Vecka 31 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 7 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget nytt att notera.

Avlarmning VMA Skåne län11.55

Avlarmar VMA enligt rutin.

Omvärldsbevakning 10.30

Oljeutsläpp nordvästra Skåne

Oljeutsläppet längs Skånska kusten tros vara mindre än befarat, uppger SR P4 Ekot. Troligen handlar det om råolja och källan till utsläppet är ännu inte känd. VMA med avrådan från bad och kontakt med vattnet kvarstår tills vidare.

Kommentar: Vi fortsätter att följa.

Lördag 6 augusti


VMA Skåne län 22.30


VMA har utfärdats för oljeläckage i vattnet längs kusten vid Hittarp och Domsten i Helsingborgs kommun och Viken, Lerberget och Höganäs i Höganäs kommun. Alla uppmanas att undvika bad och övrig kontakt med vattnet.

Kommentar: Publicerade VMA i våra kanaler enligt rutin.

Omvärldsbevakning 21.50

Brand i Timrå - VMA avslutat

Det VMA som utfärdades för kraftig rök vid en brand i en avfallsanläggning drogs tillbaka under kvällen då branden nu släckts.

Kommentar: Avlarmat enligt rutin.

Kärnkraftverk i Ukraina riskerar läckage

Europas största kärnkraftverk Zaporizjzja i Ukraina, som ockuperas av den rysk militären, skadades vid attacker under fredagen. Idag släcktes en mindre brand, rapporterar SR Ekot. Enligt SVT uppger den ukrainska kärnkraftsmyndigheten Energoatom att det fortfarande finns risk för läckage av väte och radioaktiva ämnen.
Chefen för FN:s atomenergiorgan IAEA, Rafael Grossi, säger i ett uttalande på IAEA:s webbplats att "attackerna understryker den verkliga risken för en atomkatastrof" men att det enligt Ukraina inte har uppstått några skador på själva reaktorerna och inga utsläpp av radioaktiva ämnen. IAEA vill nu komma in på området och genomföra en säkerhetsinspektion av anläggningen.
Ukraina och Ryssland anklagar varandra för att ha utsatt kärnkraftverket för beskjutning.

Kommentar: Vi följer händelserna, kan skapa oro och frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.00

Branden i Timrå

Enligt räddningstjänstens prognos kommer släckningsarbetet att pågå minst fram till klockan 18 i kväll. Det brinner i olika avfallshögar som är svåra att släcka, uppger Medelpads Räddningstjänstförbund till TT. VMA gäller tillsvidare.

Kommentar: Vi följer händelsen.

Omvärldsbevakning 10.25

Inget nytt att notera.

VMA brand i Timrå, Västernorrland 8.30

Det brinner i en avfallsanläggning i Timrå industriområde med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Information hos P4 Västernorrland.

Kommentar: Publicerade VMA i våra kanaler enligt rutin.

Fredag 5 augusti


Omvärldsbevakning 20.43

Misstänkt farligt föremål i Stockholm 

Polisen har spärrat av Gjörwellsgatan på Kungsholmen i Stockholm efter att ett misstänkt farligt föremål påträffats i en bil, skriver SVT nyheter Stockholm och flera andra medier. Även en byggnad i närheten har evakuerats. Föraren till bilen är gripen.  Vad det rör sig om för typ av föremål vill polisen inte kommentera.
Kommentar: Stor nyhet i de flesta stora riksmedierna. Vi fäljer händelsen. Polisens information finns här.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.17

SMHI varnar för skyfallsliknande regn 

Från ikväll och natt mot lördag väntas kraftiga regnskurar i västra Svealand och södra Norrland. Lokalt kan det ge översvämmningsproblem och problem i trafiken. Regnet rör sig nordost under natten, skriver SMHI.  
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09.26

Oväder orsakar problem i tågtrafiken 

Det oväder som under torsdagskvällen och natt drog fram över de västra delarna av landet har orsakat fällda träd och skador på fastigheter. En bit av ett tak rev ner en elledning och stoppade tågtrafiken mellan Göteborg och Stockholm i flera timmar rapporterar SVT Nyheter. Tågtrafiken på sträckan beräknas påverkas fram till tisdag den 9/8 enligt Trafikverket. Under fredagen väntar fortsatt ostadigt väder men då främst i landets sydöstra delar.  
Kommentar: För kännedom. 

Torsdag 4 augusti


Omvärldsbevakning 21.12

Frontalkrock mellan buss och personbil – stort räddningspådrag

En personbil och en buss med 20-tal passagerare ombord har kolliderat på en riksväg vid Stora Bugärd i Härryda kommun. Räddningstjänst och nio ambulanser är på plats. Enligt polisen är det en allvarlig olycka och flera personer har blivit svårt skadade, rapporterar SVT nyheter Väst.

Kommentar: För kännedom.

Storbrand i industriområde i Jönköping - VMA utfärdat

En kraftig brand utbröt i en gasolindustri på Barnhemsgatan i centrala Jönköping på torsdagskvällen. Ett 40-tal brandmän från flera håll i Jönköpings län jobbade på platsen, och en person har förts till sjukhus. – Flera gasoltuber har exploderat och vi letar efter fler bränder, säger Göran Melin , vakthavande räddningschef till SVT nyheter Jönköping. Ett stort område vid Fridhem spärrades av polis. Inledningsvis var det omfattande rökspridning och flera explosioner på platsen. i Samband med branden utfärdades ett Viktigt meddelande till allmänheten, VMA.

Kommnetar: Vi publicerade VMA i våra kanaler enligt rutin. Faran var över vid kl 20.30.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Onsdag 3 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

UD varnar för vulkanutbrott på Island

Vulkanisk aktivitet på Reykjaneshalvön på Island med över 10 000 jordbävningar sedan i lördags har föranlett isländska myndigheter att höja säkerhetsnibån, skriver bland andra SvT och SvD. Under söndagen uppmättes den största jordbävningen till en magnitud på 5,4.
Kommentar: Svenska Ambassaden i Reykjavik uppmanar resenärer på Reykjaneshalvön att vara försiktiga i branta sluttningar och att undvika områden där det finns risk för fallande stenar.

VMA Staberg upphävt

Kommentar: Räddningstjänsten har kl 13.35 upphävt VMA:t för branden i gasollagret i Staberg utanför Falun och vi har avpublicerat nyheten på webben och i FB.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Tisdag 2 augusti 


Omvärldsbevakning 23.06

Uppdatering: Tallolja har läckt ut i Vänern

Sveriges Radio P4 Värmland rapporterar att räddningstjänsten pumpat upp den olja som de hittat i vattnet och att insatsen är avslutad. 
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 17.08

Viktigt meddelande till allmänheten i Staberg, Faluns kommun 

Vid 16-tiden utfärdades ett VMA för en industribrand i Staberg utanför Falun. Det är Gasbolaget som brinner. Byggnaden är övertänd och i den förvaras gasflaskor av olika slag. Byggnaden ligger inte nära annan bebyggelse. Närliggande riksväg 69 är avstängd men i övrigt ingen samhällspåverkan just nu.
Kommentar: Har publicerat enligt rutin i Krisinformation.se:s kanaler. 

Omvärldsbevakning 15.50

Tallolja har läckt ut i Vänern

En okänd mängd tallolja har runnit ut i vattnet vid Billerud Korsnäs i Grums. Enligt SOS alarm ska det ha kommit ut i Vänern, rapporterar Sveriges Radio P4 Värmland. Räddningstjänsten har precis kommit fram till platsen och ska se hur de kan sanera vattnet. Hantering av tallolja kan orsaka allergiska reaktioner, huvudvärk och andningssvårigheter.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 12.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.07

Inget att notera.

Måndag 1 augusti 


Omvärldsbevakning 21.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.03

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.47

Inget att notera.