Vecka 4 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Uppdatering Malik

Enligt Sverige Radio är fortfarande omkring 30 000 abonnenter runt om i landets södra halva strömlösa. Det här ska bero på att det inte är helt enkelt för elbolagen att laga skadorna medan det fortfarande blåser.

Kommentar: I övrigt ganska lugnt på Malik-fronten. Endast Gotland ligger kvar bland orangea varningar nu. Följer.

Omvärldsbevakning 09.00

Uppdatering Malik

Stormen Maliks verkningar toppar många medier i dag. Närmare 40 000 abonnenter runt om i landet ska ha förlorat strömmen under natten. I Södertälje har en byggnadsställning rasat och krossat fönster på sjukhuset. Flera områden rapporterar om nedfallna träd på vägarna.  På Hanö i Skåne kom vinden upp 34 sekundmeter. Svenska dagbladet sammanfattar läget här. Elbolagen rapporterar att det kommer att ta några dagar att lösa problem med strömbortfall på vissa platser.

Kommentar: Stormen drar nu vidare upp mot Upplands- och Roslagskusten, där det dessutom ska bli snöfall samtidigt. Vi fortsätter följa läget.

Lördag 29 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Uppdatering Malik

Nu är i ovädret igång. I centrala Uddevalla råder översvämning och SVT rapporterar om bilar som fått träd över sig ute på vägarna. 

Kommentar: Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 19.00

Uppdatering stormen Malik

Flera medier rapporterar om broar som stängs och att fler tåglinjer dras in som förebyggande åtgärd (se notering från 28/1 kl. 17.00 för mer på samma tema). I övrigt dock inte alarmerande rapporter än så länge.

Kommentar: Vi följer läget under kvällen. 

Omvärldsbevakning 14.00

Förberedelser inför Malik

Lokala såväl som nationella medier rapporterar frekvent om förberedelser inför stormen Malik, som väntas drabba stora delar av landet under helgen. Sydsvenskan rapporterar till exempel om hur räddningstjänsten förbereder sig lokalt, polisen råder oss att stanna inomhus, Eon säger till Sveriges radio att arbete med eventuella strömavbrott kommer få vänta till söndag morgon. I Halland ska räddningstjänsten stötta hemtjänsten och Destination Gotland ställer in sina färjor mellan ön och fastlandet. Svenska Dagbladet har en längre sammanfattning av läget här

Kommentar: Vi följer läget. Har publicerat en Just nu med hänvisning till Trafikverket som uppmanar oss att undvika icke nödvändiga resor. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att rapportera.

Fredag 28 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Uppdatering: VMA i Stenungsund 

VMA:t drogs tillbaka vid 19-tiden. 

Kommentar: Redigerat nyhet samt på Facebook.

Omvärldsbevakning 17.00

Varning för vind kombinerat med snöfall på Upplands- och Roslagskusten

SMHI utfärdade under eftermiddagen en orange varning för vind i kombination med snöfall på Upplands- och Roslagskusten. Varningen gäller från tidig söndagsmorgon och fram till eftermiddagen samma dag.

Kommentar: Publicerat nyhet och delat i sociala medier. Följer läget.

Trafikverket stänger del av järnvägssystemet

Trafikverket skriver på sin webbplats att de har valt att stänga delar av järnvägssystemet, för att inte riskerar att resenärer fastnar någonstans med anledning av det väder som väntas.

Kommentar: Vi följer väderläget i helgen.

Trafikverket ställer in tågavgångar på grund av sjukdom

Samtidigt skriver Sveriges Radio P4 Stockholm att Trafikverket har valt att ställa in rad tågavgångar som går till, från eller förbi Stockholm. Anledningen ska vara personalbrist med anledning av sjukdom. Det handlar enligt Ekot om fjärrtåg, regionaltåg, pendeltåg och godståg.

Kommentar: Relevant att nämna i samband med ovan anteckning.

VMA i Stenungsund 16.08

Strax efter16 utfärdade räddningstjänsten i Västra Götaland ett VMA för brand i ett industrihotell på Gärdesvägen i Stenungsund. Den kraftiga röken påverkar boende i området. 

Kommentar: Publicerat på sajten och i sociala medier.

Omvärldsbevakning 14.00

Varning för vind i södra Sverige

SMHI har under dagen publicerat flera orangea varningar för vind på bland annat västkusten, i delar av södra Sverige samt på Gotland. Varningarna gäller från lördag.

Kommentar: Se vår nyhet här. Vi kommer förmodligen också att dela en film med tips för hur man förbereder sig inför eventuella strömavbrott som följd av vädret. 

Försvarsmakten förklarar skillnaden mellan förstärkning och beredskapshöjning

Försvarsmakten har under dagen publicerat en förklarande text, där myndigheten berättar mer om den förstärkning av pansarbataljonen på Gotland som genomförts under januari. Detta för att undvika sammanblandning med höjd beredskap, som är något helt annat.

Kommentar: Bra att kunna hänvisa till vid eventuella frågor.

Omvärldsbevakning 08.00

Cirka 150 000 svenskar smittas varje dag

SVT rapporterar att närmare 150 000 svenskar smittas av coronaviruset varje dag. Det säger experter som SVT har talat med. Siffran motsvarar ungefär 1,5 procent av landets befolkning. Samma experter tror att smittspridningen kan vnda snart - kanske redan nästa vecka.

Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Covid-19 - samhällsfarlig

Flera professorer och överläkare menar att covid-19 inte längre bör klassas som en samhällsfarlig sjukdom, rapporterar DN (i en äldre artikel) och Sveriges Radio. Detta mot bakgrund av att smittspridningen av omikronvarianten är mycket omfattande och tycks ge mildare sjukdom. Professorerna menar att åtgärderna mot sjukdomen kan bli mer samhällsfarliga än pandemin.

Kommentar: För kännedom eftersom artiklarna kan bidra till diskussioner i sociala medier.

Torsdag 27 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omärldsbevakning 16.00

Inget vaccin för 511-åringar

Folkhälsomyndigheten meddelade i dag att man inte kommer att rekommendera en allmän vaccination mot covid-19 för barn 5–11 år. Allmän vaccination mot covid-19 rekommenderas fortsatt från 12 års ålder.

Kommentar: Publicerat på vår Aktuellt-sida. 

EMA godkänner nytt läkemedel mot covid-19

Läkemedelsverket skriver på sin hemsida att EMA, den europeiska läkemedelsmyndigheten, har tagit beslut om att rekommendera ett villkorat godkännande för det antivirala läkemedlet Paxlovid från Pfizer. EMA föreslår att  läkemedlet godkänns för behandling av covid‍-‍19 hos vuxna som inte behöver extra syrgas och som löper ökad risk att drabbas av allvarlig sjukdom.

Kommentar: Bra att känna till vid frågor samt följa ev. introduktion i Sverige (om detta finns dock ännu ingen officiell info).

Omvärldsbevakning 12.20

Covid-19-lagen föreslås upphöra sista mars

Regeringen föreslår, efter att Riksdagen riktat ett tillkännagivande till regeringen om detta, att Lagen om särskilda begräsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 (covid-19-lagen) och Lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska upphöra att gälla vid utgången av mars 2022.
Kommentar: För kännedom med tanke på ev. uppdatering av sidor. Skrev Aktuelltnotis. 

SMHI varnar för blåsigt väder som påverkar trafiken

SMHI har utfärdat en gul varning för vind som berör stora delar av västkusten. Därför stänger Trafikverket tågsträckorna Helsingborg–Teckomatorp och Ystad–Simrishamn från torsdag till fredag, skriver Sydsvenskan
Kommentar: Publicerad temablock på startsidan om väder- och trafikläget. 

Amerikansk expert om vad som kan vänta efter omikron

Anthony Fauci intervjuas av SVT om vad som kan vara det värsta och det bästa scenariot när det gäller coronapandemin. Han säger att vi i bästa fall med omikronvarianten landar på en lägre nivå med någorlunda kontroll på pandemin. I värsta fall kan en ny variant dyka upp som vi inte är immuna mot och som är allvarlig. Fauci säger att det är en möjlighet världen måste vara beredd på då viruset fortfarande har hög aktivitet i vissa länder med låg vaccinationsgrad och därför har möjlighet att fortsätta mutera. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 09.00

Nato avvisar ryska krav

Försvarsalliansen behåller rätten att ta in nya medlemmar och avvisar kravet från Moskva om att hindra Ukraina från att bli medlem i framtiden. De trupper som finns utplacerade i östra Europa är ”inte förhandlingsbara”, meddelar Nato och USA enligt AP. Det fanns ingen omedelbar reaktion från Moskva på beskedet, rapporterar Svenska Dagbladet

Samtidigt enades företrädare för Ryssland och Ukraina i samtal om att vapenvilan i östra Ukraina måste upprätthållas, skriver SR Ekot
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Onsdag 26 januari

Omvärldsbevakning 21.00

Danmark slopar alla coronarestriktioner från 1 februari

Meddelade Mette Frediksen på en presskonferens på onsdagskvällen vilket bland andra rapporterades av SR

Omvärldsbevakning 16.00

Restriktionerna förlängs 14 dagar men kan sedan sannolikt avvecklas med början 9 februari

Skriver Folkhälsomyndgheten i en nyhet idag. 

Omvärldsbevakning 12.30

Danmark slopar restriktioner

Från och med 1 februari kommer covid-19 inte räknas som en samhällskritisk sjukdom i Danmark. Därmed lyfter landet alla restriktioner från detta datum, rapporterar SVT
Kommentar: Kan leda till frågor och kommentarer kring Sveriges hantering. 

Undervariant till omikron kan ge utdragen smittspridning

En undervarianten till omikron med namnet BA.2 har ökat kraftigt i Danmark de senaste veckorna. Varianten sprids även i Sverige och flera andra länder. En farhåga med BA.2 är att den kan vara ännu mer smittsam och även smitta personer som redan haft varianten BA.1. Inget tyder dock på att den nya varianten skulle ge allvarligare sjukdom, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Kan leda till oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.

Tisdag 25 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Smittan kan ha funnits i Europa redan 2019

Coronaviruset kan ha funnits i Norge redan i december 2019, skriver Aftonbladet. Detta eftersom forskare vid Akershus universitetssjukhus funnit antikroppar i en gravid kvinnas blodprov.
Kommentar: Kan påverka diskussionerna om var och när viruset uppstod.

UD avråder från resor till Ukraina

Det försämrade säkerhetsläget gör att Utrikesdepartementet, UD, avråder från icke-nödvändiga resor till Ukraina, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: Noterar detta. 

Novolabs stänger flera testcentra

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har upptäckt allvarliga brister på Novolabs provtagningsanläggningar. Bland annat rör det att ansvarig läkare inte har anmält positivt provsvar av covid-19, inte har smittspårat, att prover förvarades på olämpligt sätt och att prover utförts på ett felaktigt sätt, rapporterar Dagens Nyheter. Flera av anläggningarna stängs.

Kommentar: Kan orsaka frågor, bland annat från dem som fått testsvar från företaget ifråga, eller om testkapaciteten.

Smittspridning drabbar domstolsförhandlingar

SVT Blekinge rapporterar att nästan tre av tio förhandlingar i Blekinge tingsrätt ställts in i år. Detta på grund av den omfattande spridningen av coronaviruset.
Kommentar: Det är många olika yrkeskategorier som förväntas närvara vid rättegångar, så det beror inte bara på exempelvis åklagarsidan eller något. Noterar det som en konsekvens av smittläget, bland många andra.

Omvärldsbevakning 13.00

Slopade restriktioner i Danmark

Enligt Expressen förväntas danska statsminstern. på en presskonferens på onsdag, meddela att coronarestriktionerna i Danmark tas bort från den 31 januari.

Kommentar: Värt att följa om det blir så

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Måndag 24 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Folkhälsomyndigheten har uppdaterat sin webbplats med det aktuella kring karantänstid.

Sverige köper ryskt kärnbränsle

Samtidigt som Sverige kraftsamlar militärt fortsätter leveranserna av ryskt kärnbränsle till svenska kärnkraftverk, skriver Dagens Nyheter. Vattenfall köper in reaktorbränsle till Ringhals 3 och 4 av ett dotterföretag till den ryska kärnkraftsjätten Rosatom, som ansvarar för Rysslands atomenergiprogram vilket även omfattar produktion och hantering av kärnvapen. 

Kommentar: Noterar detta för att det rör säkerhetsläget och kan orsaka frågor till myndigheter.

Fler skolor kan stängas i Stockholm

Flera skolor och förskolor i länet har stängts helt eller delvis på grund av belastningen från pandemin, rapporterar Dagens Nyheter. Och fler kan det bli. Var femte anställd bland skolpersonal i flera kommuner i länet uppges vara på sjukfrånvaro. Det finns ingen prognos över när läget kommer att lätta. 
Kommentar: Vi får hänvisa till skolornas huvudman om frågor kommer men bra att känna till belastningen som just nu råder.

Omvärldsbevakning 15.20

Motstridigt om karantänstid


Aftonbladet rapporterar motstridiga uppgifter på Folkhälsomyndighetens webbplats om hur länge man ska vara hemma om någon får symtom.

Kommentar: Vi har också fått frågor om det. På Folkhälsomyndighetens sida med råd om någon får symtom (daterad 18 januari)angavs tiden till sju dagar den 24 januari kl 15.07, men i förra veckans nyhet (publicerad 20 januari) stod det att detta ändrats till fem dagar. Vi har utgått från den nyheten och ändrat där detta behövts.  

Blekinges smittskyddsläkare ville ha distansundervisning

I början av året vände sig Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till Folkhälsomyndigheten med en önskan om att låta införa distansundervisning på skolorna i länet. Myndigheten sa nej och efter det tog smittspridningen fart, meddelar SVT. Flera skolchefer beskriver läget som ansträngt.  

Kommentar: Kan uppstå frågor och kommentarer om detta.

Omvärldsbevakning 13.00

Sverige avvaktar med att kalla hem ambassadpersonal

Storbritannien tillkännagav på måndagen att landet kallar hem delar av sin ambassadpersonal, precis som USA tidigare gjort. 

Enligt Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kommer Sverige inte i nuläget att kalla hem någon personal från ambassaden i Ukraina. Men det finns en beredskapsplanering för ambassaden i Kiev, enligt Ann Linde.  Hon säger också att läget är fortsatt väldigt allvarligt och kanske ännu mer allvarligt de senaste dagarna med olika typer av trupprörelser. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Nato skickar förstärkning till östra Europa

Nato skickar flygplan och fartyg för att förstärka försvaret i östra Europa, rapporterar flera nyhetsbyråer enligt SR Ekot

Försvarsalliansen har satt styrkor i beredskap i samband med att Ryssland ökar sin militära uppbyggnad runt Ukraina. Ryssland har sagt att landet kommer “svara lämpligt” om USA sänder in fler trupper i Östeuropa, rapporterar Ekot. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Skola tvingas be föräldrar skicka med matsäck

Skolverksamheten i Örkelljunga i Skåne har tvingats be föräldrar till 900 elever med kort varsel skicka med matsäck till skolan. Detta på grund av att all personal i ett stort skolkök är frånvarande på grund av sjukdom eller karantän. Det går dock att få mat från skolan för elever/föräldrar som anmäler att man inte har möjlighet att ordna matsäck, skriver SVT Nyheter Helsingborg
Kommentar: Vi följer konsekvenser av pandemin. 

Omvärldsbevakning 08.55

USA kallar hem anhöriga till ambassadpersonal

USA:s utrikesdepartement beordrar nu anhöriga till amerikansk personal vid USA:s ambassad i Kiev att lämna Ukraina, även icke-nödvändig personal erbjuds att lämna landet.

Utrikesdepartementet betonar att åtgärden inte innebär en evakuering av ambassaden, utan att den kommer att fortsätta att hålla öppet. Det rapporterar SR Ekot. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Antigentester sämre på att upptäcka omikron vid test

SVT Nyheter besökte Nationellt pandemicenter vid Karolinska Institutet och genomförde ett test av fem olika märken av antigentest som just nu finns att köpa på svenska apotek.

Resultatet visade att tre av fem antigentest gav positivt utslag på deltavarianten men inget antigentest gav positivt utslag på omikronvarianten med genomsnittlig virusmängd (ett slags normalvärde baserat på de positiva pcr-test som labbet tar emot). Vid högre virusmängder gav tre av fem tester utslag även på omikron. Vid mycket högre virusmängd gav alla testerna utslag.

SVT skriver att den egna undersökningen inte är jämförbar med en vetenskaplig studie. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.