Vecka 23 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 11 juni


Omvärldsbevakning 19.37

Flera skogbränder under söndagen

Det har rasat stora skogsbränder på flera håll i landet under dagen. Bland annat på Mössön utanför Hudiksvall, rapporterar SVT Gävleborg.  En större skogsbrand bekömpas också vid Galtsjön, strax väster om Ronneby, enligt SR P4 Blekinge. Branden har medfört att trafiken på E22 måste ledas om på grund av den kraftiga röken. På Väddö i Norrtälje pågår också en stor skogsbrand, enligtNorrtelje tidning. Vid bränderna har helikoptrar från MSB stöttat räddningstjänsten genom att vattenbomba.
Kommentar: Väligt hög brandrisk just nu. Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 13.26

Meddelande om höga temperaturer

SMHI har gått ut med ett meddelande om höga temperaturer för delar av östra Svealand, Dalarna och Gästrikland. Dagstemperaturer över 26 grader väntas från och med tisdag och flera dagar framöver. Värmen kan medföra ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper. SMHI har även gått ut med ett meddelande för höga temperaturer för delar av Svealand, norra Götaland och sydöstra Norrland. Där väntas dagstemperaturer på 26-30 grader från och med onsdag.
Kommentar: Vi publicerar nyhet om SMHI utfärdar varning för höga temperaturer.

Brandrisken får Stora Enso skog att pausa skogsmaskiner

Den stora skogsbrandrisken just nu gör att Stora Enso skog pausar arbetet med sina skogsmaskiner i delar av Mellansverige, rapporterar Sveriges Radio. På sistone har skogsmaskinerna enbart körts nattetid på en del platser, eftersom det är fuktigare och mindre brandrisk då, men nu ställs maskinerna alltså helt. "Risken finns för gnistbildning, och ju torrare det är ju lättare antänds det", säger avverkningschefen Johan Nordlund till SR.
Kommentar: Bra att känna till om det kommer frågor om detta.

Omvärldsbevakning 08.30

Nya mobiler felringer SOS Alarm

En tredjedel av alla samtal till SOS Alarm är felringningar. Just nu handlar det främst om samtal från nyare mobilmodeller som automatiskt ringer larmnumret, som ökat med 40 procent det senaste året, rapporterar Sveriges Radio. Det påverkar ju nödnumret och fördröjer insatsen till de som verkligen behöver hjälp och är i nöd, säger Jonas Lind är chef för produktion och ansvarar för SOS Alarms larmcentraler, till SR.
Kommentar: För kännnedom.

Lördag 10 juni


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.40

Ukrainas president bekräftar att motoffensiv har inletts

Flera medier, bl a Sveriges Radio och Aftonbladet, rapporterar att Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj nu bekräftar att den förväntade ukrainska motoffensiven mot ryska styrkor i ockuperade delar av Ukraina har inletts. 

Kommentar: vi följer utvecklingen om frågor kan komma att riktas till oss. 

Omvärldsbevakning 10.15

VMA för Borås hävt

Det viktiga meddelandet till allmänheten för branden i centrala Borås hävdes vid 22.30-tiden på fredagkvällen, enligt Borås stads webbplats. På lördagsmorgonen rapporterar flera medier att branden är under kontroll.

Kommentar: VMA avlarmades från våra kanaler vid 23-tiden, fredag kväll.

Fredag 9 juni


Omvärldsbevakning 20.40

Myndighetsmeddelande gällande Furet och Frennarp

Det brinner på Kristineheds kraftvärmeverk, rapporterar bland annat Sveriges Radio. Boende i närområdet uppmanas stänga fönster, dörrar och ventilation samt hålla sig inomhus.

Kommentar: Flera medier har rapporterat att det rör sig om ett VMA, men det handlar alltså om ett myndighetsmeddelande enligt SR. Vid frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 16.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera. 

Torsdag 8 juni


Omvärldsbevakning 20.58

Kärnkraftverket Zaporizjzja

Flera medier rapporterar att det inte längre går att använda vatten från den brustna dammen för att kyla kärnkraftverket Zaporizjzja. Sedan dammkollapsen har vattennivån sjunkit kraftigt och har nu nått en kritisk nivå. Personal på kärnkraftverket har den senaste tiden pumpat så mycket vatten man kunnat till anläggningens nödbassänger. Dessa ska kunna klara av att kyla ner kraftverket i flera månader, det rapporterar Expressen.

Kommentar: Vi följer utvecklingen. Kan skapa oro och frågor till oss.  

Omvärldsbevakning 17.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.25

Knivattack mot barn i franska Annecy

Flera barn har skadats efter att ha attackerats med kniv i staden Annecy i sydöstra Frankrike, skriver Aftonbladet. Det förekommer olika uppgifter om vad som ska ha hänt. Enligt uppgifter som spridits via lokala medier ska gärningspersonen i år ha beviljats flyktingstatus i Sverige.

Kommentar:  Vi noterar detta i och med kopplingen till Sverige, vilken kan göra att vi får frågor.  

Omvärldsbevakning 08.20

Inget noterat.

Onsdag 7 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.00

EM i sex skapar hat mot Sverige

På torsdag arrangeras "EM i sex" i Göteborg, där deltagarna filmas och bedöms av publik och domare. Nyheten sprids just nu på ryska och arabiskspråkiga sajter på liknande vis som under LVU-kampanjen, skriver Dagens Nyheter. Myndigheten för psykologiskt försvar har noterat aktiviteten, men menar att uppmärksamheten hittills är mycket mindre jämfört med hur det var under LVU-kampanjen eller koranbränningarna.
Kommentar: Bra att känna till om det skulle ta mer fart. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera. 

Tisdag 6 juni


Omvärldsbevakning 21.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.15

Dammen Kachovka har kollapsat i Ukraina

Boende längs floden Dnerp har uppmanats att lämna sina hem där flera byar redan blivit helt eller delvis översvämmade, rapporterar bland annat GP.

Kärnkraftverket Zaporizjzja kyls med vatten från dammens vattenreservoar, men IAEA twittrar att de följer situationen och ser än så länge ingen omedelbar säkerhetsrisk. 

Kommentar: Värt att hålla koll på vattensituationen. 

Måndag 5 juni


Omvärldsbevakning 21.00

Storbolagen kräver att banarbeten skjuts upp

Kravet kommer enligt DN med anledning av att industrin fått för kort tid att planera alternativa godsvägar. Detta medföra störningar i produktionen.
Kommentar: Värt att följa.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.35

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.