Vecka 2 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Risken för översvämningar fortsatt stor - då väntas kulmen

Början på veckan ser ut att bli besvärlig vädermässigt. När det gäller de röda och orange varningarna för höga vattenflöden och översvämningar på flera håll i södra Sverige ser kulmen ut att nås under måndagen eller tisdagen, rapporterar SVT nyheter
– Förhoppningsvis kommer det att lätta under veckan och i slutet på nästa vecka kan vi ha ett lugnare läge med färre varningar ute, men det är lite för tidigt att säga, säger Fredrik Schück, vakthavande hydrolog vid SMHI, till SVT. SMHI tar dock inte ut något i förskott utan låter troligtvis varningarna ligga kvar under större delen av nästa vecka.


Kommentar: SMHI utökade sina varningar ytterligare under eftermiddagen. Nu gäller även en orange varning för höga flöden i nedre delen av Lagan samt en orange varning för översvämning i Arbogaån. Vi har uppdaterat vår nyhet.

Omvärldsbevakning 13.45

Kraftigt snöfall i norr – blåst och översvämningar i söder

I norra Svealand, södra Norrland och längs norrlandskusten varnas för kraftig snöfall, rapporterar Sveriges Radio. Enligt SMHI kan snöfallet bland annat leda till trafikproblem och störningar i elförsörjningen. I söder ställer Skånetrafiken in vissa avgångar på grund av en gul vädervarning för vind. Den varningen gäller också för västkusten, Blekinge och Öland. I flera delar av södra landet råder fortfarande varningar för översvämning.
Kommentar: SMHI har även gått ut med en orange varning för höga flöden i övre delen av Nissan. Vi har uppdaterat vår nyhet.

Damm riskerar översvämning – räddningstjänsten bygger barriär

Räddningstjänsten har under söndagsmorgonen fått rycka ut till Uljeshult nordväst om Skillingaryd där en damm i Österån riskerar att svämma över, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. På förmiddagen larmade även husägare om översvämningar i källare i både Hillerstorp och Skillingaryd.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.50

Flygplanskrasch i Nepal

Minst 40 personer har dött vid en flygkrasch i Nepal, skriver SVT nyheter och flera andra medier. Totalt fanns 72 personer ombord. Flygplanet var på väg från Kathmandu till Pokhara. Kraschen ska ha skett i närheten av flygplatsen i Pokhara i västra Nepal.

Kommentar: Inga rapporter i nuläget om att några personer från Sverige fanns ombord på planet.

Lördag 14 januari


Omvärldsbevakning 20.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.35

Inget att notera.

Fredag 13 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Läget för höga flöden

I södra Sveriges rustar flera kommuner för en helg av höga flöden. I Värnamo byggs barriärer mot Lagan och länsstyrelsen i Jönköpings län uppmanar de i de drabbade områdena som kan att stanna inomhus. I Mölndal märks de höga flödena hos museet, som svämmats över under eftermiddagen. GP redogör också för läget runt Borås.

Kommentar: Vi följer läget under helgen.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.15

Röda varningar för översvämning

SMHI har utfärdat röda varningar för översvämning. De röda varningarna gäller några sjöar i anslutning till övre Viskan och övre Ätran i Västra Götalands län. Röd varning är den allvarligaste nivån för vädervarningar. Det finns även en orange varning för översvämning som gäller nedre Storån – Västervik i Kalmar län. Varningarna gäller tills vidare.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala medier-kanaler. Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.50

Värnamo hotas av översvämning

Efter kraftiga regn i Småland stiger vattennivåerna i Lagan och Värnamo hotas av översvämning. Kommunen bygger nu barriärer för att skydda tätorten från vattnet och har bett Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) om stöd med extra barriärer. SMHI har utfärdat gula varningar för höga flöden i området för resten av veckan, rapporterar Aftonbladet
Kommentarer: Vi följer läget avseende höga flöden. 

Torsdag 12 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Höga vattennivåer i söder

I södra Sverige är det just nu höga vattennivåer på flera håll, skriver SvD m.fl. Dessutom väntas mer regn, plusgrader och snösmältning runt om i landet de närmaste dagarna. 

Kommentar: Vi fortsätter följa läget.

Fortsatt hög spridning av virus

Folkhälsomyndigheten skriver i sin veckorrapport att det fortsatt är hög spridning av virusen covid-19, RS och influensa. Den som har symtom på luftvägsinfektion bör stanna hemma och undvika kontakt med andra, skriver myndigheten.

Kommentar: Länk och kort notis inlagd på vår aktuellt-sida.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Onsdag 11 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Räddningstjänsten räddar hus längs Nissan

Vattnet stiger just nu så snabbt i Nissan att räddningstjänsten i Jönköping har fått bygga barriärer på villatomter, enligt SVT.

Kommentar: Vi följer rapporteringen om höga flöden. På Krisinformation.ses startsida finns nu ett block med information om översvämningar och länk till information om läget hos Länsstyrelsen i Jönköpings län. 

Omvärldsbevakning 15.00

Amerikanskt flygstopp efter mjukvarufel

Den amerikanska flygtrafiken har drabbats av allvarliga störningar efter ett datorfel, rapporterar SVT. Den federala luftfartsmyndigheten FAA stoppade alla avgångar i USA under eftermiddagen svensk tid efter ett mjukvarufel som påverkar det system som skickar ut varningar till piloter i realtid. 

Kommentar: Noterar detta för om problemet blir långvarigt eller skulle få oväntade konsekvenser.

Varning för hårda vindar längs svenska kusten

Det är gula vädervarningar utfärdade i så gott som samtliga svenska farvatten för hårda vindar (kuling mestadels) samt för höga flöden i delar av Götaland. Gäller onsdagen.

Kommentar: Någon enstaka medieuppgift indikerar att kollektivtrafikavgångar kan ha ställts in lokalt, vilket oftast tidigare skett vid en högre varningsnivå än gul. Vi följer uppdateringar av varningarna och annan information från ansvariga aktörer.   

Omvärldsbevakning 11.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Tisdag 10 januari

Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Fler ägg återkallas efter salmonellalarm

SVT rapporterar att risken för salmonella nu gör att fler äggproducenter återkallar ägg. Livsmedelsverket skriver att salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men just nu återkallas ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella. Samtliga återkallanden listas på Livsmedelsverkets webbplats.
Kommentar: Noterar eftersom äggen som återkallats finns hos många stora livsmedelskedjor. Lagt upp temablock om livsmedel och dricksvatten och lagt till länkar till Livsmedelsverkets information om salmonellautbrottet.

Omvärldsbevakning 11.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 9 januari


Omvärldsbevakning 20.30

Tsunamivarning utfärdad efter Jordskalv i Indonesien.

Enligt DN har en Tsunamivarning utfärdats vid 19 tiden svensk tid. Har inte sett några uppföljande notiser om detta. Jordskalvet ska ha skett utanför Tanimbaröarna.
Mer info på RSOE.
Kommentar: Följ upp.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Thailand drar tillbaka vaccinkrav för inresande

Thailand har dragit tillbaka kravet på uppvisande av vaccinbevis för inresande, meddelar Swedenabroad.
Kommentar: Vi har uppdaterat vår nyhet. 

Omvärldsbevakning 08.00

Civilplikten kan återinföras

Statsministern har i en intervju i P1 Morgon meddelat att civilplikten ska återinföras i Sverige, rapporterar Sveriges radio ekot.
Kommentar: Kan ge upphov till frågor från allmänheten.