Vecka 5 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 6 februari


Omvärldsbevakning 20.40

Minst tio döda efter cyklon på Madagaskar

Minst tio personer har omkommit sedan cyklonen Batsirai dragit in över Madagaskar, skriver Göteborgs-Posten. FN:s livsmedelsprogram (WFP) bedömer att runt 595 000 människor att påverkas direkt av cyklonen och ytterligare 150 000 att mista sina hem som orsak av efterföljande jordskred och översvämningar. 

Kommentar: Svenska ambassaden gick ut med information om cyklonen tidigare i veckan. Det finns dock inga uppgifter om svenskar som påverkats av ovädret. 

Omvärldsbevakning 15.30

Uppmaningar om terrordåd mot Sverige i påverkanskampanj

Kommuner i Örebro län har informerats om att det pågår en stor påverkanskampanj mot Sverige, där konton sprider falsk information om att svenska kommuner och myndigheter har kidnappat barn. Kontona ska vara kopplade till våldsbejakande islamistiska organisationer, uppger P4 Örebro.
 Den senaste veckan har det eskalerat kraftigt och i kommentarsfält så kommer uppmaningar om terrorattentat eller hot riktat mot myndigheter och deras utövning, säger Mikael Tofvesson, operativchef på myndigheten för psykologiskt försvar.

Kommentar: Kan orsaka oro och frågor på sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att rapportera.

Lördag 5 februari


Omvärldsbevakning 19.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.55

Om gårdagens lavinolycka

Österrikisk polis har släppt en rapport om skeendet vid gårdagens lavinolycka, på tyska enbart. Enligt spridda medieuppgifterhar svenska UD under lördag morgon bekräftat att fyra av de omkomna var svenskar.
Kommentar: Ingen information på ambassadens webbplats.


Omvärldsbevakning 21.30

Svenskar uppges omkomna i lavin i Tirol

Fyra svenskar och en inhemsk skidguide uppges ha omkommit i en lavin i österrikiska Spiss, Tirol, idag, rapporterar Aftonbladet. Gruppen åkte offpist när de drabbades av en lavin. Området har drabbats av ett stort antal laviner under fredagen, efter kraftigt snöfall. Utrikesdepartementet och Sveriges ambassad i Österrike har inte bekräftat att det rör sig om svenskar.

Kommentar: Följer vad ambassaden eventuellt publicerar under kvällen.

Omvärldsbevakning19.30

Vägsträckor avstängda på grund av ovädret

E10 mellan Björkliden och RIksgränsen är avstängd åt båda hållen på grund av hårt väder. Trafikverket bedömer preliminärt att vägen kommer att vara avstängd till klockan 21 på fredagskvällen, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten. Även E4:an har drabbats av flera trafikstörningar, bland annat på grund av stillastående lastbilar. Umeå hamn håller stängt under kvällen och natten, rapporterar SVT Västerbotten
Kommentar: Har följt konsekvenser av ovädret i norr under kvällen, men vidtar ingen åtgärd. Temablock med länkar finns sedan tidigare. 

Inga tecken på att främmande makt låg bakom drönarflygningar

Ingenting tyder på att främmande makt låg bakom drönarflygningarna över svenska kärnkraftverk i januari, säger åklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål. Det rapporterar SR P4 Uppland

Misstänkta drönare observerades över flera kärnkraft, däribland Forsmark.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Rapport: nedstängningar räddade nästan inga liv

En ny studie från John Hopkins-universitetet har undersökt effekten av nedstängningar under pandemin och resultaten visar att nedstängningarna knappt räddade några liv, skriver DN och flera andra medier. Forskarna menar att effekten till och med kan vara motsatt eftersom en nedstängning medför en hälsorelaterad förlust i livskvalitet. Det enda som hjälper är råd och rekommendationer om hur människor bör bete sig samt vaccination, säger Lars Jonung, en av rapportförfattarna.

Kommentar: De olika ländernas strategier har diskuteras frekvent i sociala medier.

Torsdag 3 februari


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Uppdatering vädervarning 

SMHI har nu även utfärdat en orange varning för mycket hård vind i kombination med kraftigt snöfall i nordligaste Ångermanland och södra Västerbotten.
Kommentar: Uppdaterat nyheten samt på Facebook.

Omvärldsbevakning 08.40

Varning för vind och snöfall i Lapplandsfjällen

SMHI har utfärdat en orange varning för mycket hård vind i kombination med kraftigt snöfall på kalfjället i Lapplandsfjällen. Personer avråds starkt från att ge sig ut på fjället.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i sociala medier.

De flesta åtgärder mot covid-19 upphör den 9 februari

Statsminister Magdalena Andersson gav på en pressträff på torsdagsmorgonen besked om att alla restriktioner kommer att försvinna om en vecka den 9 februari, rapporterar SR och flera andra medier. Samtidigt uppmanas arbetsgivare som har arbetstagare som arbetar hemma att succesivt planera för en återgång till jobbet.
Kommentar: Folkhälsomyndighetens nyhet om avvecklingen av restriktionerna finns här. och Regeringens artikel här.  Publicerar nyhet. 

Onsdag 2 februari


Omvärldsbevakning 21.45

Alla restriktioner häves den 9 februari

Enligt den samlade mediebilden förväntas regeringen i morgon på en pressträff meddela att samtliga restriktioner hävs den 9 februari.

För uppföljning.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.18

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.51

Ryssland kräver säkerhetsgarantier

Sverige har liksom övriga medlemsländer i OSSE fått brev från det ryska utrikesministeriet, där Ryssland uppges kräva säkerhetsgarantier. Sveriges utrikesminister Ann Linde bekräftar enligt medieuppgift att hon mottagit ett brev från sin ryska motsvarighet, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Vi fortsätter följa det säkerhetspolitiska läget. 

Omvärldsbevakning 08.58

Inget att notera.

Tisdag 1 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Regeringsförslag: ökat stöd till regionala flygplatser

Regeringen föreslår att 100 miljoner kronor ska gå till tillfälligt ökat driftstöd till kommuner för driften av regionala flygplatser, som drabbats ekonomiskt av coronapandemin. Regeringen föreslår också att stödet till flygtrafikledning på regionala flygplatser utökas med 26,5 miljoner kronor. Förslagen ger regeringen inom ramen för sin tredje extra ändringsbudget till riksdagen. 
Kommentar: Skrev Aktuelltnotis.

Omvärldsbevakning 08.50

Äldre trippelvaccinerade som smittats av covid-19 blir inte alltid så sjuka. SR Ekot har ringt runt till medicinskt ansvariga sjuksköterskor eller verksamhetschefer i 15 kommuner, och rundringningen visar att många vaccinerade äldre har inga eller milda symptom. Socialstyrelsens samordnare för äldrefrågor har sett samma tendenser, men än finns ingen statistik som bekräftar bilden.
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring covid-19.

Måndag 31 januari


Omvärldsbevakning 22.00

Kortad tid inför påfyllandsdos

Folkhälsomyndigheten gick ut med nyhet att tidsintervallet för påfyllandsdosen (dos3) kortas från 5 månader till 3 månader. Folkhälsomyndigheten

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att notera.