Vecka 6 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 13 februari


Omvärldsbevakning 21.53

Svenskar har börjat lämna Ukraina 

Ett antal svenskar har under helgen lämnat Ukraina, det säger Sveriges ambassadör i Kiev enligt SVT Nyheter. Utrikesdepartementet (UD) uppmanade på lördagen alla svenskar att på eget vis lämna landet. Det finns i nuläget inga planer på att UD ska evakuera svenskar. Det finns heller inga planer på att evakuera Sveriges personal på ambassaden i Kiev. Sverige har också valt att inte kalla hem de observatörer för Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) som befinner sig i Ukraina. 
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 14.06

Demonstrationer mot socialtjänsten 

Under söndagen hålls en demonstration vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg mot socialtjänsten och Lagen om vård av unga (LVU), rapporterar Expressen. Runt 300 personer deltar. I måndags hölls liknande demonstrationer utanför riksdagshuset i Stockholm. Demonstranterna hävdar att socialtjänsten tvångsomhändertar muslimska barn utan giltiga skäl. I sociala medier angrips just nu svenska myndigheter och socialtjänst i vad Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) betecknar som en "utländsk informationspåverkanskampanj", rapporterar Aftonbladet
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera. 

Lördag 12 februari


Omvärldsbevakning 21.39

UD avråder från alla resor till Ukraina 

Utrikesdepartementet (UD) har beslutat att avråda från alla resor till Ukraina med anledning av förändringar i säkerhetsläget. UD uppmanar också svenskar som befinner sig i Ukraina att lämna landet.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet. Fortsätter att följa händelseutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 14.31

USA evakuerar ambassadpersonal i Kiev

Det spända säkerhetsläget i Ukraina trappas upp och USA varnar för att en rysk invasion kan vara nära förestående, rapporterar SVT Nyheter. USA har under lördagen påbörjad en evakuering av sin ambassadpersonal i landets huvudstad Kiev. Nyligen har också 3000 amerikanska soldater skickats till Polen.  
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 10.54

VMA: Brand i återvinningsanläggning i Malmö 

Ett Viktigt Meddelande till Allmänheten (VMA) utfärdades på lördagsförmiddagen angående en brand i oljehamnen i Malmö. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation då det är kraftig rökutveckling i området. SVT Nyheter rapporterar att det är sopor som brinner.  
Kommentar: Vi har publicerat nyhet om händelsen och följer utvecklingen. 

Fredag 11 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Ingenting att notera.

Torsdag 10 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Ryssland påbörjar militärövning i Belarus

Ryssland har inlett gemensamma militärövningar med Belarus. Övningarna beräknas pågå till den 20 februari i Belarus, och har väckt oro i väst över att Rysslands president Vladimir Putin har för avsikt att eskalera konflikten runt Ukraina, rapporterar TT/SVT Nyheter. Nato beräknar att 30.000 ryska soldater befinner sig i Belarus för övningarna.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 09.00

Ingenting att notera.

Onsdag 9 februari


Omvärldsbevakning 20.42

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 13.15

Ingenting att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Pandemilagen kan sluta gälla efter mars

Regeringen föreslår att covid-19 inte längre klassas som samhällsfarlig sjukdom från och med slutet av mars, skriver DN. Enligt socialminister Lena Hallengren (S) betyder det att pandemilagen inte längre gäller och att pandemin på så sätt är över, även om utmaningar kvarstår, exempelvis att få folk att vaccinera sig.
Kommentar: De flesta rikstäckande medier tar idag upp att de flesta restriktionerna sluta gälla. Några artiklar handlar om folks glädje att man kan gå på lokal igen, andra om att vården fortfarande är belastad och ytterligare andra går in på risken för individer med nedsatt immunförsvar. 

Tågstopp mellan Stockholm och Uppsala

Trafikverket meddelar på sin webbplats att det är stopp i lokal- och fjärrtågstrafiken mellan Stockholm och Uppsala på grund av en tidigare brand i ett ställverk på sträckan. Prognos saknas för avhjälpningen men bussar ersätter, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Resenärer uppmanas kontakta sin tågoperatör.

Tisdag 8 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Reseavrådan Kazakstan borttagen

Med anledning av det förbättrade säkerhetsläget avråder UD inte längre från resor till Kazakstan.

För info enbart.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.

Måndag 7 februari


Omvärldsbevakning 20.10

Sverige slopar inreseförbudet från länder inom EU/EES

Regeringen har beslutat att upphäva inreseförbudet för resande till Sverige från Norden och övriga EU- och EES-länder. Beslutet gäller från och med den 9 februari.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i på Facebook och Twitter. 

Omvärldsbevakning 15.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.