Vecka 26 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 2 juli


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.20

Skyfall i Karlskoga – översvämning i flera hem

Räddningstjänsten är på plats på flera ställen efter översvämning i centrala Karlskog, rapporterar AftonbladetEnligt SVT har räddningstjänsten i Karlskoga fått förstärkning från Örebro, Vintrosa och Degerfors.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera. 

Lördag 1 juli


Omvärldsbevakning 20.50

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Förlängt stopp Ringhals

Kärnkraftsreaktorn Ringhals skulle ha startats efter årligt underhåll den 28 juni. Men nu förlängs stoppet till den19 juli, rapporterar Svt Halland. Utöver några extra åtgärder i samband med underhållet ska allt gå som planerat, enligt Vattenfall.
Kommentar: Väcker kanske inte så starka reaktioner under sommaren men elförsörjningen har varit ett hett ämne under hösten, vintern, våren. Bra att känna till om det kommer frågor.

Omvärldsbevakning 10.00

Oroligheterna i Frankrike

Svenska UD uppmanar svenskar som befinner sig I Frankrike att undvika folksamlingar och att följa de lokala myndigheternas uppmaningar. Lokalt kan det till exempel förekomma utegångsförbud nattetid eller att kollektivtrafik slutar gå på kvällen. Det rapporterar flera medier, bland andra Svt Nyheter.
Upploppen har pågått ett par dagar i flera städer och är protester mot att polisen sköt ihjäl en 17-årig pojke.
Sveriges ambassad i Paris har information riktad till svenskar på plats.
Kommentar: Situationen är inte tillräckligt allvarlig för att motivera en nyhet. Följer.

Fientliga tongångar mot Sverige på många håll

På sociala medier sprids en bild av Sverige som ett land som är fientligt mot muslimer och ett land som aktivt stöder anti-muslimsk extremism, rapporterar Svt Nyheter.
– Det blir mycket aktivitet, och väldigt många som engagerar sig i detta, både aktörer och enskilda. Det finns givetvis de som medvetet sprider desinformation om Sverige, medan andra sprider det som de tror är sant, säger Mikael Östlund, på Myndigheten för psykologisk försvar till Svt.
Informationen kommer inte bara från islamistiska aktörer och den muslimska världen. Även i Ryssland sprids bilden av ett anti-muslimskt Sverige.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Fredag 30 juni


Omvärldsbevakning 21.05

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.30

Brand i industrilokal

En brand i en industrilokal utanför Nyköping medförde att tågtrafiken på stambanan stoppades tillfälligt men den återupptogs vid 8 tiden på fredagsmorgonen.

Torsdag 29 juni


Omvärldsbevakning 21.15

Händelse vid Sveriges ambassad i Bagdad uppföljning

Angreppet mot svenska ambassaden i Bagdad blev kortvarigt. Demonstranterna uppges ha lämnat byggnaden fredligt när säkerhetsstyrkor kom till platsen. Det var enligt AFP några tiotals demonstranter som tog sig in i byggnaden i protest mot koranbränningen i centrala Stockholm på onsdagen. Svenska UD uppger för flera medier att all ambassadpersonal är i säkerhet.
Kommentar: För kännedom. Se även tidigare anteckning. Ingen information hos ambassaden, UD:s hemsida eller UD Resklar (fb).

Omvärldsbevakning 15.46

Medieuppgifter om att Sveriges ambassad i Bagdad stormats  

Det rapporteras i flera medier om att Sveriges ambassad i Bagdad, Irak, ska ha stormats av demonstranter. En demonstration har genomförts utanför ambassaden idag efter en uppmaning av den irakiska oppositionsledaren Muqtada al-Sadr som kallat Sverige en fiende till islam, rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Fördömande av koranbränningen i Stockholm 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömer "i starkaste möjliga ordalag" den koranbränning som genomfördes i Stockholm under onsdagen, rapporterar SVT Nyheter. Koranbränningen har också lett till starka reaktioner från flera andra turkiska företrädare.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 13.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.46

Inget att notera. 

Onsdag 28 juni


Omvärldsbevakning 21.45

Ungersk godkännande av svensk Nato-medlemskap kan dröja

På måndag ska det ungerska parlamentet besluta om när en omröstning om att ratificera Sveriges ansökan om medlemskap i Nato ska ske. Enligt parlamentarikern Agnes Vadai, som tillhör den ungerska oppositionen, kommer omröstningen att genomföras först i höst, uppger TT.
Kommentar: Följer utvecklingen.

Hot om överbelastningsattacker mot svenska sjukhus

Hackergruppen Anonymus Sudan hotar att genomföra överbelastningsattacker mot svenska sjukhus hemsidor. Det meddelar kontot BetterCyber på Twitter, skriver Aftonbladet. Bland sjukhusen som nämns finns Sahlgrenska och Södersjukhuset, men även 1177 och Region Skåne.
Kommentar: Vid 21.30 är det svårt att komma in på Södersjukhusets hemsida (vilket givetvis kan ha andra orsaken). Övriga av ovan nämnda sidor verkar fungera normalt. Följer. I och med att det handlar om sjukvård kan det skapa oro.

Omvärldsbevakning 16:00

Koranbränning utanför moské i Stockholm uppföljning

Det hela verkar ha gått relativt städat till, rapporterar flera medier.
Kommentar: Se tidigare anteckning.

Omvärldsbevakning 11.30

Fågelinfluensa på gotländsk gård

Fågelinfluensa har konstaterats på en värphönsanläggning på Gotland, visar provresultat från Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, rapporterar TT (via Svd).
Jordbruksverket har spärrat av gården och upprättat en skyddszon.
Länsveterinär Agneta Karlsson Norström uppmanar alla med hobbyfåglar att vara extra noga med hygien och att vara uppmärksam på eventuella symptom. Den Europeiska smittskyddsmyndigheten, ECDC, bedömer att risken för smitta till människa generellt är låg. Den variant som nu cirkulerar är inte samma variant som cirkulerade 2006–2007.
Kommentar: Följer. Kan ge upphov till frågor från allmänheten. För några veckor sedan uppmärksammades fågelinfluensa hos måsar i Kalmar med flera hundra fåglar som resultat.

Omvärldsbevakning 09.30

Koranbränning utanför moské i centrala Stockholm

Polisen har gett tillstånd till en koranbränning utanför Stockholms moské vid Medborgarplatsen i centrala Stockholm, rapporterar TV4 Nyheterna. Enligt samma källa ska Stockholmspolisen kallat in förstärkningar från övriga delar av landet.
Kommentar: Följer då aktionen kan väcka starka reaktioner.

Omvärldsbevakning 08.45

Ökning av antibiotikaresistenta bakterier

Förra året ökade både antibiotikaresistens och antibiotikaförsäljningen i Sverige, enligt en gemensam rapport från Folkhälsomyndigheten och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Den mest oroande ökningen av resistens gäller bakterier med ESBL-CARBA som kan ge svåra infektioner, enligt rapporten.
Ökningen har pågått i tio år och under 2022 rapporterades 240 fall. Ökningen uppges framför allt vara en risk för multisjuka personer som vårdas på sjukhus.
Kommentar: Många inom sjukvården har diskuterat faran med resistenta bakterier och att ökad förskrivning av antibiotika kan innebära en hälsorisk. Bra att ha koll på.

Tisdag 27 juni


Omvärldsbevakning 22.10

Uppdatering: Skogsbrand rasar utanför Norberg

Vattenbombning av skogsbranden utanför Norberg kommer att pågå till klockan 23 på tisdagskvällen, rapporterar SVT Nyheter. Under onsdag morgon kommer totalt fyra flygplan och två helikoptrar att fortsätta med släckningsarbetet från luften. Omkring 40 soldater från Försvarsmakten har satts i tjänst för att stödja räddningstjänsten. Släckningen väntas pågå i flera dagar. Branden har ringats in med ett slangsystem och enligt räddningsledaren Roger Ågren finns det just nu ingen spridning utanför inringningen. Det finns just nu inget behov av evakuering av fastigheter i närheten av branden (Sveriges Radio P4 Västmanland).    
Kommentar: Vi följer.  

Högt antal MSB-insatser vid skogsbränder 

Antalet stödinsatser vid skogsbränder från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är redan uppe i samma antal som hela förra årets säsong, rapporterar Sveriges Radio
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Skogsbrand rasar utanför Norberg

Det brinner på ett sex hektar stort område utanför Norberg i Västmanland, rapporterar Göteborgs-posten. Branden startade på midsommarafton och blossade sedan upp igen under måndagseftermiddagen. Ett omfattande släckningsarbete pågår och närbelägna vindkraftverk har fått stängas ned.
Kommentar: Vi följer. MSB meddelade idag att de har tagit fram nya riktlinjer för bevakning av skogsbränder, som kan minska risken för återtändning.

Omvärldsbevakning 07.55

Inget att notera. 

Måndag 26 juni


Omvärldsbevakning 20.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 17.12

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.43

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.27

Haverikommissionen på plats för att undersöka olyckan

Statens Haverikommission undersöker händelsen som ledde till en persons död på Gröna Lund i helgen, rapporterar SVT nyheter Stockholm. Syftet med Haverikommissionens besök är bland annat att få en första överblick över händelseförloppet och skapa underlag för fortsatta undersökningar. – Vi har påbörjat en första bedömning och har redan börjat samla på oss fakta kring händelsen, säger Stefan Carneros, tjänsteförrättande avdelningschef på Statens Haverikommission till SVT. Enligt Stefan Carneros är inget formellt beslut ännu fattat av Statens haverikommission om att starta en officiell utredning.
Kommentar: Vi fortsätter följa rapporteringen kring händelsen. Statens Haverikommission har information här.

SMHI varnar för skyfall

SMHI har utfärdat en gul varning för skyfallsliknansde regn i delar av västra och inre Götaland.
Från sent måndag eftermiddag till tisdag morgon väntas kraftigt regn med inslag av åska. 
Kommentar: Regnet kan leda till översvämningsproblem.