Covidfallen ökar kraftigt i Italien

Enligt aftonbladet har 600 000 nya fall av covid-19 registrerats i Italien bara under senaste veckan och intensivvården har 36 procent fler fall. Ökningen beror troligen på den nya omikronvarianter BA.5, som även sprider sig i Sverige som Folkhälsomyndigheten rapporterade om tidigare i veckan.

Kommentar: För kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 10.30

Stora demonstrationer i Colombo, Sri Lanka

Under lördagens våldsamma demonstrationer i Colombo för att kräva presidentens avgång tog sig flera demonstranter in i presidentpalatset, presidenten lyckades fly, uppger DN. Demonstrationerna är mot Sri Lankas regering, höga matpriser och brist på bränsle.

Sedan 11 maj avråder UD från resor till Sri Lanka beroende på säkerhetsläget.

Kommentar: Följer.

Fredag 8 juli


Omvärldsbevakning 20.20

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ökning av antal smittade i apkoppor

Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm rapporterar att antalet smittade med apkoppor har ökat från cirka sex fall i månaden till sex fall i veckan, skriver aftonbladet. Totalt handlar det om 25 fall i Stockholm. Enligt Karin Tegmark Wisell, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, är det osäkert när ett vaccin finns tillgängligt i Sverige, men också att risk och nytta med vaccin måste vägas mot varandra. Även om det är jobbigt att drabbas apkoppor är symtomen milda och går över av sig själv.

Kommentar, endast för kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 8.30

TBE kan smitta via opastöriserade mjölkprodukter

Enligt Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) finns det risk att fästingsjukdomen TBE kan överföras till människor via opastöriserade mjölkprodukter från djur som är, eller har varit, smittade av TBE. Antal drabbade ökade mellan 2020 och 2021 från 274 till 534, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten, skriver SVD/TT.

Kommentar: För känndeom om vi får frågor från allmänheten.

Viktigt meddelande till allmänheten i Västerås 07.30

Faran är nu över.

Kommentar: Redigerat i nyheterna samt på Facebook.

Viktigt meddelande till allmänheten i Västerås 04.08

Strax efter fyra på morgonen utfördades ett VMA med anledning av en brand på butiken Jula i köpcentrumet Erikslund i Västerås. Röken spreds sig ut mot E18 och allmänheten ombeddes stanna inomhus. 

Kommentar: Publicerat enligt policy.

Torsdag 7 juli


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Regeringen och Folkhälsomyndigheten om ökad smittspridning

Socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell höll på torsdagen en presskonferens med anledning av den ökade spridningen av covid 19.
- Smittspridningen av covid 19 har ökat i Sverige under de senaste veckorna, men från mycket låga nivåer. Läget är inte allvarligt för befolkningen i stort och vi kommer inte att införa några nya rekommendationer eller åtgärder utöver de som redan finns, sade Karin Tegmark Wisell under pressträffen.
- Ganska många är faktiskt sjuka trots att vi är mitt i sommaren och vi ser också en liten ökning av antalet personer med covid-19 som behöver vård på sjukhus och som behöver intensivvård. Vi kan sannolikt vänta oss fler fall under sommaren och en viss ökad belastning på vården, sade lena Hallengren.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 13.30

Ingenting nytt att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

DN om MSB:s förslag för civilt försvar

Lång artikel i Dagens Nyheter om hur MSB vill rusta det civila försvaret.
Kommentar: Inget för vår dagliga verksamhet men bra att det uppmärksammas och vi får ju en del frågor i ämnet.

Onsdag 6 juli


Omvärldsbevakning 20.15

Misstänkt mordförsök under Almedalsveckan

Strax efter klockan 20 i kväll meddelade Polisen Gotlands län att den kvinna som utsatts för stickvåld i samband med Almedalsveckan på Gotland har avlidit. Hotbilden mot arrangemanget bedöms enligt polisen vara oförändrad. Region Gotland och Svenska kyrkan skrev på sina webbplatser att Visby domkyrka bemannats extra för den som känner oro och vill prata med någon.

Kommentar: Delat länk till info om domkyrkan samt lyft twitterflödet så startsidan så att den syns även där.

Omvärldsbevakning 15.40

Misstänkt mordförsök under Almedalsveckan

En kvinna har knivhuggits i Visby under Almedalsveckan, rapporterar flera medier, bland andra Aftonbladet och SVT. Den misstänkta gärningspersonen är gripen. Enligt polisen finns det ingenting som tyder på ett politiskt motiv men man utreder saken. Polisens presstalesperson säger till Aftonbladet att dådet inte innebär en förhöjd hotbild.
Region Gotland och Svenska kyrkan har öppnat domkyrkan i Visby för samtalsstöd till de som är oroliga.
Kommentar: Håller ett öga på händelsen.

Omvärldsbevakning 13:20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Ingenting nytt att rapportera.

Tisdag 5 juli


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Ökat antal fall av fågelinfluensa hos vilda fåglar

Statens veterinärmedicicnska anstalt, SVA, rapporterar att antalet konstaterade fall av fågelinfluensa hos vilda fåglar ökat. Läget i år skiljer sig från tidigare då sommaren normalt ger sämre förutsättningar för fågelinfluensavirusets överlevnad.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Måndag 4 juli


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

SAS-piloter ut i strejk

Vid lunchtid kom beskedet att SAS-piloterna kommer gå ut i strejk. Enligt SR Ekot påverkas ungefär 30 000 resenärer om dagen av strejken.

Kommentar: För kännedom med anledning av trafikpåverkan.

Omvärldsbevakning 08.00

Svenskar skadade i Köpenhamn

Under morgonen meddelade köpenhamnspolisen under en presskonferens att två av de som skadades vid skottlossningen i ett köpcentrum i Köpenhamn igår (se gårdagens anteckning) är svenskar.

Kommentar: Vi följer läget och ev. krisstöd.

VMA 04:57

Brand och rökutveckling i Uddevalla

strax före klockan fem i morse utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Västra Götalands län. Det brann i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd.

Kommentar: Publicerade i samtliga kanaler. VMA:t togs bort senare under morgonen.