Vecka 17 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 30 april


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.30

Betydande lavinfara i flera fjällområden

Naturvårdsverket varnar för betydande lavinfara under söndagen i Abisko/Riksgränsfjällen och i Kebnekajsefjällen. De som vistas i dessa områden rekommenderas att bedöma snötäcket och terrängen noga och vara mycket försiktiga när man väljer var och hur man åker.  
Kommentar: För kännedom.

Lördag 29 april


Omvärldsbevakning 22.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Stor vattenläcka i Gävle - uppdatering
De vattenläckor som uppstod på fredagen är nu lagade, uppger Gästrike Vatten. De drabbade hushållen har fått vattnet tillbaka men uppmanas att vara fortsatt sparsamma med vattnet, rapporterar SVT Gävleborg

Kommentar: För kännedom.

Fredag 28 april


Omvärldsbevakning 20.45

Stor vattenläcka i Gävle

Under fredagseftermiddagen inträffade en större läcka på en ledning i stadsdelen Norrtull, skriver Gästrike Vatten. Det är kritiskt läge gällande dricksvattensförsörjningen i Sätra i Gävle, Lexe, Hagaström, Valbo och Forsbacka. Boende i området ombeds att endast använda dricksvatten till det absolut nödvändigaste under fredagen och natten mot lördag.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.15

Ryskt fartyg i närheten av Nord Stream 

Fyra dagar före explosionerna på Nord Stream befann sig ett ryskt fartyg nära platsen för detonationen, det rapporterar Sveriges Radio. Uppgifterna kommer från den danska försvarsmakten. Fartyget ska vara specialiserat på undervattensoperationer. 

Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.55

Inget att notera. 

Torsdag 27 april


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.50

Containern i Sisjön har börjat ryka igen

Igår brann det i en container med litiumbatterier i Sisjön, Göteborg. Det föranledde ett viktigt meddelande till allmänheten. Under torsdagsförmiddagen började det ryka från containern igen. Räddningstjänsten arbetar för att minska risken för en explosion. Polisen uppmanar boende i närområdet att hålla sig inomhus, skriver Aftonbladet.

Kommentar: Vi avlarmade det viktiga meddelande som vi skrev om igår men vi har nu uppdaterat nyheten med länkar eftersom händelsen kanske inte är över. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera.

Onsdag 26 april


Omvärldsbevakning 20.55

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.58

Viktigt meddelande till allmänheten i Göteborg och Mölndal 

Vid 13-tiden utfärdades ett VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) angående en brand i en container med litiumbatterier i Sisjöns industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanade allmänheten att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Vid 16.25 drogs VMA:t tillbaka. En person har fått föras till sjukhus med andningssvårigheter enligt polisen.  

Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 12.20

Svenska kraftnät om strömavbrottet

Det strömavbrott som drabbade Stockholm på förmiddagen kommenteras här av Svenska kraftnät.
I övrigt inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.45

Strömavbrott i Stockholm påverkade trafik och kärnkraftverk

Ett större strömavbrott orsakade stopp och förseningar i tunnelbanan och störningar i delar av SVT:s och Sveriges Radios sändningar. Kärnkraftsreaktorerna Forsmark 1 och 2 fick tillfälligt stänga ner sin produktion, rapporterar SR Ekot. Enligt Forsmarks presschef fungerade reservkraften som den skulle på Forsmark, men eftersom man förlorade elinmatningen så gick det inte att driva reaktorerna och producera el, skriver SVT Nyheter. Svenska kraftnät säger till Aftonbladet att det är ett underhållsarbete som gått fel och orsakat kortslutning som ligger bakom strömavbrottet. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Tisdag 25 april


Omvärldsbevakning 20.45

Boende evakuerade efter bombhot

På grund av ett befarat bombhot pågår en stor polisinsats nära Bäckadalsgymnasiet i Jönköping. Ett femtiotal boende har evakuerats, meddelar Jönköpings-Posten.

Kommentar: Polisen rapporterar under händelser om insatsen.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.

Måndag 24 april


Omvärldsbevakning 20.25

Varning för snöfall på flera håll i landet

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i nordvästra Svealand och södra delen av Jämtlands län under måndagskvällen. Under tisdagen finns gula varningar för snöfall i östra Jämtland och stora delar av Västernorrlands län, i nordvästra Svealand och södra delen av Jämtlands län, samt i de inre delarna av Dalarna och västra delen av Hälsingland. Det väntas komma 5–10 centimeter snö i dessa områden.

Kommentar: Risk för trafikstörningar. Många har bytt till sommardäck vilket kan ställa till det extra mycket i trafiken.

Omvärldsbevakning 15.54

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.00

Inget att notera.