Vecka 13 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 april


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Lördag 1 april


Omvärldsbevakning 21.00

"Rävens dvärgbandmask" upptäckt i Dalarna

I Borlänge har ett fall av parasiten "rävens dvärgbandmask" upptäckts, skriver Aftonbladet.
Parasiten kan leda till mycket allvarlig sjukdom hos människor men risken att drabbas är minimal enligt Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA. Därför behöver boende i Borlänge inte vidta några åtgärder. Däremot rekommenderar SVA att jakthundar avmaskas oftare, eftersom de kan smittas av parasiten utan att få symtom. I Europa rapporteras årligen 100-150 nya fall av sjukdomen hos människor.
Kommentar: Bra att känna till om det uppstår frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 14.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Fredag 31 mars


Omvärldsbevakning 19.50

Flera döda i norska skred

Tre människor har omkommit i skred och laviner på olika orter i Norge. Flera jordbruksfastigheter har drabbats av skred och ett antal getter har dragits ner i havet, rapporterar SVT.
Kommentar: Krisinformation.se följer information om ras och skred och laviner i Sverige. Vi förmedlar inte varningar vid någon specifik nivå, utan uppmanar alla att hålla koll genom lokala anvisningar och genom att hålla sig uppdaterad på Lavinprognoser.se.  

Forskare i upprop: Vill stoppa AI-utveckling

Ett antal framstående forskare och företagsledare har skrivit under ett upprop för att begränsa utvecklingen av artificiell intelligens, AI, en tid. De anser att utvecklingen går för fort och att det kan leda till negativa konsekvenser för mänskligheten, rapporterar Dagens Nyheter.  
Kommentar: Jag noterar att vi tidigare hört sådana farhågor men inte, vad jag vet, från framstående forskare.

Omvärldsbevakning 16.10

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.30

Pulverbrev till Migrationsverket i Norrköping

Det pågår en polisinsats vid Migrationsverkets kontor i Norrköping sedan personal öppnat ett brev med pulver i, skriver SVT och flera andra medier. Robert Haecks, presskommunikatör vid Migrationsverket, säger att de berörda ur personalen, som öppnat brevet, mår bra och inte uppvisar symtom. 
Kommentar: Kan orsaka oro hos allmänheten med tanke på de pulverbrev som länsstyrelserna mottagit tidigare under veckan, som dock visade sig vara ofarliga.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Torsdag 30 mars


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.40

Mindre jordbävning utanför Sundsvall

Ett jordskalv med magnitud 2,2 inträffade på morgonen norr om Kvissleby i Sundsvalls kommun. Rapporter har kommit om skakningar från Sundsvall och Matfors, rapporterar Sveriges Radio P4 Västernorrland. 
Kommentar: För kännedom om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera. 

Onsdag 29 mars


Omvärldsbevakning 20.55

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.03

Uppdatering pulverbrev

Samtliga pulverbrev som skickats till 18 länsstyrelser var ofarliga enligt polisen, det rapporterar Dagens Nyheter och SVT Nyheter, samt flera andra medier. Inga personer har uppvisat symtom och de som förts till sjukhus har gjorts så enligt säkerhetsrutin för okänt ämne. 
Kommentar: För kännedom. Vi slutar att följa händelsen.  

Omvärldsbevakning 12.42

Uppdatering pulverbrev

Larm om pulverbrev har under förmiddagen kommit från minst 18 av 21 länsstyrelser runt om i landet, rapporterar SVT nyheter.  I Linköping har två personer från Länsstyrelsen Östergötland förts till sjukhus med ambulans. Även i Blekinge har en person förts till sjukhus. Det är i nuläget oklart om det rör sig om en försiktighetsåtgärd eller om skador uppstått.
Kommentar: Vi fortsätter följa händelsen.

Omvärldsbevakning 10.30

Misstänkt farligt föremål hos flera länsstyrelser

Ett misstänkt farligt föremål har hittats på Länsstyrelsen i Västerås, rapporterar Aftonbladet , SVT och flera andra medier. Ett kuvert med pulver ska undersökas, enligt Aftonbladets uppgifter. Liknande larm kommer från länsstyrelserna i bland annat Nyköping, Linköping, Visby och Uppsala.
Kommentar: Polisen har information om händelsen här. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.25

SMHI har utfärdat gula varningar för snö

Ett lågtrycksområde är på väg österut över norra Götaland, skriver SMHI på sin webbplats. I samband med detta snöfall som framförallt i gränstrakterna mellan Götaland och Svealand kan vara ymnigt och ge dryga 1 dm eller lokalt upp mot 2 dm.  SMHI har utfärdat gula varningar för snöfall i området.

Kommentar: Har lett till trafikproblem under morgonen på flera håll.  Vi har lyft fram information på starsidan om hur snöfall kan påverka trafiken.

Tisdag 28 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.10

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.40

Inget att notera. 

Måndag 27 mars


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.