Vecka 51 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 december


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.15

Inget att notera. 

Lördag 24 december


Omvärldsbevakning 21.45

SMHI varnar för ishalka under söndagen

SMHI har utfärdat en gul varning för plötslig ishalka i delar av Götaland, Svealand och sydligaste Norrland under söndagen. Det kan bland annat innebära begränsad framkomlighet på vägar på grund av trafikolyckor och förseningar eller inställda avgångar inom buss-, tåg- och flygtrafiken.

Kommentar: Kan bli besvärligt trafikläge om många reser hem under söndagen. Vi har puff om vintertrafiken på startsidan.

Omvärldsbevakning 15.35

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 10.25

Stark kyla och svår storm drabbar miljontals i USA

En svår vinterstorm som dragit in över stora delar av USA och Kanada har orsakat stora problem, skriver bland annat TT och DN. Flera har avlidit i trafikolyckor, tusentals flyg har ställts in och i nordöstra USA uppmanas 65 miljoner abonnenter att minska sin elanvändning, annars stängs elen av rullande för att undvika kollaps av elförsörjningen. Ovädret har redan orsakat strömavbrott för 1,5 miljoner hushåll. 

Kommentar: För kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Covid-19 sprids fort i Kina

Nästan 250 miljoner personer i Kina uppskattas ha smittats av covid-19 under december, uppger SR Ekot. Siffrorna är obekräftade av Kinesiska myndigheter.

Kommentar: Även i Sverige ökar antalet smittade. För kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Fredag 23 december


Omvärldsbevakning 20.40

Rekordmånga covid-fall bland äldre

Förra veckan registrerades 3 000 nya fall av covid-19 hos äldre som har hemtjänst eller bor på äldreboenden, skriver Svenska dagbladet. Det är nästan dubbelt så många jämfört med två veckor tidigare.
Enligt Sara Byfors, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, speglar ökningen den stora smittspridningen i hela samhället.
Kommentar: Vi har en puff på startsidan som leder till vår samlade information om covid-19. Se även tidigare notering om vaccinationstäckning hos äldre.

Ansträngt läge på många sjukhus

Lokala medier rapporterar om fullbelagda sjukhus och personalbrist på akutmottagningar. Ett exempel är SR P4 Stockholm där en läkare uppmanar folk i regionen att bara uppsöka akuten om man är allvarligt sjuk.
Kommentar: Kan skapa oro och frågor.

Omvärldsbevakning 16.40

Halka och trafiksvårigheter i delar av landet

Flera medier, bland andra SR, rapporterar om trafikolyckor och köer orsakade av halt väglag i främst mellersta delarna av Sverige.
Kommentar: Vi har information om vinterväglag och en puff på startsidan.

Flera döda i attentat i Paris

En man avlossade ett antal skott i centrala Paris. Tre personer har avlidit och flera är skadade, rapporterar flera medier, bland andra SVT. En misstänkt har gripits. Den gripne mannen är känd av polisen sedan tidigare. Den åklagare som ansvarar för fallet uppger för Reuters att man undersöker om det finns rasistiska motiv till dådet.
Det finns inga uppgifter om drabbade svenskar.
Svenska ambassaden i Paris skriver på sin hemsida "Du som bor i eller vistas i Paris uppmanas att vara extra uppmärksam, följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt undvika området runt Rue d'Enghien i 10e arrondissementet i Paris."
Kommentar: Följer. Så länge det inte är några svenskar bland offren publicerar vi ingenting. Tror inte heller 10:e är ett direkt turistkvarter. Att det eventuellt kan finnas ett rasistiskt motiv bakom attentatet kan ge upphov till frågor.

Många äldre utan fullgott vaccinskydd

Dagens nyheter rapporterar att många äldre inte fått en femte dos av vaccin mot covid-19. Värst är det, enligt tidningen, i region Stockholm där bara häften av de äldre med hemtjänst har fått femte sprutan. Detta samtidigt som smittan fortsätter att öka.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 11.49

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.19

Inga händelser att rapportera. Såg nu på morgonen att vi tidigare i denna logg skrivit fel datum, vilket jag korrigerat, för det är inte julafton idag. /vakthavande

Torsdag 22 december


Omvärldsbevakning 20.45

Gul varning för snöfall i nordöstra Svealand och sydligaste Gästrikland

Varningen gäller från torsdag natt till fredag morgon. Snöfallen kan ställa till med halka och kan påverka trafik och luftburna elledningar.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.22

Inget att notera.

Onsdag 21 december


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

UD:s avrådan för icke nödvändiga resor till Israels närområde till Gaza har ändrats och området har minskats. 

Inge övrig åtgärd.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Tisdag 20 december


Omvärldsbevakning 20.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Tillägg till nedan om ny våg av covid-19

Folkhälsomyndigheten bedömer i nuläget inte att det finns skäl för utökade smittskyddsåtgärder eller restriktioner. 

Kommentar: Relevant fråga inför helgerna.

Omvärldsbevakning 12.35

Ny våg av Covid-19

Sveriges Radio rapporterar att en ny covidvåg befaras i vinter. Antalet nya fall har ökat betydligt de senaste veckorna. Smittspridningen kan enligt Folkhälsomyndigheten bli lika stor som fjolårets.

Kommentar: Vi gör ingen nyhet avseende scenarier men länkar till Folkhälsomyndighetens information från notissidan.

Omvärldsbevakning 08.20

Glashalt på sina håll

SMHI har varnat för ishalka i stora delar av landet under morgonen. Och det har mycket riktigt blivit halt. Dagens Nyheter skriver att skolskjutsar ställts in i halländska Laholm och att skånska ortopeden varit fullbelagd under måndagen. Men även i andra delar av landet är trafikolyckorna många, enligt Sveriges Radio.  

Kommentar: Vi följer upp om någon nationell myndighet skulle varna men har dessvärre svårt att sammanställa något generellt som gäller hela landet även om det skulle vara fint. Vi hänvisar till Sveriges Radios P4-sändningar.

Tunnelbanan kan behöva stängas på en kvart

Aftonbladet skriver om MTR:s och SL:s plan inför en effektbristsituation där el behöver sparas. I texten spekuleras det om en snabb nedstängning av tunnelbanan. Bakgrunden är att Stockholms trafikförvaltning beordrat SL att förbereda en snabb nedstängning med så lite som femton minuters varsel.  

Kommentar: Det är inte så konstigt att lokaltrafik påverkas och i teorin stämmer det huvudsakliga. (Därav min något alarmistiska rubrik på detta stycke). Så den kan säkert slå an en del strängar av oro hos folk som inte tidigare tagit till sig information om frånkoppling av el. Dessutom visar detta att systemet av förberedelser ju fungerar.  

Måndag 19 december


Omvärldsbevakning 20.00

Halka på flera håll i landet i dag

Blixthalka i Skåne, extremhalka i Östergötland och uppmaning om att helt stanna inne om möjligt på västkusten - vädret har varit knepigt på flera håll under dagen. SMHI fortsätter varna för plötsligt ishalka i framförallt mellersta Sverige under morgondagen.

Kommentar: Vi följer väderläget. Puff med länkar finns överst på startsidan.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.47

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.