Vecka 25 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 25 juni


Omvärldsbevakning 20.15

Räddningstjänsten larmar om svår framkomlighet vid badplatserna

Många väljer att parkera vid vägkanterna när badplatsernas parkeringar är fulla, rapporterar SVT. Detta kan göra att räddningstjänsten inte kommer fram i tid vid drunkningslarm. 
– Vid drunkninglarm är det inte minuter vi jagar. Det är sekunder. Ju fortare vi kommer fram, desto större är chansen att vi kan rädda en person, säger brandingenjören Fredrik Eriksson.
Räddningstjänsten vädjar därför nu till alla som parkerar vid badplatserna att tänka på var man ställer sig och att vägen är fri för deras fordon, samt att försöka nyttja alternativa färdmedel så långt det är möjligt.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.00

Allvarlig olycka på Gröna Lund i Stockholm

En allvarlig olycka har inträffat i en åkattraktion på nöjesparken Gröna Lund i Stockholm, skriver Polisen. Flera personer är skadade och parken hålls stängd tills vidare. 
Kommentar: Gröna Lund är en populär nöjespark med många besökare. Händelsen kan ge upphov till frågor och väcka oro. Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 10.00

Badsommaren hotas av kemikaliebrist

I år kan det bli brist på kemikalier som renar utsläppen från avlopp, vilket kan påverka vatten som vi badar i, rapporterar AftonbladetAnledningen är att flera fabriker som producerar kemikalierna har stängt till följd av konjukturläget och höga energipriser.
– Vi vet att brist på reningskemikalier ger försämrad vattenrening, vilket i förlängningen kan göra vattnet otjänligt, säger Klara Westling, expert på avlopp och miljö vid branschorganisationen Svenskt Vatten.
Kommentar: Vi följer. 

Lördag 24 juni


Omvärldsbevakning 21.20

Wagnertrupper uppges vända tillbaka

I ett ljudklipp på Telegram säger Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin att trupperna dras tillbaka för att undvika blodspillan, rapporterar SVTSoldaterna var på väg mot Moskva och ska ha befunnit sig 20 mil från huvudstaden när beslutet om stoppad framryckning fattades.
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 16.15

Nato-krigsskepp i Stockholm

Tre av försvarsalliansen Natos krigsskepp besöker Sverige och är på väg in till Frihamnen i Stockholm, rapporterar Aftonbladet.
– Det här är ett rutinbesök. Man kommer till kaj för att fylla på förråd och vila besättningen. Vi tar emot omkring 30 stycken besök om året, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör på Försvarsmakten.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 10.30

Väpnat uppror i Ryssland

Wagnergruppen utmanar öppet Rysslands militärledning, rapporterar Svenska dagbladet. Wagnerstyrkor uppges ha tagit kontroll över alla militäranläggningar i städerna Rostov-na-Donu och Voronezj, i södra Ryssland. Samtidigt har vägen som binder samman Moskva med regionerna stängts ner och i huvudstaden skärps säkerheten. 
Kommentar: Vi följer. 

Fredag 23 juni


Omvärldsbevakning 20.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.50

Inget att notera. 

Torsdag 22 juni


Omvärldsbevakning 20.20

Följer rapporteringen om en brand i Vallentuna, ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.50

Ingenting att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.18

Höga flöden i Norrbotten

SMHI har gått ut med en orange varning för höga flöden i två älvar i Norrbotten.

Krisinformation.se har publicerat en nyhet om detta. Det finns också en gul varning för regn i samma län. Vi följer om detta skulle ändras.  

Stort hål under E4 kan påverka trafiken

Ett stort hål har upptäckts under E4 efter trafikplats Moraberg. Höger körfält har stängts på grund av detta. Hålet repareras i natt, rapporterar Sveriges Radio.

Kommentar: Följer eftersom det är en stor trafikhelg och konsekvenser av små störningar kan bli omfattande.

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att notera.

Onsdag 21 juni


Omvärldbevakning 20.50

Explosion i centrala Paris

Flera byggnader har börjat brinna till följd av explosionen och 29 personer har skadats medan 2 personer fortfarande saknas, rapporterar bland annat SvD. Franska myndigheter uppmanar allmänheten att undvika området och ambassaden uppmanar svenska resenärer att  följa lokala myndigheters rekommendationer.

Kommentar: Många svenskar befinner sig i Paris vilket kan ge upphov till oro.

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.39

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.13

Inget att notera. 

Tisdag 20 juni


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.10

Meddelande om höga temperaturer i delar av Norrland

SMHI har utfärdat ett meddelande om höga temperaturer i östra delarna av Jämtalnds, Västerbottens och Norrbottens län samt norra Västernorrlands län. Kustområdet är undantaget. Det väntas dagstemperaturer på 26-30 grader. Varningen gäller fram till och med 21 juni klockan 20.00.
Kommentar: uppdaterar information i temablocket på startsidan. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Måndag 19 juni


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Rekordmånga ringde in till SOS Alarm i helgen

I lördags ringde rekordmånga in till SOS Alarm. 17 500 samtal till 112 är det högsta antalet någonsin. Ett normalt dygn ringer cirka 10 000 personer till SOS Alarm. En betydande del av samtalen handlade om bränder, enligt Sveriges radio ekot
Kommentar: Bra att känna till nu under högsommaren.

Europa värms upp dubbelt så snabbt som resten av världen

Europa är den kontinent som värms upp snabbast i världen och förra sommaren var den varmaste som hittills har registrerats, rapporterar Sveriges radio ekot. Klimatförändringarna har gjort att kontinenten värmts upp dubbelt så snabbt som det globala genomsnittet sedan 1980-talet, enligt en rapport från FN:s meteorologiska organ och EU:s klimattjänst.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. För en kort tid sedan publicerade vi en ny sida om klimatförändringarna. 

Polisen om arbetet mot våldsdåd

På en pressträff idag berättade Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten om det intensifierade arbetet mot våldsutvecklingen i region Stockholm och övriga landet. 
– Samarbetet med Åklagarmyndigheten och socialtjänsten har förtätats och effektiviserats, förstahandsåtgärder vid grova brott har snabbats upp och tidigare forensiska svar ger goda resultat, sa Erik Widstrand, biträdande regionpolischef i Stockholm.
Att allmänheten och allt fler barn hör av sig till polisen med tips eller önskan om att få hoppa av kriminella nätverk är också en viktig framgångsfaktor. Samtidigt är det allt fler mycket unga, många inte ens tonåringar, som är beredda att utföra grova våldsbrott, skriver Polisen i sin nyhet.
Kommentar: För kännedom. Många är oroliga över det upptrappade grova våldet.

Omvärldsbevakning 13.30

Se upp för fula fiskar

Under den parollen startar Livsmedelsverket till midsommar en informationskampanj för att informera om riskerna med miljöförgiftad fisk från Östersjön.
Kommentar: Kan vara värt att följa reaktionerna.

Omvärldsbevakning 8.30

Fortsatt förseningar för tåg

Enligt Trafikverket har vissa arbeten på stambanan blivit försenade och sträckan Linköping - Norrköping väntas öppna tidigast på tisdag 20 10.00.