Vecka 36 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 september


Omvärldsbevakning 20.25

Köer till vallokaler kan fördröja rösträkningen

Det har varit mycket mer köer till vallokalerna än vanligt under valdagen i år, säger Valmyndighetens kanslichef till Aftonbladet. De som står i kön kl 20.00, när vallokalerna stänger, får lov att rösta. Därför kan vissa vallokaler få hålla öppet längre, med följden att rösträkningen kan ta längre tid under kvällen. Det finns rapporter om köer upp till två timmar på vissa håll i landet. En förklaring kan vara en ny lag som innebär att väljarna måste gå bakom en skärm för att plocka på sig valsedlar. 
Kommentar: Vi följer det svenska valet. 

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.25

Inget att notera.

Lördag 10 september


Omvärldsbevakning 21.54

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Ökad risk för elavstängningar i vinter 

I en intervju i Dagens Nyheter säger generaldirektören för Svenska Kraftnät att risken för att elen behöver stängas av i kortare perioder i vinter har ökat. Läget har förvärrats då gasleveranser från Ryssland genom ledningen Nord Stream 1 stoppats i förra veckan. Generaldirektören varnar för att elpriserna kommer bli väldigt höga i vinter men att det också kommer att leda till att elkunderna anpassar sig och minskar sin egen användning. 
Kommentar: Vi fortsätter att följa utvecklingen i energifrågan. 

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera. 

Fredag 9 september


Omvärldsbevakning 20.15

Regioner planerar att byta till uppdaterat covidvaccin

SR Ekot har varit i kontakt med alla regioner i Sverige och nästan alla planerar att byta till ett nytt, uppdaterat covidvaccin så fort det levereras ut.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning17.00

Statsministern hoppfull om sänkta elpriser

Elpriserna kan halveras i södra Sverige. Det säger statsminister Magdalena Andersson (S) efter ett möte med EU:s energiministrar. Enligt statsministern har man nått ett genombrott i förhandlingarna under mötet och att det kan leda till halverade elpriser i södra Sverige. Det handlar om ett EU-förslag på åtgärder som inte är färdigt och som ska läggas fram om en vecka, rapporterar DN. Statsministern får dock kritik från Moderaterna. Deras klimatpolitiska talesperson anser att det inte har skett något genombrott och inte fattats något beslut, skriver SVT Nyheter
Kommentar: Vi följer utvecklingen i energifrågan. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.00

Stäng fönstren i Fristad

En brand i ett hyvleri i Fristad, Borås, ger så kraftig rökutveckling att räddningstjänsten går ut med rådet att de i närheten bör stänga fönstren. Inget viktigt meddelande är dock utfärdat, rapporterar Sveriges Radio.  

Kommentar: Noterar och följer.

Torsdag 8 september


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.50 

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.13

Inget att notera.

Onsdag 7 september


Omvärldsbevakning 20.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 07.50

Ingenting nytt att rapportera.

Tisdag 6 september


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Brand i flerfamiljshus i Västerhaninge

En brand har brutit ut på taket av ett flerfamiljshus i Västerhaninge söder om Stockholm, rapporterar Aftonbladet. Räddningstjänsten kommer låta taket brinna under kontrollerade former och hindra elden från att sprida sig. Insatsen väntas pågå hela natten. 
– Det är kraftig rök och folk bör hålla sig inne och stänga fönster, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Lars Åke Stevelind.
Kommentar: Kan påverka personer som befinner sig i området. 

Strömavbrott på Norrlands universitetssjukhus

Norrlands universitetssjukhus i Umeå har drabbats av ett strömavbrott under tisdagseftermiddagen, rapporterar Svenska Dagbladet. Vid klockan 15.50 var strömmen tillbaka ”på de kritiska avdelningarna”. Sjukhuset har gått upp i förstärkningsläge under strömavbrottet.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget nytt att notera.

Måndag 5 september


Omvärldsbevakning 20.30

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.