Vecka 9 2022

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi medier, sociala medier, myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 6 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Betydande lavinfara

Betydande lavinfara i södara Jämlandsfjällen, Västra  Härjedalsfjällen och Västra Vindelfjällen.

Kommentar: Aktuellt med tanke på skidsäsong.

Rapporter om flyktingar

På tio dagar har över 200 000 flyktingar kommit till Moldavien – ett av Europas fattigaste länder. Landet är nära en ekonomisk och samhällelig kollaps, säger utrikesminister Nicu Popescu till DN. Detta är en av flera mediarapporter om många flyktingar.
Kommentar: Bevakas.

Omvärldsbevakning 16.00

Reseavrådan Ryssland

På grund förändringara i säkerthetsläget avråder UD från alla resor till Ryssland.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Lördag 5 mars


Omvärldsbevakning 21.10

Myndigheter förbereder sig för höjd beredskap

Svenska myndigheter har börjat förbereda sig för höjd beredskap, det vill säga krig eller krigsfara   något som de också är skyldiga enligt lag att göra. Själva beslutet om höjd beredskap tas av regeringen och ger riksdagen rätt att stifta extra fullmaktslagar, som exempelvis ransonering och statens rätt att ta över egendom. Det rapporterar Sveriges Radio

Kommentar: Kan orsaka oro och frågor på sociala medier.

Varning för snöfall och laviner i fjällen

SMHI har utfärdat en gul varning för hård vind i kombination med snöfall i stora delar av Jämtlands- och Lapplandsfjällen, skriver Svenska Dagbladet. Snövädret väntas dra in över fjällen under söndagen. 
Det råder även betydande lavinrisk i södra Jämtlandsfjällen, västra Härjedalsfjällen och västra Vindelfjällen.

Kommentar: Aktuellt med tanke på sportlovet.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.15

Stor industribrand i Fagersta nu under kontroll

Under natten gick det ut ett VMA sedan en stor brand brutit ut i en industribyggnad i Fagersta. Strax före klockan åtta på morgonen var dock branden under kontroll och VMA:t drogs tillbaka. Det rapporterar P4 Västmanland.

Kommentar: Gick ut med nyhet i natt och avlarmade sedan, senare på morgonen.

Fredag 4 mars


Omvärldsbevakning 19.30

Allmänheten manar på fastighetsägare att iordningställa skyddsrum

I en intervju med TT (här publicerad hos SvD) säger Anders Johannesson på MSB:s enhet för befolkningsskydd att intresset för skyddsrum har ökat stort de senaste dagarna. Hyresgäster och andra jagar dessutom på fastighetsägare för att få dem att iordningställa skyddsrum redan nu. Johannesson understryker också att det inte råder höjd beredskap i Sverige och att det inte är krig här. Därför behöver skyddsrummen inte ställas i ordning i nuläget.

Kommentar: Intresset för skyddsrum och en allmän oro märks även i våra sociala flöden, där vi just nu får hundratals frågor om detta varje dag.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Brand vid kärnkraftverk, uppdatering

Den brand som under natten bröt ut vid kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina ska nu vara släckt, skriver Dagens Nyheter. FN:s atomenergiorgan IAEA meddelar att strålningsnivåerna är tills vidare helt normala. Enligt den ukrainska militären ska ryska styrkor nu ha tagit kontroll över kärnkraftverket, uppger Sydsvenska Dagbladet.

Kommentar: Vi har uppdaterat nyheten på vår hemsida. Fortsätter att följa i händelse av att strålningsnivåerna skulle förändras.

Brand vid kärnkraftverk i Ukraina 06.45

Medier har under natten rapporter om hur en rysk attack i natt har utlöst en brand vid kärnkraftverket Zaporizjzja, Europas största, i sydöstra Ukraina. Beskjutningen ska enligt medieuppgifter till en början ha gjort det svårt för räddningstjänsten att komma åt och släcka. Internationella atomenergiorganet IAEA har kommenterat händelsen på ett antal språk på Twitter och har skrivit ett pressmeddelande här. De planerar en presskonferens till 10.30. Enligt uppgifter från IAEA ska Ukrainas statliga krismyndighet ha meddelat att inga förhöjda strålningsvärden kunnat uppmätas hittills.

Under morgonen har också SSM kommenterat händelsen på sin webbplats. De skriver att inga förhöjda strålningsvärden uppnåtts i Sverige, och att avståndet ändå skulle göra att halterna späds ut i atmosfären.

Kommentar: Vi följer läget via IAEA, SSM och presskonferens. Vi vet sedan tidigare att det finns en tydlig oro bland allmänheten kopplad till detta. 

Torsdag 3 mars


Omvärldsbevakning 12.00

Pandemilagen kan slopas sista mars

Regeringen föreslår att covid-19 inte längre ska klassas som en allmänfarlig sjukdom från och med april, skriver SVT. Det innebär att pandemilagen kan slopas den sista mars. Covid-19 ska dock fortfarande ses som en anmälningspliktig sjukdom inom vård och omsorg. Regeringen har lämnat förslagen i en proposition till riksdagen. 
Kommentar: Vi följer rapporteringen kopplat till covid-19.

Staden Cherson i Ukraina har fallit

Strider pågår fortsatt i flera delar av Ukraina. Ryska trupper har nu tagit kontroll över hamnstaden Cherson i söder, rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: Vi fortsätter att följa händelseutvecklingen.

MSB uppmanar till lugn inför måndagens Hesa Fredrik-test

Signalen för Viktigt meddelande, ofta kallad Hesa Fredrik, testas en gång i kvartalet. På måndag den 7 mars genomförs årets första test och med anledning av omvärldsläget vill MSB sprida information om att det är ett vanligt test, skriver Sveriges Radio. 
Kommentar: Vi kommer att kommunicera inför VMA-testet och väntar oss få frågor i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.10

Msb.se tidvis nere

Under onsdagskvällen har Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida tidvis legat nere, rapporterar Sveriges Radio och flera andra medier. Strax före midnatt var sajten synlig igen.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet på webbplatsen och i sociala medier.

Onsdag 2 mars


Omvärldsbevakning 20.10

Ryska stridsflygplan kränkte svenskt luftrum

På onsdagen kränkte fyra ryska stridsflyg svenskt luftrum, meddelar FörsvarsmaktenKränkningen var kortvarig och skedde öster om Gotland, över hav. 
Kommentar: Kan väcka oro och ge upphov till frågor från allmenheten. 

Omvärldsbevakning 15.50

Sverige och Finland i gemensam flyg- och marinövning

På onsdagen övade Sverige och Finland gemensam sjömålsstrid i området mellan Nyköping, Visby och Karlskrona, meddelar Försvarsmakten. Syftet med övningen var att utveckla ländernas förmåga att med kort varsel genomföra insatser tillsammans. Försvarssamarbetet mellan Sverige och Finland är väletablerat och övas återkommande. Det innebär att övningar som denna sker med jämna mellanrum. Det långsiktiga syftet är att stärka den gemensamma förmågan att kunna möta olika typer av hot.
Kommentar: För kännedom. Kan leda till ökad oro för omvärldsläget. 

Omvärldsbevakning 11.40

Uppgifter om att ryska trupper närmar sig Kiev 

Kievs bormästare uppger att ryska trupper nu närmar sig Ukrainas huvudstad Kiev, rapporterar SVT Nyheter. En nästan sex mil lång militärkonvoj från Ryssland har de senaste dagarna närmat sig huvudstaden. 

Omvärldsbevakning 09.29

Inget att notera.

Tisdag 1 mars


Omvärldsbevakning 21.00

Statsministerns tal om omvärldsläget

Sade bland annat att Sverige skyndar på satsningen på totalförsvaret.

Kan ses på regeringe.se

Hotet mot Sverige har ökat

Säger ÖB i en intervju i TT. Han uppger att alla måste räkna med att det här kommer att vara en situation som gäller över lång tid  och jämför med det spända läget under kalla kriget.

För kännedom.

Stöd för kriget i fristående opinionsinstituts mätningar

Siffrorna som visar ryssarnas stöd för kriget är så nedslående att det oberoende ryska opinionsinstitutet Levada tvekar om de ska publiceras, säger institutets chef Lev Gudkov.

– Vi är rädda för att legitimera kriget med de här uppgifterna. Källa Sydsvenskan.

För kännedom.

Den långa konvojen lär stå still

Med brist på mat och bränsle enligt Aftonbladets liverapportering.

För kännedom: Har varit mycket fokus på den i media under en tid nu.

Kriget trappas upp

Enligt SvD trappas kriget upp och Ryssland siktar nu även på civila mål

För info.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Belarus har gått in i Ukraina

Belarusiska styrkor har, enligt ukrainska parlamentet på Twitter, gått över gränsen in i Ukraina, rapporterar SVTPresident Aleksandr Lukasjenko har tidigare uppgett att Belarus styrkor inte kommer att ansluta sig till rysk militär. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 07.30

64 kilometer lång rysk konvoj på väg mot Kiev

Den ryska militärkonvoj som observerats vara på väg mot Kiev uppges nu vara betydligt större än vad som tidigare rapporterats. Enligt Reuters är den över sex mil lång, rapporterar Dagens NyheterUnder natten uppgavs den vara runt tre mil från Kiev. 

– Den rör sig sakta men säkert söderut mot Kiev. Frågan är vad som kommer att hända: Om det är något slags total attack mot Kiev eller om det handlar om att sprida ut sig och stänga in staden, säger SVT:s utrikesreporter Bengt Norborg, enligt SVT.
Kommentar: Vi följer läget.

Måndag 28 februari


Omvärldsbevakning 21.00

Flera medier rapporterar om rysk varning

"Länder som skickar vapen kommer att hållas ansvariga"

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.50

Ukraina och Ryssland möts för förhandlingar

DN rapporterar att förhandlingar mellan länderna hålls idag måndag i den belarusiska gränsstaden Gomel. Ukrainas president krävde i ett tal inför mötet ett omedelbart eldupphör och att Ryssland drar tillbaka sina trupper.
Kommentar: Vi fortsätter att följa läget.

Omvärldsbevakning 8.30

EU stänger sitt luftrum för ryskt flyg

Regeringen har beslutat att stänga svenskt luftrum för rysk luftfart från och med idag 28 februari. Förbud mot rysk luftfart inom hela EU togs även av EU:s utrikesministrar under söndagen. Flygstoppet syftar till att ytterligare isolera Ryssland.
Kommentar: För kännedom.

Ny grundlag i Belarus tillåter kärnvapen

Under söndagen folkomröstade Belarus om en ny grundlag som tillåter kärnvapen i landet, skriver Aftonbladet. Enligt tidningen uppger Washington Post att Belarus planerar att ansluta till den ryska invasionen redan under måndagen.
Kommentar: Vi följer säkerhetsläget.

Facebook varnar för rysk propaganda

Meta, som äger Facebook, menar att proryska grupper använder falska profiler och hackade konton för att sprida missvisande information om Ukraina, uppger Sydsvenskan/TT. Facebook har blockerat en rad konton som de menar var del i en organiserad desinformationskampanj.
Kommentar: För kännedom, håller fortsatt koll på inlägg i våra sociala medier.