Vecka 3 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 januari


Omvärldsbevakning 22.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att notera.

Lördag 22 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Orange varning för snö och kraftig blåst i Norrbottens läns fjälltrakter

SMHI utfördade på lördagen en orange varning för Norrbottens läns fjälltrakter. Varningen gäller från lördag kväll till natten mot måndag och personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället. Det väntas bli mycket svårt att förflytta sig, resa och förankra tält samt mycket svårt att orientera sig på grund av kraftigt nedsatt sikt. Det är också stor risk för förfrysning.
Kommentar: Publicerat nyhet på webbplatsen och i sociala medier.

Omvärldsbevakning 15.00

Demonstration i Stockholm och Göteborg mot vaccinpass

En planerad demonstration mot vaccinationsbevis genomförs i Stockholm under lördagseftermiddagen, rapporterar SVT. Demonstrationen som startade vid Norrmalmstorg kl 14.00 fortsatte via Hamngatan och avslutas vid Sergels torg. Inför demonstrationen stängde ett antal vaccinationsmottagningar i området tidigare än vanligt på lördagen, skriver DNEn liknande demonstration planeras även i Göteborg under lördagseftermiddagen, liksom i andra europeiska städer.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 10.45

Ivo stoppar företag efter larm om PCR-fusk

Företaget Novolab har tvingats att omedelbart stänga sina coronamottagningar, rapporterar SR P4 Göteborg. Enligt Inspektionen för vård och omsorg har företaget hanterat testerna på ett sätt som gör att det finns det risk att personer som testat negativt faktiskt varit smittade. Provsvar ska ha kommit så snabbt att myndigheten menar att det är orimligt att de ska ha hunnit analyserats. Novolab har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Fredag 21 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Ryska fartyg lämnar Kattegatt

De tre ryska landstigningsfartyg som tidigare i veckan ankrade i Kattegatt är på väg att lämna området, rapporterar Göteborgs-Posten
– Allt tyder på att de nu lämnar, sedan vet man aldrig med militär verksamhet, men mest troligt så stävar de nu utåt. Det innebär att de lämnar vårt operationsområde och när de kommit tillräckligt långt bort även vårt intresseområde, säger Jonas Olsson, pressekreterare vid Försvarsmakten. 
Samtidigt, konstaterar han, finns "ytterligare enheter" som Försvarsmakten behöver följa i Östersjön.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 15.50

Personer med allvarlig immunbrist rekommenderas påfyllnadsdos tidigare

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att vuxna personer med allvarlig immunbrist erbjuds en påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 tre eller fyra månader efter sin grundvaccination. Det är ett kortare tidsintervall än för personer utan allvarlig immunbrist.
Kommentar: Vi uppdaterar vår information.

Coronarelaterade demonstrationer på lördag

På lördag håller 150 vaccinatörer runtom i Västra Götaland öppet för drop in-vaccinering samtidigt som det kommer att hållas en antivaccinationsdemonstration i Göteborg, rapporterar P4 Skaraborg. Vaccinatörerna är förberedda på att det kan dyka upp demonstranter, berättar Rose-Marie Gustafsson, vaccinsamordnare på Närhälsan i Mariestad.

Göteborgs-Posten rapporterar att över 18 000 personer har anmält sig till en demonstration mot vaccinpass i Stockholm på lördagen. Polisen räknar dock med betydligt färre – och har gett tillstånd för 3 000 demonstranter.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor och kommentarer. 

Omvärldsbevakning 11.50

Inget nytt att rapportera

Omvärldsbevakning 08.00

Hälften så hög risk att hamna på sjukhus med omikron
En amerikansk studie visar att risken att hamna på sjukhus är hälften så hög för de som har smittats av omikron jämfört med de som har smittats med deltavarianten. Studien visar också att risken att avlida är 90 procent lägre med omikron. Bakom studien, som omfattar 70 000 personer och ännu inte är vetenskapligt granskad, står forskare vid bland annat University of California, Berkeley, USA. 

Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen av pandemin.

Torsdag 20 januari


Omvärldsbevakning 20.34

Arlanda flygplats utryms efter misstänkt farligt föremål

Aftonbladet rapporterar att delar av Arlanda flygplats har tvingats utrymmas efter att ett misstänkt farligt föremål hittats. Enligt polisens presstalesperson rör det sig om en väska. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Österrike inför vaccinationstvång 

Parlamentet i Österrike röstade ikväll ja till att införa obligatorisk vaccination mot covid-19 rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio. Tvånget kommer gälla personer över 18 år och undantag kommer göras för gravida, personer som tillfrisknat från covid under det senaste halvåret och personer som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig. Den som vägrar vaccin riskerar böter på upp till 600 Euro. Böterna kan dock bli ännu högre om den ovaccinerade fortsätter att vägra och en rättsak inleds, skriver Omni
Kommentar: För kännedom. Kan skapa frågor. 

Omvärldsbevakning 16.19

Långa köer efter olycka på E20 

Det är just nu mycket långa köer på E20 söder om Laxå efter att flera lastbilar fastnat och blivit stillastående på sträckan, rapporterar Sveriger Radio P4 Örebro. Många av bilarna har stått i kö sedan 10-tiden på torsdagsförmiddagen. Trafikverket beräknar att trafiken ska kunna återupptas vid 17-tiden. 
Kommentar: Noterar med tanke på den långa tid vissa trafikanter suttit fast i bilkön. 

Ändrade förhållningsregler kring covid-19 

Folkhälsomyndigheten förändrar nu förhållningsreglerna kring att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk. Detta för att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är hög. Folkhälsomyndigheten uppdaterar också rekommendationerna för prioritering av testning.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler. Uppdatering av berörda sidor på Krisinformation.se pågår. 

Omvärldsbevakning 13.45

Ryska flottan i stor övning på "alla hav"

Den ryska flottan kommer under januari och februari att genomföra övningar på alla vatten som de anser tillhör ryskt territorium, och på världshaven. Det meddelade Rysslands försvarsminister i dag, rapporterar Aftonbladet

Det handlar om 140 fartyg, 60 flygplan och 10.000 soldater som ska övas. Separata övningar kommer att hållas på Medelhavet, Ochotska havet, Atlanten och Stilla havet.

”Huvudfokus ligger på att utarbeta handlingsplaner för att försvara Rysslands intressen på haven och för att motverka militära hot mot Ryssland”, säger landets försvarsminister Sergey Shoygu i ett pressmeddelande, enligt Aftonbladet.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Stöd för coronarestriktioner minskar enligt undersökning

Det svenska folkets stöd för coronarestriktionerna minskar enligt en undersökning som Aftonbladet/Demoskop genomfört, rapporterar tidningen. 

– Fler ifrågasätter om åtgärderna verkligen är motiverade, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

58 procent tycker att restriktionerna är bra. Det är en minskning med 17 procentenheter jämfört med i slutet av december, skriver Aftonbladet
Kommentar: För kännedom. Vi följer utvecklingen kring pandemin. 

Omvärldsbevakning 08.55

Strömavbrott på flera håll efter oväder

Onsdagskvällens och nattens oväder med kraftiga vindar medförde en rad strömavbrott på flera håll i landet efter att träd fallit över elledningar. Även tågtrafiken påverkades på onsdagskvällen då två elledningar blåst ihop iNorrköping. Under torsdagsmorgonen är 4000 hushåll på Gotland utan el, rapporterar TT/SVT. 

Onsdag 19 januari

Omvärldsbevakning 20.25

Riksdagen godtar kortare förlängning av pandemilagen

Riksdagen godtar regeringens förslag om förlängning av pandemilagen men uppmanar regeringen att återkomma med förslag om att bara förlänga lagen till den 31 mars. Inte till den 31 maj som förslaget löd. Riksdagen vill också ta bort de mest långtgående befogenheterna för regeringen – att besluta om nedstängning och förbud mot verksamheter och för sällskap att samlas på allmän plats, rapporterar Aftonbladet.  

Kommentar: Det måste lagtekniskt till ett nytt förslag för att det ska klubbas. Följer detta.
 

MSB föreslår prioriterad testning

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, föreslår att testning bör prioriteras för personer i samhällskritisk verksamhet. Detta för att minska problem med bemanning på grund av pandemin. Ett annat förslag är att bestämmelserna om familjekarantän bör ses över. Det är dock Folkhälsomyndigheten som måste ta ett beslut utifrån dessa förslag, påpekar Svante Werger, strategisk rådgivare på MSB, för DN.  

Kommentar: Noterar och följer.

Omvärldsbevakning 15.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13:00

SMHI - gul varning för stormbyar Svealand ochNorra Götaland

Ett område med hårda vindbyar, lokalt stormbyar passerar österut under onsdag kväll.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Tisdag 18 januari


Omvärldsbevakning 20.40

Larm om drönare störde flygtrafiken

Enligt uppgifter till Aftonbladet fick polisen under kvällen larm om fyra stora vingdrönare i Nacka. Det medförde att flygtrafiken på Bromma flygplats fick dirigeras om och flyga en annan rutt till flygplatsen. Enligt uppgifter har polisen pågående insatser gällande drönare på flera platser i Stockholm. Förutom Nacka ska det handla om centrala Stockholm, i Norsborg vid vattenverket och kring Kaknästornet på Gärdet.
Kommentar: Verkar inte ha gett några större följdeffekter för flygtrafiekn. Kan leda till frågor och funderingar hos allmänheten.

Alla sex ryska landstigningsfartyg har lämnat Östersjön

Samtliga sex ryska landstigningsfartyg har nu lämnat Östersjön via Stora Bält och stävar norrut, skriver DN.– Det här innebär att de inom kort lämnar vårt operationsområde, säger pressekreterare Jonas Olsson. Fartygens närvaro i Östersjön var en av anledningarna till att Sverige skickade ett drygt hundratal soldater till Gotland i fredags.
Kommentar: Noterar eftersom händelsen skapat en del oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Ändringar i inreseförbudet till Sverige 

Regeringen har beslutat att det särskilda kravet på ett negativt covid-19-test före inresa till Sverige tas bort. Personer som reser till Sverige från länder inom EU/EES, inklusive de nordiska länderna, måste från och med den 21 januari kunna visa upp EU:s digitala covidintyg eller motsvarande intyg som visar att man vaccinerats, testat negativt inom 72 timmar före ankomst eller har tillfrisknat inom 6 månader. Kravet gäller utländska medborgare som är 18 år och äldre, med vissa undantag. Utländska medborgare som reser till Sverige från länder utanför EU/EES måste omfattas av något av undantagen från inreseförbudet och dessutom kunna visa upp ett negativt test för covid-19 utför inom 72 timmar före inresa till Sverige. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Måndag 17 januari


Omvärldsbevakning 20.45

Larm om drönare vid Forsmark – polisen på plats

Nytt larm om drönare över kärnkrafverk rapporteras av SR m.fl.
För info.

Omvärldsbevakning 16:00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.05

Explosion på flygplats i Abu Dhabi

En misstänkt drönarattack har inträffat på flygplatsen i Förenade Arabemiraternas huvudstad Abu Dhabi, rapporterar Aftonbladet. Inga personer har dött eller skadats enligt den lokala nyhetsbyrån WAM. Den iranstödda rebellgruppen Houthi från Yemen har tagit på sig dådet och säger att det är en reaktion på att de Förenade Arabemiraterna tillsammans med Saudiarabien intensifierat sin offensiv mot Houthirebellerna de senaste veckorna.
Kommentar: Kan väcka oro hos allmänheten och svenskar på plats. 

Omvärldsbevakning 07.55

Tusentals utan ström i södra Sverige

SMHI utfärdade en orange varning för kraftiga vindar under söndagskvällen. Tusentals hushåll är strömlösa på måndagsmorgonen och flera tåg har ställts in, rapporterar Dagens NyheterSMHI har utfärdat en gul varning för mycket hårda vindar längs med hela kusten, upp mot 25 meter per sekund. Lokalt kan det även förekomma stormstyrka, ut med Västkusten, i Skåne och på Gotland.
Kommentar: För kännedom. Den orangea varningen är borta och vi har tagit bort temablocket om oväder från startsidan.