Vecka 43 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 oktober


Omvärldsbevakning 19.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.25

Hundratals döda efter firande i Sydkoreas huvudstad

Drygt 150 människor miste livet under trängsel som uppstod vid ett Halloweenfirande i stadens nöjesdistrikt Itaewon skriver Aftonbladet. Utländska besökare finns bland de omkomna, men än så länge finns inga besked om drabbade svenskar.

Kommentar: Noterar detta som en stor nyhet i natt men vi släpper troligen bevakningen eftersom svenska myndigheter inte direkt är involverade då inga svenskar avlidit. Ingen notering till svenskar om det inträffade på ambassadens webbplats.

Lördag 29 oktober


Omvärldsbevakning 21.35

Hundratals nedtrampade i Seoul – över 140 döda

Under lördagskvällen uppstod panik i samband med firande av halloween i Sydkoreas huvudstad Seoul, rapporterar DN. Många unga trängdes på en mindre gata och folk föll när trycket bakifrån blev stort. Dödstalen är nu uppe i 146 döda och fler än 100 skadade.
Svenska UD har ännu inga uppgifter om skadade eller döda svenskar, men UD följer utvecklingen via Sveriges ambassad i landet.

Kommentar: Vi följer händelsen. Finns i nuläget ingen information hos Svenska ambassaden i Sydkorea.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Brand i industribyggnad utanför Norrköping

Branden utbröt sent på fredagskvällen och på grund av explosionsrisk har en del av E4 mellan Norrköping och Linköping stängts av i bägge riktningarna, skriver Aftonbladet. Branden är under kontroll men räddningstjänsten har tvingats hålla avstånd till byggnaden då det finns gasflaskor med acetylen och argon i byggnaden. Boende intill har evakuerats. E4 beräknas hållas stängd till söndag morgon men trafiken leds om.

Kommentar: Följer ifall läget förändras.

Fredag 28 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.36

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.54

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Torsdag 27 oktober


Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.00

Inget att notera.

Onsdag 26 oktober


Omvärldsbevakning 20.00

Ny variant av Omikron tar fart

En ny variant av covid-19, BQ.1 som är en undergrupp till Omikron, sprids just nu snabbt i Europa och USA. I Sverige stod den enligt Folkhälsomyndigheten (TT-text, här i DN) för ungefär två procent av fallen under vecka 40. BQ.1 verkar vara smittsam och i en intervju med TT säger Folkhälsomyndigheten att den kan komma att dominera i Sveroge framöver. 

Kommentar: Kan leda till frågor, även om intresset för covid-19 just nu verkar relativt begränsat i våra sociala kanaler.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.50

Inget att notera.

Tisdag 25 oktober


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Måndag 24 oktober


Omvärldsbevakning 20.32

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.05

Branden i Gävle under kontroll

Vid 15-tiden meddelade räddningstjänsten att branden på återvinningen i Gävle är under kontroll, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg. Det viktiga meddelandet till allmänheten är därmed hävt.
Kommentar: Vi larmade av i våra kanaler enligt rutin.

Omvärldsbevakning 12.50

VMA utfärdat efter brand Gävle

Räddningsledaren har utfärdat ett viktigt meddelande till allmänheten i Gävle, Gävle kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en återvinningsanläggning och röken driver i riktning mot Brynäs. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Kommentar: Har publicerat på webben och gjort inlägg på Facebook, Instagram Story och Twitter.

Brand i Krokstad

Det brinner i en spånlada på ett industriområde i Krokstad, Säffle kommun, rapporterar Sveriges Radio P4. Det kan finnas risk för ett explosionsartat förlopp.  

Kommentar: Inget VMA utfärdat. För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.