Vecka 10 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Viktigt meddelande till allmänheten i Falköping

Ett VMA utfärdades vid 05-tiden på grund av en kraftig brand i en garagelänga i centrala Falköping. Boende i ett närliggande hyreshus evakuerades. Strax efter klockan sju meddelade räddningstjänsten att faran var över, skriver P4 Skaraborg.
Kommentar: Publicerat nyhet på webbplatsen och i sociala medier. Samt avlarmat.

Lördag 11 mars


Omvärldsbevakning 21.10

Vulkanutbrott i Indonesien

Vulkanen Merapi i Indonesien har fått ett utbrott, klockan 12 lokal tid. Minst åtta byar har blivit träffade av aska. Merapi har flera gånger tidigare fått dödliga utbrott. Det senaste våldsamma utbrottet skedde i oktober 2010. Då dog omkring 350 personer och mer än 280.000 invånare evakuerades.

Dagens utbrott var Merapis kraftigaste sedan 1930, då omkring 1300 personer dödades, rapporterar Al- Jazeera enligt SVT Nyheter, men ännu finns inga rapporter om skadade.
Kommentarer: Följer utvecklingen. 

Femåring i Sverige drabbad av A-streptokocker

En femårig flicka i Sverige blev i december sjuk av vad som visade sig vara streptokocker grupp A. Flickan blev sjuk med bland annat hög feber och magsmärtor under en längre period. Flickans mamma tror att hon blivit smittad på förskolan. I Danmark har 35 personer dött till följd av A-streptokocker sedan december, två av dem var barn under 15 år.  I Storbritannien har 40 barn dött av bakterien de senaste månaderna, rapporterar TT/Aftonbladet. 
Kommentarer: För kännedom, kan väcka oro. 

Nya snövarningar

SMHI har utfärdat gula varningar för snöfall. Ett snöfallsområde rör sig in västerifrån och väntas under måndagen ge besvärlig väder som kan leda till trafikproblem. Varningarna gäller i delar av Götaland, Svealand samt delar av Dalarna och Värmland under lite olika tidsperioder mellan den13 mars kl. 09.00 – 14 mars kl. 03.00. 
Kommentar: För kännedom, kan leda till mer trafikproblem. 

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.50

Ingenting att notera.

Fredag 10 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.55

Inställd busstrafik i Göteborg och Jönköping

De gångna dagarnas snöoväder fortsätter att ställa till problem. Jönköpings Länstrafik uppger att all stadstrafik ställs in tillfälligt. För närvarande finns det inte heller någon prognos för när stadstrafiken i Jönköping åter kan öppnas.
Även i Göteborg har flera busslinjer ställts in på grund av det tidigare snöovädret, uppger Göteborgs-Posten.

Kommentar: Följer utvecklingen. För närvarande råder inga vädervarningar, problemen i kollektivtrafiken runtom i Sverige är efterdyningar av de senaste dagarnas oväder.

Torsdag 9 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Uppdatering: Snöoväder i Göteborg

Under kvällen har medier rapporterat om hur Hisingsbron i Göteborg fastnade i ett uppfällt läge, så att det blev en öppning om dryga metern mellan bron två sidor. Polisen kallades till platsen för att upprätthålla allmän ordning, då personer ska ha hoppat över glipan i bron. Enligt SVT är problemet nu avlöst och bron fungerar åter normalt.

Kommentar: Avslutat.

Omvärldsbevakning 17.30

Nytt snöoväder påverkar bussarna i Göteborg

Ett nytt snöoväder har dragit in över Göteborg under dagen. Enligt SR P4 Göteborg har snöfallet varit så kraftigt att nästan all busstrafik är inställd.

Kommentar: Följer väderleken, med fokus på el och samhällsservice.

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Kärnkraftverket Zaporizjzja uppges vara utan kontakt med elnätet

Flera medier, bland andra SR Ekot, rapporterar att kärnkraftverket Zaporizjzja är utan ström. Enligt medieuppgifter ska ukrainska myndigheter ha varnat för att det finns risk för en kärnteknisk olycka. Enligt vissa uppgifter ska anläggningen ha reservkraft för ett antal dagar men rubrikerna i flertalet medier uppger att kärnkraftverket är strömlöst.
Kommentar: För kännedom. Det finns oro för att kriget ska leda till att kärnanläggningar skadas och radioaktiva utsläpp.

Onsdag 8 mars


Omvärldsbevakning 20.25

Strömavbrott ställer till det i kollektivtrafiken I Göteborg

Ett strömavbrott har lett till att flera spårvagnssträckor i centrala Göteborg är strömlösa, det rapporterar Sveriges Radio. Det innebär att inga spårvagnar kan köra in till centrum utan måste ledas om. Även busstrafiken påverkas enligt Västtrafik.
Kommentar: För kännedom, ingen åtgärd.

Mer snö väntas

Ett nytt snöfallsområde kommer in över delar av Västra Götaland under torsdagen, skriver GP.  - Det är ett stråk med lite kraftigare snöfall som sträcker sig från Göteborg och Kungsbackatrakterna upp mot Skövdetrakterna,  säger Max Schildt, meteorolog på SMHI, till GP.
Kommentar:  SMHI har utfärdat gula varningar för snöfall i området. Lokalt kan det komma uppemot 15-20 cm snö. Vi fortsätter att följa väderläget.

Omvärldsbevakning 16.13

Stora strömavbrott i Västra Götaland

Orust och Tjörn har drabbats av strömavbrott under eftermiddagen, skriver Aftonbladet.
– Det var ett större strömavbrott där som mest 21 000 kunder drabbades, nu har det redan tickat ner till 3000 kunder då vi gjort omkopplingar, säger Jesper Liveröd, presschef på Ellevio till tidningen. Felet låg i ett intilliggande elsystem, där Vattenfall hade fått ett tekniskt fel i en transformator.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor.

Snöoväderet medför stora problem

Snöovädret ställer till det på vägarna under onsdagen. Även kollektivtrafiken i Stockholm och flygtrafiken till och från Arlanda och Bromma påverkas, det rapporterar DN och flera andra medier. Lokalt hade det vid lunchtid kommit upp till 50 centimeter snö i kustområdena i Stockholms län. Under eftermiddagen rörde sig snöfallet österut och vädervarningen nedgraderades. I bland annat Värmdö rapporteras stora snömängder, och lokalt ska det röra sig om upp till 50 centimeter. Där har tre bandvagnar satts in för att bland anna stötta hemtjänsten.
Kommentar: Vi fortsätter följa konsekvenserna av ovädret. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Sverige prioriterat mål för terrorattentat

Sverige har gått från legitimt till prioriterat mål för terrordåd och terrornivån ligger kvar på förhöjd nivå under hela 2023. Den bedömningen gör Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, i sin helårsbedömning, skriver GP/TT.  
Kommentar: Kan skapa oro och frågor.  Helårsbedömningen finns här.

Tisdag 7 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Snöfallet drar vidare

Snöfallet har nu dragit österut och nått bland annat Stockholm. Snön fortsätter att orsaka problem på vägarna, vilket t.ex. Aftonbladet direktrapporterar om här

Kommentar: Väder och konsekvenser ungefär som väntat. 

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.45

Hallandstrafiken ställer in all busstrafik

Efter SMHI:s vädervarning om kraftigt snöfall och vind ställer Hallandstrafiken in all sin busstrafik under tisdagen, rapporterar bland andra SVT. Både polisen och Trafikverket uppmanar också allmänheten i södra Sverige att följa väderutvecklingen och stanna hemma om det inte är nödvändigt att ge sig ut och resa. Ovädret väntas ställa till med problem ute på vägarna med begränsad framkomlighet och avstängda vägar.

Kommentar: vi följer väderutvecklingen under dagen

Måndag 6 mars


Omvärldsbevakning 17.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.39

Orange varning för vind och snöfall

SMHI har utfärdat en orange varning för vind och snöfall i norra Götaland, östra Svealand och i norra Skåne. Ovädret kan bland annat leda till trafikstörningar och elavbrott. Varningen gäller för tisdag och onsdag.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet enligt rutin i alla våra kanaler.

Omvärldsbevakning 08.30

Test av signalen för VMA

I dag klockan 15.00 testas utomhussignalen för viktigt meddelande, även kallad "Hesa Fredrik". VMA-systemet används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner.
Kommentar: Vi publicerar information om testet i alla vår kanaler.