Vecka 45 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 november


Omvärldsbevakning 20.00

Explosion i centrala Istanbul. Ud uppmanara svenskar att undvika området kring Taksim och Istiklal samt att anmäla sig till svensk-listan.

https://www.swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/turkiet-istanbul/

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 9.00

Inget att notera.

Lördag 12 november


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Fredag 11 november


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ukraina har återtagit Cherson

Ukraina har återigen hissat sin flagga i staden Cherson efter den ryska militärens reträtt. Det skriver SVT Nyheter med många fler.

Kommentar: Vi följer händelseförloppet.

Omvärldsbevakning 11.44

Hesa Fredrik ljöd över Karlskrona 

Under förmiddagen har signalen för viktigt meddelande kunnat höras i Karlskrona. Något Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) har dock inte utfärdats. Istället förklaras att tutan hördes genom att systemet uppdaterats. I samband med det genomfördes ett "test-tut" rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge
Kommentar: Bra att känna till ifall vi får frågor om detta från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Torsdag 10 november


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Onsdag 9 november


Omvärldsbevakning 20.25

Kärnkraftsreaktor i Oskarshamn tas i bruk i igen

Störningen på kärnkraftverket i Oskarshamn är åtgärdad. På onsdagskvällen kommer reaktorn tas i bruk igen, rapporterar Dagens Nyheter.
– Det kommer ta ungefär 60 timmar innan vi når full effekt säger Désirée Liljevall, kommunikationschef för ägaren OKG till Dagens Nyheter.
Kommentar: Enligt flera medier kommer reaktorn startas vid 21.30 i kväll.

Omvärldsbevakning 15.54

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Kärnkraftsreaktor avkopplad från elnätet

Kärnkraftsverket Oskarshamn 03 har kopplats bort från elnätet på grund av ett turbinstopp. En felsökning pågår och det finns i nuläget i prognoser för när felet kan vara avhjälpt, rapporterar bland andra SVT. Kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 03 utgör Sveriges enskilt största tillverkare av el. 
Kommentar: Kan leda till frågor och oro med tanke på det redan ansträngda energiläget i Sverige. 

Omvärldsbevakning 11.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.

Tisdag 8 november


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera.

Måndag 7 november


Omvärldsbevakning 20.07

Uppdatering: Viktigt meddelande till allmänheten i Unnaryd 

Provsvar visar att det rör sig om låga halter av den kemikalie som läckt ut i för höga doser i dricksvattnet i Unnaryd. Det kan dock dröja till onsdag innan vattnet kan användas som vanligt igen rapporterar Sveriges Radio P4 Halland. Det viktiga meddelandet till allmänheten gäller fortfarande. 
Kommentar: För kännedom. Vi fortsätter följa händelsen. 

Omvärldsbevakning 17.10

Viktigt meddelande till allmänheten i Unnaryd

Strax före klockan ett utfärdades ett VMA till allmänheten i Unnaryd. Det har skett ett kemikalieutsläpp i dricksvattnet i Unnaryd, Hylte kommun, Hallands län. Vattnet ska inte drickas, användas till matlagning, dusch eller tvätt. Det ska inte kokas. Det är okej att spola i toaletten. Det finns risk att dricksvattnet tar slut. Kemikalien som gått ut i vattnet heter kaliumpermanganat och används vid vattenrening i vattenreningsprocessen. Kemikalieutsläppet har skett från vattenverket i Unnaryd. Kommunen utreder om eller hur detta kan påverka människor eller djur som kan ha fått i sig vattnet. Nu ska vattensystemet spolas och rengöras. Sen ska kommunen testa vattnet innan det kan släppas på igen.
Kommentar: Vi har publicerat enligt rutin i alla våra kanaler. I vår nyhet finns även länk till kommunens webbplats där man kan hitta karta över vart vattentankar är utplacerade. 

Omvärldsbevakning 11.30

Civilförsvarsplikt kan införas nästa år

I dag tar regeringen emot utredningen "Stärkt skydd mot civilbefolkningen vid höjd beredskap". Utredningen tillsattes för ett och ett halvt år sedan och syftet har varit att ge förslag för ett modernt och anpassat fysiskt skydd för civilbefolkningen i händelse av krig. Ett av förslagen är att återinföra civilförsvarsplikt, skriver DN. Enligt utredaren Britt Bohlin är förslaget redo att genomföra omedelbart. Det innebär att ungdomar födda 2005 kan komma att kallas till civilförsvarsplikt redan nästa år.
Kommentar: För kännedom om det kommer frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.