Vecka 33 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 21 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Lördag 20 augusti


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera. 

Fredag 19 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Skottlossning i köpcentrumet Emporia i Malmö

Vid 17-tiden ägde en skottlossning rum på köpcentret Emporia i Malmö, meddelar polisen. Vid klockan 18.30 bedömde polisen att den omedelbara faran för allmänheten var över. En person har gripits som misstänkt för skottlossningen och handlingen bedöms vara kopplad till den kriminella miljönPolis är på plats med ett stort antal resurser och platsen är ännu avspärrad. 
Kommentar: Vi har följt händelseutvecklingen under kvällen. 

Omvärldsbevakning 16.00

Brand på soptipp

Det brinner sedan lunchtid på en avfallsanläggning på Värmdö med mycket svart rök som sprids i området, rapporterar P4 Stockholm
Kommentar: Kan bli ett VMA

Omvärldsbevakning 13.00

Varning för skyfall och översvämning

SMHI varnar för skyfall i stora delar av södra och mellersta Sverige. Regnet kan leda till översvämmade vägar, dagvattenbrunnar och källare. 
Kommentar: Vi har lagt upp ett block på startsidan och delat inlägg med KIT-film om hur man skyddar sig mot översvämning i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 09.00

Säkerhetsbrist i appleprodukter

Apple varnar för en sårbarhet i företagets Iphones, Ipads och datorer som gör att hackare kan komma åt produkterna, skriver TT/GP.
– En hackare kan få "full administratörsåtkomst" till enheten. Det skulle göra det möjligt för inkräktare att utge sig för enhetens ägare och sedan köra vilken programvara som helst i deras namn, säger Rachel Tobac, vd för datasäkerhetsföretaget SocialProof Security till AP.
Sårbarheten ska finnas i flera modeller. Företaget har därför släppt nya säkerhetsuppdateringar till sina produkter. 
Kommentar: Bra att känna till. Inte minst för att uppdatera våra egna enheter.  

Torsdag 18 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.20

Gul varning om skyfallsliknande regn

SMHI har utfärdat en gul varning om skyfallsliknande regn och åskskurar i Västmanlands län, Uppsala län, Sydostligaste dalarna och sydligaste Gävleborgs län. Varningen gäller under eftermiddagen och kvällen vilket kan skapa översvämningar.

Kommentar: Publicerat block om översvämningar på startsidan. 

Omvärldsbevakning 13.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Onsdag 17 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.15

Gul varning för skyfallsliknande regn delar av norra Norrlands inland

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn i delar av norra Norrlands inland. Under eftermiddagen och kvällen rör sig regn- och åskskurar österut vilket kan ge stora regnmängder på kort tid. 
Kommentar: Kan orsaka översvämningar och elavbrott. Vi har uppdaterat startsidan med aktuella block. 

Låga vattennivåer i södra Sverige

Vattennivåerna är låga på flera ställen i södra och mellersta Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Sveriges Radio P4 Jönköping skriver att läget är mycket allvarligt när det gäller vattennivån i Emån, och att kommunerna kan behöva ransonera dricksvattnet som tas från Emån om det inte kommer enorma mängder regn i höst. 
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 07.45

Inget att notera. 

Tisdag 16 augusti


Omvärldsbevakning 21.30

Storbrand på ö i Göteborgs skärgård

Det brinner i en byggnad på Källö-Knippla utanför Öckerö. Byggnaden rymmer en mataffär, lägenheter samt en restaurang. Det finns spridningsrisk och närliggande hus är utrymda, rapporterar SVT Nyheter Väst och flera andra medier. Räddningstjänsten jobbar för fullt med att få branden under kontroll och minska spridningsrisken. 
Kommentar: Branden uppmärksammas stort i flera riksmedier, men har inte lett till några frågor till oss. Det finns inga rapporter om att någon har skadats vid branden. Polisens information finns här.

Omvärldsbevakning 15.30

Skyfallsliknande regn och åskskurar i stora delar av västra Sverige

Under eftermiddagen och kvällen väntas skyfallsliknande regn och åskoväder  i västra delarna av Svealand och Götaland samt i Jämtland och Västernorrlands län. Lokalt kan det ge översvämmningsproblem, problem i trafiken, elavbrott och risk för bränder, skriver SMHI

Kommentar: Vi följer detta. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Måndag 15 augusti


Omvärldsbevakning 21.08

Oväder orsakar översvämningar och trafikproblem

Ett oväder med kraftigt regn och blixtnedslag ställer till det i Västsverige. Enligt SOS Alarm var man vid 18-tiden nedringda på grund av en rad olika väderrelaterade händelser, rapporterar SVT Nyheter Väst. Det handlar om träd som fallit över vägar och larm om översvämmade vägar. I Göteborg har vädret också ställt till problem. Räddningstjänsten har haft tillbud med åsknedslag och terrängbränder, vatten i fastigheter och ganska många automatlarm som utlösts pga åska. 
Kommentar: Följer läget. Uppdataret texten i temablocket på startsidan om åska och översvämningar. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

SMHI varnar för åskskurar och skyfallsliknande regn

Under eftermiddagen och kvällen väntas kraftiga åskskurar och stora regnmängder i nordvästra Götaland och sydvästra Värmland. Lokalt kan det ge översvämmningsproblem, problem i trafiken och elavbrott. Varningen gäller fram till 22.00, skriver SMHI.  

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.