Vecka 12 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 26 mars


Omvärldsbevakning 20.45

Gul varning för snöfall i kombination med vind

SMHI går ut med en gul varning för snöfall i kombination med vind i östra Svealand och sydöstra Gävleborgs län, skriver DN och Aftonbladet. Varningen gäller från kl 12 på måndagen till kl 14 på tisdagen. Snömängden väntas bli mellan 15 och 20 centimeter, och det finns risk för snödrev och dålig sikt.  
Kommentar: Vi bevakar utvecklingen av vädret.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att notera.

Lördag 25 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Vinterväglaget orsakar många olyckor

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

Vinterväglaget orsakar många olyckor

SMHI har utfärdat en en gul varning för snöfall i Södermanlands och Stockholms län. Enligt Magnus Jansson, presstalesperson för polisen i region mitt är väglaget extremt dåligt just nu. Ovädret begränsar sig inte enbart till Stockholmsområdet. Magnus nämner för DN att i Uppsala län och Västmanland har polisen fått larm om 12-14 olyckor på bara tio minuter. Utanför Uppsala har en turistbuss med omkring 30 passagerare vält. Flera personer på bussen uppges ha lindriga skador, skriver DN.
Kommentar: Snöfallet väntas matta av under kvällen. Vi fortsätter att följa konsekvenser av ovädret. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Fredag 24 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

Uppdatering: Trygghetslarmen

Känsliga uppgifter kan ha läckt vid det stora dataintrånget natten till i torsdags, som ledde till att trygghetslarmen slutade att fungera i många kommuner, och personuppgifter kan ha läckt till obehöriga, uppger SR. Det gäller personnummer, adress, telefonnummer och i vissa fall även hälsodata.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 13.25

Uppdatering: Oroligheter i Frankrike

Flera medier, däribland DN, rapporterar att den brittiske kungen ställer in sitt planerade statsbesök i Frankrike i helgen. Beslutet har fattats gemensamt av länderna på grund av de våldsamma protester i Frankrike den senaste tiden. 
Kommentar: För kännedom. Svenska resenärer uppmanas undvika folksamlingar och följa lokala anvisningar.

Omvärldsbevakning 08.25

Uppdatering: Problem med trygghetslarm 

Det var en cyberattack som slog ut trygghetslarmen för användare i 150 kommuner under torsdagen, rapporterar SVT Nyheter.  Vid 19.30 tiden på torsdagen var problemen lösta och trygghetslarmen fungerade igen. 
Kommentar: För kännedom. 

Oroligheter i Frankrike 

Våldsamma protester har förekommit i flera delar av Frankrike under torsdagen och under natten mot fredag. Bland annat sattes stadshuset i Bordeaux i brand, skriver SVT Nyheter. Drygt 3,5 miljoner människor uppges protestera mot regeringens beslut att höja pensionsåldern från 62 till 64 år. Svenskar uppmanas undvika folksamlingar och följa lokala anvisningar enligt svenska ambassaden i Paris. Under helgen är det planerat att franske presidenten Emmanuel Macron ska ta emot ett statsbesök från det brittiska kungahuset kung Charles III.  

Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen. 

Torsdag 23 mars


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.45

Driftstörningar Swish

Betaltjänsten Swish har för tillfället driftstörningar. "Vi arbetar för fullt med att lösa problemet och vi uppdaterar vår hemsida när status ändrats", skriver Swish på sin hemsida. Flera medier rapporterar om störningen.
Kommentar: Dagens tredje driftstörning. Se tidigare anteckningar.

Omvärldsbevakning 11.15

Problem med trygghetslarm

Enligt SOS Alarm ska det vara leverantören Careium, som erbjuder trygghetslarm, som har störningar, skriver Aftonbladet.
Företaget har idag 150 kommuner i Sverige som kunder. Samtliga berörs säger företaget till SVT Öst.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 08.50

Driftstörningar SR

Enligt TT (här via DN) hade SR:s webb och app driftstörningar under natten. Vad problemen beror på är i nuläget inte känt.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. Sannolikt handlar det om en uppdatering av något slag eller liknande men då det varit en del cyberangrepp under vintern kan händelsen väcka frågor.

Onsdag 22 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Riksdagen röstade ja till Nato

Sveriges riksdag har i dag röstat om medlemsskap i Nato. Svaret blev positivt

Kommentar: Dagens stora nyhet än så länge. Nu väntar dock fortsatt andra länders godkännande innan Sverige kan bli medlemmar.

Omvärldsbevakning 11.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Jordbävning i Afghanistan

Enligt Sveriges Radio inträffade en jordbävning med en magnitud på 6,5 under natten i Afghanistan.

Tisdag 21 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.17

Stor insats i centrala Stockholm

Räddningstjänsten är på plats i Stadshagen i centrala Stockholm för att kontrollera ett misstänkt farligt ämne i en försändelse, det rapporterar SVT Stockholm. Insatsen väntas pågå till efter lunch. Polisen bekräftar att det är en försändelse som kontrolleras men vill inte kommentera vad det är för ämne som undersöks.
Kommentar:  Stort pådrag i centrala Stockholm. Kan leda till oro och frågor hos allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.31

Inget att notera.

Måndag 20 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.10

Nyval i Thailand i maj

Thailands kung har genom ett dekret upplöst parlamentet och nyval väntas i maj, rapporterar SVT.

Kommentar: Thailand var under ett antal år under militärstyre och har nyligen återgått till parlamentarisk demokrati. Vi följer rapporteringen om vad som händer i Thailand inför ett nyval. Detta med tanke på att många svenskar reser till landet även under våren och sommaren.  

Omvärldsbevakning 08.30

Ingenting att rapportera.