Vecka 7 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 20 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

Sverige kallar hem ambassadpersonal från Ukraina

Utrikesminister Ann Linde meddelar på Twitter att viss personal kallas hem från svenska ambassaden i Ukraina. Medföljande familjer har sedan tidigare kallats hem av UD.

Kommentar: Vi följer läget i Ukraina.

SMHI varnar för snö och vind 11.30

SMHI utfärdade under förmiddagen en orange varning för kraftigt snöfall och frisk vind i nordligaste delen av Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, Stockholms län och Uppsala län. Varningen gäller från natt mot måndag den 21/2 och drygt ett dygn framåt.

Kommentar: Vår nyhet finns här.

Omvärldsbevakning 08.00

Färre vaccinerar sig sedan restriktionerna försvann

Enligt en rundringning som Ekot gjort till regionerna upplever två tredjedelar av dem att färre väljer att vaccienera sig sedan restriktionerna togs bort i förra veckan. Det har varit färre bokningar, fler avbokningar och fler som inte dykt upp, enligt den info Ekot fått.

Kommentar: Väntat. Vi följer eventuella effekter.

Lördag 19 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Ny koranbränning i Malmö

Den danska högerextremisten Rasmus Paludan eldade på lördagskvällen upp ett exemplar av koranen vid en manifestation i Malmö, skriver DN. Manifestationen hade tillstånd och skedde under massivt polisbeskydd. Hundratals åhörare samlades runt avspärrningarna och många försökte få polisen att stoppa bränningen. Förra gången Paludans anhängare brände en koran i Malmö 2020 ledde det till stora oroligheter och våldsamt upplopp. 
Kommentar: Bra att hålla koll på med tanke på vad som skedde senast. 

Omvärldsbevakning 17.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning kl 11.30

Inget att rapportera. 

Fredag 18 februari


Omvärldsbevakning 20.10

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Stormvarning på södra och sydvästra Östersjö

SMHI har utfärdat en orange varning för storm på södra och sydvästra östersjön. Under natten mot lördag väntas sydvästliga stormvindar på 25-27 m/s. Ovädret kan ge problem för sjöfarten. 
Kommentar: Följer konsekvenser av vädret.

Torsdag 17 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Trots minskad covidvård – högtryck på landets sjukhus

Trycket på landets sjukhus är fortsatt stort, trots ett på många håll något minskat behov av covid-relaterad sjukvård, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt är många vårdanställda sjukskrivna, till följd av den höga smittspridningen i samhället.
Kommentar: Kan leda till frågor i våra sociala kanaler.

Polishuset i Enköping utrymt efter bomblarm

Polisen har beslutat att utrymma polishuset i Enköping, detta efter misstanke om att det kan finnas ett explosivt föremål i lokalerna, rapporterar SVT nyheter Uppsala. Föremålet kopplas inte ihop med något hot mot polisen. Det var i samband med en husrannsakan på en adress i Enköping det gångna dygnet som polisen förde med sig ett föremål som efter grundligare undersökning bedömdes kunna vara explosivt. Efter det togs beslutet om att utrymma lokalerna. Hela huset har utrymts. Förutom polisstationen där det arbetar mellan 40 och 50 personer finns här även en vårdcentral och ytterligare verksamheter i fastigheten.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Socialstyrelsens lokaler utrymda – misstänkt farligt föremål

Delar av Socialstyrelsens lokaler på Kungsholmen i Stockholm har utrymts. Anledningen är att man upptäckt ett misstänkt farligt föremål, skriver DN.se.
Polisens bombtekniker kommer att bistå i undersökningen. Vid lunchtid pågick polisens undersökning fortfarande.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.20

Ingenting att rapportera.

Onsdag 16 februari


Omvärldsbevakning 20.10

Betydande lavinfara i Västra Vindelfjällen

Enligt Naturvårdsverkets laviprognos råder betydande lavinfara i Västra Vindelfjällen. Man bör undvika alla platser med drevsnö som är branta nog för att laviner kan starta. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.23

Lavin i Norge – personer befaras dragits med 

En lavin har gått i den norska skidorten Trysil, rapporterar flera medier, bland annat Aftonbladet. Flera personer befaras ha dragits med i lavinen. Fjällräddare med lavinhundar har larmats till platsen. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att notera.

Tisdag 15 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Omfattande cyberattacker i Ukraina

En kraftig cyberattack har drabbat ukrainska försvarsdepartementets hemsida. Även två stora banker ska ha utsatts för attacken, rapporterar Dagens NyheterUkrainska utredare säger att attacken är den kraftigaste de sett och att det mesta pekar på att den kommer från Ryssland.

Sveriges Radio Ekot rapporterar även att MSB varnar för fler cyberattacker som en följd av säkerhetsläget och uppmanar till extra vaksamhet. De skriver även att MSB har ökat takten när det gäller att säkerställa att det finns tillgång till varor även under en kris.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten och oro kring säkerhetsläget. 

Omvärldsbevakning 15.30

Orange varning för kraftigt snöfall över Ångermanlandskusten

SMHI har utfärdat en orange varning för kraftigt snöfall och blåst över Ångermanlandskusten från onsdag eftermiddag till och med torsdag morgon. Snöovädret kan ge mycket begränsad framkomlighet på vägarna.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat på Facebook och Twitter. 

Omvärldsbevakning 13.01

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.36

Kraftig brand i träindustri 

Tidigt på tisdagsmorgonen larmades räddningstjänsten till en brand i en industri i Bottnaryd väster om Jönköping. Räddningsstyrkor från sju orter har deltagit i släckningsarbetet, rapporterar SVT Nyheter. Två byggnader tillhörande två företag i träindustrin är totalförstörda. Kraftig rök stiger från branden men då det inte blåser i området stiger röken rakt upp och riskerar inte att sprida sig i samhället, skriver Sveriges Radio P4 Jönköping
Kommentar: För kännedom. 

Måndag 14 februari


Omvärldsbevakning 20.20

Lavinfara i södra Jämtlandsfjällen

Det råder betydande lavinfara i delar av Jämtlandsfjällen samtidigt som sportlovet är i antågande. Rickard Svedjesten, ordförande för Svenska fjällräddares riksorganisation, uppmanar allmänheten att hålla koll på läget, rapporterar Sveriges Radio.  

Kommentar: Mer information om lavinfaran finns på Lavinprognoser.se.

 

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.00

FOHM rekomenderar en andra påfyllnados för 80+

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en andra påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 till personer som bor på SÄBO, har hemtjänst eller hemsjukvård samt till alla som är 80 år och äldre. Den andra påfyllnadsdosen bör ges tidigast fyra månader efter den första.