Vecka 50 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 18 december


Omvärldsbevakning 20.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.15

Varning för ishalka

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka från måndag eftermiddag. Varningen gäller Götaland och delar av södra Svealand. Det handlar om underkylt regn som faller på kalla vägbanor.
Berörda län: Blekinge, Hallands, Jönköpings, Kalmar, Kronobergs, Örebro, Östergötlands, Skåne, Södermanlands, Värmlands, Västmanlands och Västra Götalands län.
Kommentar: Vi toppar startsidan med information om vinterväglag.

Omvärldsbevakning 10.00

Ingenting att rapportera.

Lördag 17 december


Omvärldsbevakning 20.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Hård belastning på vården runt om i landet

Spridningen av covid-19, RS-virus och influensa ökar samtidigt och det tär på sjukhusens resurser runt om i landet, rapporterar SVT. Att så många olika virussjukdomar sprids samtidigt är ovanligt.
– Vi har inte sett att alla dessa ökar samtidigt tidigare säsonger, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten till SVT.
– Vi brukar inte heller se två år i rad av så hög spridning av RS-virus, men när vi tittar på statistiken är det i princip samma som förra året, säger han.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 10.00

SMHI varnar för snöväder

Gul varning för kraftigt snöfall i norra Bohuslän, Dalsland och södra Värmland med början sent på lördag. Snöfallet kan orsaka trafikstörningar, enligt SMHI. Det rapporterar flera medier, bland andra SVT.
Kommentar: Vi toppar startsidan med block om vintertrafik.

Fredag 16 december


Omvärldsbevakning 20.00

Rekordmånga sjuka barn i Göteborg

Fler sjuka barn än någonsin tidigare vårdas på Östra sjukhuset i Göteborg, rapporterar Göteborgs-Posten. Barnen vårdas för RS-virus, influensa och covid-19. Rummen där det finns syrgasuttag räcker inte till, skriver tidningen. Vanligtvis brukar det komma en epidemi i taget, men inte i år. Barnen brukar heller inte bli så sjuka av influensa som i år. Barnen som just nu behöver vård för influensa är inte bara små barn, utan kan vara upp till fyra år gamla, skriver GP. Barnen kan ha hosta, hög feber, inte orkat äta och kommer in uttorkade, trötta och i behov av syrgas. 
Kommentar: Vi följer läget med flera epidemier samtidigt. 

Måste ha tio grader inomhus för att kunna betala elräkningar

Svenska Dagbladet har träffat några husägare som tvingas sänka inomhustemperaturen till 10 respektive 14 grader för att klara av elräkningarna. En av dem berättar att han trots värmebesparingen ändå måste låna pengar till mat på grund av sina höga elräkningar. 
Kommentar: Vi följer energiläget i landet och dess konsekvenser. 

Omvärldsbevakning 16.50

Isläggning kan ge lägre elpriser

Vattenkraften i norr kan nu producera el för fullt igen. Det finns inte längre några produktionsbegränsningar på grund av isläggning, enligt Vattenfall. Det kommer bidra till lägre elpriser i hela landet, rapporterar SR Ekot. På söndag eftermiddag är planen att reaktorn i Oskarshamn kopplas på igen. Den har varit avstängd för underhåll sedan förra fredagen. Att reaktorn nu kopplas på tros också leda till sänkta elpriser, rapporterar Dagens Nyheter.  

– Jag tror att den värsta perioden är över för den här gången, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät till DN. 

Men på fredagen har det varit kallt i stora delar av landet, vilket har lett till att Sverige i dag behövde importera mycket el, rapporterar SR Ekot. 
Kommentar: Vi följer energiläget. 

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera. 

Torsdag 15 december


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

Kraftigt ökad smittspridning av luftvägsinfektioner

Folkhälsomyndigheten ser en fortsatt kraftig smittspridning av covid-19, influensa och RS-virus i sin övervakning. Samtidigt har intresset för att vaccinera sig ökat.
Kommentar: Uppdaterat nyhet från 9 december, retweetat Folkhälsomyndighetens tweet och noterat som Aktuellt på händelsesidan för covid-19.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Onsdag 14 december


Omvärldsbevakning 18.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

UD ändrar avrådan för Myanmar

Med anledning av ett förändrat säkerhetsläge beslutade UD på onsdagen att ändra avrådan för Myanmar. Ändringen innebär att uppmaningen till svenska medborgare att lämna landet tas bort. UD avråder fortfarande från alla resor till Myanmar.

Omvärldsbevakning 13.16

Flera allvarligt skadade i olycka på E18 i Upplands-Bro

Flera personer uppges vara allvarligt skadade efter en trafikolycka på E18 vid trafikplats Bro i Upplands-Bro nordväst om Stockholm. Flera lastbilar är inblandade i olyckan. Vägen kommer vara avstängd en stor del av onsdagen, rapporterar SVT nyheter.
Kommentar: Kan ge stor påverkan på trafiksituationen i området det närmaste dygnet.

Omvärldsbevakning 08.34

Inget att notera.

Tisdag 13 december


Omvärldsbevakning 20.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 10.33

Kommuner saknar krisplan för dricksvattenförsörjningen 

Branschorganisationen Svenskt Vatten har kartlagt 177 kommuners nödvattenplaner. Av dom saknar 25 helt en sådan plan, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En plan för nödvattenförsörjning beskriver hur kommunen ska agera om dricksvattenförsörjningen slås ut i händelse av kris eller krig. Det kan exempelvis handla om att distribuera dricksvatten på annat sätt än genom ledningsnätet. 

Kommentar: För kännedom. 

Cyberincident hos kommuner på Öland

Borgholm och Mörbylånga kommun upptäckte på måndagskvällen ett intrång i kommunernas gemensamma IT-system. Digitala system, bland annat inom omsorgen, fungerar inte och kommunerna har aktiverat sin krisledning, rapporterar Sveriges Radio P4 Kalmar

Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.56

Inget att notera. 

Måndag 12 december


Omvärldsbevakning 20.14

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Karlshamnsverket i drift

Klockan 6 på måndagmorgonen togs Karlshamnsverket i Blekinge i drift på grund av den ansträngda elsituationen. Orsaken är kylan i kombination med att en stor del av den svenska kärnkraften ligger nere tillfälligt på grund av reparationer. Verket ligger nu i så kallad "rullande minimumlast", skriver Dagens Nyheter.  
– Vi rullar på en mindre last nu helt enkelt, en låg produktion, säger kommunikationsansvarig på Karlshamnsverket.
Kommentar: Kan leda till oro och frågor.