Vecka 24 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 17 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Skogsbrand i Sorsele kommun

Det rasar en skogsbrand i Sorsele kommun. Räddningstjänsten har ännu inte kontroll över branden och MSB har skickat två flygplan för att hjälpa till med släckningsarbetet. Det rapporterar SVT Nyheter Västerbotten.

Kommentar: Följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera.

Lördag 17 juni


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera.

Fredag 16 juni


Omvärldsbevakning 19.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Uppdatering: Brand i industrilokal i Luleå

Faran är över, VMA:t är avblåst.

Kommentar: Uppdaterades i våra kanaler under eftermiddagen.

MSB uppmanar allmänheten till försiktighet med anledning av de extrema brandriskerna

MSB har under dagen gått ut med en webbtext där man uppmanar alla att göra sitt för att undvika fler bränder, nu när det är så torrt ute. De påminner bland annat om att den som bryter mot eldningsförbud kan straffas med böter, och att den som råkar starta en brand kan få ett ännu hårdare straff.

Kommentar: Publicerat nyhet också på vår sajt, delat i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 12.07

Brand i industrilokal i Luleå -VMA utfärdat

Det brinner i en industribyggnad på Storheden i Luleå. Ett VMA är utfärdat och räddningsledaren uppmanar allmänheten att hålla sig inne och stänga dörrar, fönster och ventilation. Det har börjat brinna inne i lokalen och det är kraftig rökutveckling, men det är fortfarande oklart om det finns någon spridningsrisk, det rapporterar Sveriges Radio P4 Norrbotten.  Byggnaden är utrymd och ingen person har kommit till skada. 
Kommentar: Vi har publicerat VMA:t i alla våra kanaler enligt rutin.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Torsdag 15 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Uppdatering: Skogsbranden i Ljusdal

Just nu är läget positivt i Ljusdal, skriver kommunen på sin händelsesida. Begränsningslinjerna hålls med hjälp av personal på marken och vattenbombning via helikopter.

Kommentar: Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 15.15

Uppmanas spara på dricksvattnet

I flera kommuner, som UppsalaKristinehamn och Stockholm, går vattenproducenterna ut och uppmanar allmänheten att spara på dricksvattnet. Detta då de ser en ökad förbrukning just nu på grund av värmen. 

Kommentar: Vi följer väder och vatten.

Omvärldsbevakning 12.55

Högre beredskap inför torka och skogsbränder i sommar

Det finns indikationer på att sommaren 2023 kan bli i paritet med sommaren 2018, med risk för torka och skogsbrand. Redan nu råder eldningsförbud i många län. Sverige är dock bättre förberett inför den kommande sommaren än man var 2018, det sa ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin och landsbygdsminister Peter Kullgren på en gemensam pressbriefing i dag.
De berättade att regeringen följer hur prognoserna utvecklar sig och står beredda att hantera en eventuell situation med fortsatt värmebölja samt lite nederbörd.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.42

Skogbränder stoppar tågtrafik

Bränderna längs järnvägsspåret strax norr om Tallåsen i Ljusdals kommun är på torsdag morgon fortfarande inte under kontroll och det är stopp i tågtrafiken mellan Ånge och Gävle. Det började med bränder vid järnvägsspåret sent på onsdag eftermiddag och bränderna spred sig ut i terrängen under onsdagskvällen, rapporterar Sveriges Radio P4 Gävleborg."Vi har 15-20 fordon och fyra helikoptrar som jobbar för fullt och har jobbat under hela natten och vi begär mer resurser, och framför allt behöver vi skifta personal eftersom många har jobbat ända sedan onsdag kväll", säger Hans Nornholm på räddningstjänsten till P4. 
Kommentar: Det finns i nuläget ingen prognos för när bränderna är släcka och när tågtrafiken kan återupptas.

Onsdag 14 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Sverige bättre förberett för skogsbränder

SR Ekot intervjuar en brandingenjör på Brandskyddsföreningen som säger att mycket talar för att sommaren blir lika varm och torr som den 2018, men att Sverige är bättre förberedda på skogsbränder i dag.

Kommentar: Vi följer läget med torkan. Se övrig kommentar nedan.

Civilförsvarsministern lovar tutor till Dalarna

Enligt SR P4 Dalarna lovar civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin hjälpa de Dalakommuner som saknar Hesa Fredrik. Enligt Bohlin ska det ingår i MSB:s mandat att bygga ut systemet även om inte alla befintliga tutor används. 

Kommentar: Tutan - ständigt aktuell. Återstår att se hur Bohlin tänker förändra dagens regelverk.

Omvärldsbevakning 15.45

Skogsbränder på flera håll

Det är fortsatt torrt runt om i landet och skogbränd rrasar på flera ställen, till exempel utanför Borås, Norrtälje och utanför Härnösand

Kommentar: Funderar på om det kan vara dags för typ "gör vad du kan för att inte starta en skogsbrand" igen. Vår/länsstyrelsernas brandriskkarta är lyft på startsidan.

Omvärldsbevakning 12.51

Uttalande från Turkiets president angående Sveriges natoansökan 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har idag uttalat sig om att Sverige inte bör vänta sig att bli insläppta i försvarsalliansen vid toppmötet i Vilnius sålänge "terrorister" tillåts demonstrera på Stockholms gator. Vidare uppgav president Erdogan att Turkiets ståndpunkt skulle framföras i förhandlingar med Sverige under onsdagen, det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.  
Kommentar: För kännedom. Nyhetsrapportering angående Sveriges ansökan om medlemskap i Nato kan generera frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 08.36

Inget att notera. 

Tisdag 13 juni


Omvärldsbevakning 20.30

Risk för vattenbrist i delar av södra Sverige

Efter en längre period av torrt väder har nivån i vattendrag sjunkit. SMHI ger nu ut risk för vattenbrist i delar av södra Sverige.
Kommentar: Bör följas framöver.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.45

VMA i Skelleftehamn, Skellefteå kommun

Vid 03-tiden i natt utfärdades ett viktigt meddelande till allmänheten på Rönnskär i Skelleftehamn. Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Enligt Aftonbladet kommer räddningstjänsten arbeta kvar under dagen. Först ikväll väntas branden vara släckt.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i sociala medier enligt rutin. 

Måndag 12 juni 


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Kvinna stämmer vaccintillverkare

I Tyskland har en kvinna stämt vaccintillverkaren Phizer/Biontech för att hon fått biverkningar av bolagets covid-vaccin, rapporterar Sveriges Radio. Det är det första fallet i sitt slag i Tyskland.
Kommentar: Bra att hålla koll på framöver. Kan leda till fler liknande fall och frågor. 

Omvärldsbevakning 12.30

SMHI varnar för höga temperaturer

SMHI varnar för höga temperaturer i stora delar av södra Sverige. Det ska bli uppemot 30 grader på tisdag och de höga temperaturerna väntas hålla i sig i flera dagar. 
Kommentar: Vi följer. Information om höga temperaturer ligger på startsidan. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.