Vecka 27 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 9 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting att rapportera.

Lördag 8 juli


Omvärldsbevakning 21.10

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.30

Ingenting att rapportera.

Fredag 7 juli


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.45

Ökning av sjukdomsfall med campylobacterinfektion

De senaste veckorna har antalet personer som har insjuknat i campylobacterinfektion ökat, skriver Folkhälsomyndigheten. Det beror på en ökning av campylobacter hos slaktkycklingflockar. Tarmbakterien campylobacter är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av livsmedel. God hygien vid hantering av rå kyckling minskar risken att bli smittad.
Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket har råd om hur man minskar risken för att smittas. 

Torsdag 6 juli


Omvärldsbevakning 22.05

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.58

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.46

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.35

Inget att notera. 

Onsdag 5 juli


Omvärldsbevakning 22.00

Erdogan uttalar sig kritiskt om Sverige 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har kritiserat Sverige i ett telefonsamtal med Nederländernas premiärminister Mark Rutte (SvD, TT). Erdogan ska ha sagt att även om de svenska lagförändringarna är viktiga steg så omkullkastas det av att anhängare till PKK tillåts organsiera demonstrationer. Erdogan ska också ha sagt att den senaste koranbränningen i Stockholm inte kan rättfärdigats med hänvisning till yttrandrefriheten. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring koranbränningar och Sveriges ansökan till Nato. 

Inga tecken på sprängladdningar vid kärnkraftverket Zaporizjzja 

Internationella atomenergiorganet IAEA uppger att de inte sett några tecken på att sprängladdningar har placerats ut vid kärnkraftverket Zaporizjzja i Ukraina, rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån AFP. Enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj planerar Ryssland en attack mot kraftverket. Ryssland å sin sida påstår att Ukraina själva planerar en attack med hjälp av drönare, skriver Svenska Dagbladet
Kommentar: Vi följer. En incident vid ett kärnkraftverk i Ukraina kan få följder även i Sverige. 

Omvärldsbevakning 15.05

Judiska centralrådet: Bränningarna får omvänd effekt

Aron Verständig, Ordförande för det Judiska centralrådet, menar att avsikten att ställa religiösa grupper mot varandra i stället har fått motsatt effekt, rapporterar SR Ekot. "Snarare har resultatet blivit att judar, kristna och muslimer enas i sin uppfattning att det här inte borde förekomma", säger Aron Verständig.
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 12.10

Tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter 

Nu har tre nya ansökningar om att bränna religiösa skrifter inkommit till polisen, rapporterar SVT. En av ansökningarna gäller bränning av koranen utanför en moské i Stockholm, en gäller bränning av bibeln och toran utanför Israels ambassad i Stockholm, och en ansökan gäller bränning av religiösa skrifter i Helsingborg, men det är oklart vilken skrift det rör sig om, skriver DN
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 07.35

Inget att notera. 

Tisdag 4 juli


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.15

FN håller extrainsatt möte med anledning av koranbränningar 

Förenta Nationernas (FN) människorättsråd har kallat till ett extrainsatt möte med anledning av koranbränningar i Europa, det rapporterar flera medier bland annat SVT Nyheter. Mötet sker på begäran av Pakistan enligt uppgifter. Flera koranbränningar i Sverige har uppmärksammats stort, bland annat den som genomfördes utanför en moské i Stockholm i förra veckan. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring koranbränningar. 

Omvärldsbevakning 09.01

Inget att notera. 

Måndag 3 juli


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.45

Påven fördömer koranbränningar

I en intervju med tidningen Al-Ittihad i Förenade Arabemiraten ska påven Franciskus ha uttalat sig om koranbränningarna i Sverige, enligt nyhetsbyrån Reuters, rapporterar Aftonbladet.
- Jag känner ilska och avsky av de här handlingarna, uppges han säga i intervjun.
Enligt Reuters sa han att yttrandefriheten aldrig borde användas för att förakta andra.
Protester har också kommit från många andra håll, inte minst från det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) som har 57 medlemsländer, skriver Svt Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Koranbränningarna, senast den utanför Stockholms moské, har fått stor uppmärksamhet, även internationellt.