Vecka 34 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 28 augusti


Omvärldsbevakning 19.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.00

Vädervarningen för skyfall har utökats och kvarstår, så vi fortsätter följa rapporter om översvämningar och andra följder i medierna. Under förmiddagen har det inte varit något att rapportera.

Lördag 27 augusti

Omvärldsbevakning 20.10

Översvämningar i Östergötland efter skyfall

Sveriges Radio P4 Öst rapporterar att det inträffat flera översvämnningar i Östergötland efter att skyfallen inletts. SMHI har utfärdat gul varning för skyfallsregn i flera områden och området väntas dra norrut under natten.
Kommentar: Fortsätter bevaka mediernas rapportering om följderna av ovädret.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att rapportera.

Fredag 26 augusti


Omvärldsbevakning 20.42

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.37

Flygdag i Uppsala 

På lördag den 27 augusti arrangeras Försvarsmaktens flygdag på Upplands flygflottilj F16 strax norr om centrala Uppsala med flyguppvisningar och andra aktiviteter. När flygdagen senast arrangerades kom cirka 150.000 besökare. Årets flygdag beräknas locka ungefär lika många besökare. 
Kommentar: Bra att känna till. 

Omvärldsbevakning 13.42

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.55

Stor militärövning norr om Kalix

Just nu genomför Försvarsmakten en stor militärövning på Lombens skjutfält norr om Kalix. Bland annat pågår skarpskjutning med stridsvagnar, artilleripjäser och jägarförband. Övningen omfattar cirka 700 soldater och kommer att pågå till slutet av veckan. 
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor. 

Rekommendation om påfyllnadsdos av vaccin mot covid-19 

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer över 65 att vaccinera sig med ytterligare en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 från och med den 1 september. Även personer över 18 i riskgrupp omfattas. Rekommendationen gäller även om man tidigare varit sjuk i covid-19.
Kommentar: För kännedom.  

Torsdag 25 augusti


Omvärldsbevakning 21.08

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.09

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.26

Felaktigt trafikmeddelande 

Bilister i Blekinge fick under gårdagen upp ett meddelande i radiodisplayen med följande information: ”Viktigt trafikmeddelande. Blekinge län. Luftangrepp fara.” Trafikverket meddelar att det gått ut via systemet TMC, trafikmeddelandeservice, och utreder nu saken. Det rapporterar Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Inga frågor om incidenten från allmänheten har inkommit till Krisinformation.se:s redaktion. 

Folkhälsomyndigheten: Vaccin mot apkoppar kan ges till fler 

Ett nytt sätt att ge vaccinet mot apkoppor gör att det räcker till fler. Nu kan personer med hög risk att exponeras för apkoppsvirus erbjudas vaccination i förebyggande syfte, skriver Folkhälsomyndigheten. För närvarande är det män som har sex med män och som har många sexuella kontakter som bedöms ha hög risk att utsättas för viruset. Sedan tidigare rekommenderar Folkhälsomyndigheten att vaccinet ges till personer som ingår i en smittspårning och som haft nära fysisk kontakt med någon smittad.
Kommentar: För kännedom ifall vi får frågor från allmänheten. 

SMHI nedgraderar varningarna för Luleälven 

De orangea varningarna för höga flöden i Luleälven har nedgraderats till gula varningar. Flödena har minskat något men är fortsatt höga, skriver SMHI. Det finns många sjöar längs älvsträckan men flöden mellan sjöarna är höga. Varningarna gäller tills vidare. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.57

Inget att notera. 

Onsdag 24 augusti


Omvärldsbevakning 20.14

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.38

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.37

Meddelande om höga temperaturer

SMHI har utfärdat meddelande om höga temperaturer som gäller delar av Skåne, Blekinge, Halland och sydligaste Småland. Meddelandet gäller 24-27 augusti, och innebär att dagstemperaturen väntas nå minst 26 grader.
Kommentar: Lyft fram temablock på startsidan.

Omvärldsbevakning 08.11

Inget att notera.

Tisdag 23 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Tonårspojkar påkörda med flit

Två tonårspojkar har blivit påkörda med flit utanför en gymnasieskola i Göteborg, rapporterar SVT och flera andra medier. Båda är förda med ambulans till sjukhus. Skadeläget är stabilt respekive lindrigt. Det hela startade med någon form av bråk. Två personer är gripna och polisen hanterar ärendet som grov misshandel. 
Kommentar: Om det skulle komma frågor. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Måndag 22 augusti


Omvärldsbevakning 20.10

Orange varning för höga flöden i övre delen av Lilla Luleälven samt nedre Luleälven

SMHI har utfärdat orangea varningar för höga flöden i övre delen av Lilla Luleälven samt nedre Luleälven. Enligt SMHI kan det innebära mycket höga strömhastigheter i vattendragen.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.25

Covid-19 kan komma att öka i början av hösten

Nya scenarier från Folkhälsomyndigheten pekar på en ökad spridning av covid-19 som når sin topp i slutet av september. För att minska risken för allvarlig sjukdom och död är det viktigt att personer som är i riskgrupp eller 65 år och äldre tar den rekommenderade påfyllnadsdosen av vaccin i höst. Arbetsgivare och verksamheter bör också planera för att kunna hantera en ökad sjukfrånvaro. 
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. Vi har uppdaterat aktuelltsidan för covid. 

Omvärldsbevakning 12.25

Uppgifter: Väskan i Kungsträdgården innehöll skarp bomb

Stora delar av Kungsträdgården i centrala Stockholm och närliggande gator spärrades av på söndagskvällen efter att ett misstänkt föremål hittats. Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det ha rört sig om en skarp bomb, rapporterar SVT NyheterPolisen vare sig bekräftar eller dementerar för SVT.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 07.40

Inget att notera.