Vecka 35 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 4 september


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.

Lördag 3 september


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att rapportera.

Viktigt meddelande till allmänheten 12.51

Efter lunch utfärdade räddningstjänsten i Örnsköldsvik ett VMA med anledning av en brand i en gasoltub. Efter ungefär en timme var faran över.

Kommentar: Publicerade enligt rutin, vår nyhet finns här.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Fredag 2 september


Omvärldsbevakning 20.00

Gazprom uppger att ryska gasleveranser stoppas

Ryska gasmonopolet Gazprom har under kvällen meddelat att all leverans av gas via Nordstream 1 nu är stoppad på obestämd tid. Skälet ska vara behov av reaparation av ledningen, som går genom Östersjön till Tyskland. Det skriver bland annat SVT nyheter, som också konstaterar att hela Europa kan drabbas genom till exempel förhöjda elpriser.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Torsdag 1 september


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

EMA rekommenderar godkännande av covidvaccin för omikron

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har beslutat att rekommendera att EU-kommissionen godkänner två nya uppdaterade vacciner; ett från Pfizer-Biontech och ett från Moderna. De uppdaterade vaccinen ska ge bättre skydd mot virusvarianten omikron.

Båda vaccinerna är av typen mRNA-vacciner och rekommenderas att godkännas som påfyllnadsvaccin till personer från 12 års ålder, enligt Läkemedelsverket.

Kommentar: Publicerat en notis på Aktuellt-sidan om Covid-19.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.

Onsdag 31 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Ringhals 4 ligger nere i tre månader

Kärnkraftverket Ringhals reaktor 4 ställdes under augusti av för ett planerat driftunderhåll. Men när reaktorn skulle startas igen skadades en viktig komponent. Det gör att reaktorn kommer tas ur drift under tre månader och därmed inte producera någon el, skriver Aftonbladet och Sveriges Radio.
Kommentar: Påverkar elproduktionen i Sverige. Kan förvärra energisituationen och leda till oro för elpriser och elbrist.

Tisdag 30 augusti


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.10

Stena Scandica på väg till hamn för egen maskin

Det branddrabbade passagerarfartyget Stena Scandica som igår drabbades av en brand på däck är enligt uppgifter till Sveriges Radio på väg till Nynäshamn för egen maskin. Evakuering inleddes då strömförsörjningen fallerade, men detta åtgärdades alltså.

Kommentar: Uppdaterar vår nyhet om händelsen.

Måndag 29 augusti


Omvärldsbevakning 21.18

Passagerare evakueras från Stena Scandica

På grund av branden saknar fartyget ström, vilket gör att det driver söderut. En evakuering är därför påbörjad, uppger Sjöfartsverket.  Hård vind i området gör att kan man endast kan evakuera med helikopter till andra fartyg. En bogserbåt är på väg från Nynäshamn som beräknas hinna fram för att hindra fartyget att komma för nära land. Enligt Kustbevakningen har man fått igång två av fartygets huvudmaskiner och fått fäste med ankare, vilket skapar bättre möjligheter för räddningsinsatsen.

Kommentar: Nyhet publicerad och delad i våra sociala kanaler. Vi fortsätter följa utvecklingen under kvällen.

Omvärldsbevakning 15.57

Fartygsbranden utanför Gotland släckt

Strax efter lunch börajde det brinna på bildäck på färjan Stena Scandica. Enligt Sjöfartsverket befann sig omkring 300 personer ombord på på passagerarfärjan Stena Scandica, men ingen behövde evakueras, rapporterar GP. Se även notering nedan. Vid 15-tiden var branden, som startade i en kylcontainer som fanns på bildäck, släckt. Planen är nu att bogsera färjan till Nynäshamn. Enligt Stena Line ska ingen person ombord på båten skadats fysiskt i samband med branden. Både passagerare och personal sattes snabbt i säkerhet ombord.
Kommentar: Vi slutar följa händelsen.

Omvärldsbevakning 13.33

Brand på passagerarfärja 

En brand har utbrutit på passagerarfärjan Stena Scandica som befinner strax utanför Gotska Sandön, det rapporterar flera medier bland annat SVT Nyheter. Enligt uppgift ska det brinna på färjans bildäck. Sjöfartsverket är på plats med både helikoptrar och fartyg. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen.  

Omvärldsbevakning 08.52

Inget att notera.