Vecka 28 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 16 juli


Omvärldsbevakning 21.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.15

Extremvärme i USA

Den amerikanska myndigheten National Weather Service larmar om en ”extremt farlig värmebölja” i områden där en tredjedel av USA:s befolkning befinner sig. Enligt myndigheten kan hettan utgöra en hälsorisk och vara potentiellt dödlig. Även lokala amerikanska myndigheter uppmanar människor att söka sig till svala platser samt att se efter sina grannar. Det rapporterar SVT Nyheter.
Kommentar: Med tanke på hur omfattande varningen är lär även exilsvenskar och svenska turister i USA påverkas av det extrema vädret.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera. 

Lördag 15 juli


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.15

Italienska myndigheter utfärdar värmevarningar i flera städer

Det har utfärdats värmevarningar i 16 italienska städer, däribland populära turistorter som Rom, Florens och Bologna. Alla i de berörda områdena uppmanas att undvika direkt solljus mellan klockan 11 och 18 samt att ta särskild hand om äldre och andra utsatta personer. Det rapporterar Sydsvenska Dagbladet.
Den svenska ambassaden i Italien uppmanar besökare i landet att hålla sig informerade och följa lokala myndigheters rekommendationer och anvisningar. UD länkar även till Folkhälsomyndighetens handlingsplan vid kraftiga värmeböljor.
Kommentar: Påverkar många svenska turister, då flera av städerna är populära turistmål. Utöver Italien är även flera andra europeiska länder drabbade av extremvärme, däribland Grekland och Spanien.

Omvärldsbevakning 09.10

VMA utfärdat och tillbakadraget

Under natten gick det ut ett VMA om en brand i en återvinningsstation i Bollnäs med kraftig rökutveckling som följd. Strax efter klockan 03 drogs dock VMA:t tillbaka, uppger P4 Gävleborg.
Kommentar: Gjorde en nyhet i natt men kunde avlarma redan någon timme senare.

Fredag 14 juli


Omvärldsbevakning 20.25

Tora-bränning planerad utanför Israels ambassad

En man har fått tillstånd att bränna den judiska skriften Tora samt en bibel utanför Israels ambassad i Stockholm på lördag. Den judiska världskongressen fördömer aktionen och Polismyndigheten har förstärkt sina resurser, skriver Dagens Nyheter.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oroligheter.

Omvärldsbevakning 15.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.50

Svenska resebolag värmevarnar turister i sms

Temperaturer på över 40 grader väntas i södra Europa och röda varningar för extremt höga temperaturer har utfärdats i bland annat Italien, rapporterar GPFlera svenska resebolag uppmanar nu resenärerna som befinner sig i extremvarma delar av Europa att vara försiktiga och har skickat ut sms till sina kunder med råd för att klara hettan. Resebolagens sms har bland annat gått till resenärer i Spanien, Grekland och Italien.
Kommentar: Den höga värmen kan påverka många svenska turister. 

Torsdag 13 juli


Omvärldsbevakning 15.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 07.40

Inget att notera. 

Onsdag 12 juli


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.48

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.31

Uppdatering: Viktigt meddelande utfärdat till allmänheten i Härnösand 

Vid klockan 11.10 drogs det viktiga meddelandet till allmänheten tillbaka. Faran är över. 
Kommentar: Har uppdaterat vår nyhet. 

Omvärldsbevakning 08.55

Varning utfärdad för kraftigt åskoväder 

SMHI har utfärdat en gul varning för regn och åska som drar in över de sydligaste delarna av landet under förmiddagen. Åskovädret kan påverka trafiken och orsaka översvämningar i exempelvis källare, viadukter och dagvattensystem. Det finns också risk att blixtnedslag orsakar strömavbrott och startar bränder. 
Kommentar: För kännedom.  

Viktigt meddelande utfärdat till allmänheten i Härnösand 

Meddelandet: Det brinner i en byggnad på Artillerigatan i centrala Härnösand med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västernorrland
Kommentar: Vi har publicerat det viktiga meddelandet enligt rutin i alla våra kanaler. Följer händelsen. 

Tisdag 11 juli


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.05

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.40

Ungern stödjer svenskt Natomedlemskap

För Ungern är frågan om Sverige i Nato nu enbart en teknisk fråga, enligt den ungerska utrikesministern ​Péter Szijjártó. ”Regeringen stödjer att Sverige ansluter till Nato”, skriver utrikesministern på sin Facebook-sida. Detta rapporterar Sveriges radio ekot.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 08.40

Turkiet lovar godkänna Sveriges Natoansökan

Samtliga medier, bland annat DN, rapporterar att Turkiets president Erdogan lovar att landet kommer att ratificera den svenska medlemsansökan till Nato så "snart som möjligt".
Exakt tidpunkt är inte fastställd.
Enligt uppgift i medier har det slutits en överenskommelse mellan Sverige och Turkiet där Sverige förbinder sig att stödja Turkiet för att återuppta förhandlingar om medlemskap EU, lovar att inte stödja ett antal namngivna kurdiska organisationer samt utökad handel mellan de två länderna.
Kommentar: När Natomedlemskapet blir verklighet kommer sannolikt en del att förändras för Sveriges del. Många har säkerligen frågor om det.

Bränning av religiös skrift i Helsingborg på onsdag

Polisen har godkänt att en person får bränna en religiös skrift i Helsingborg på onsdag, enligt SVT.
– Vi har värderat att det går att genomföra på ett tryggt och säkert sätt, säger Mattias Sigfridsson, polisområdeschef för nordvästra Skåne till SVT.
Det framgår inte vilken eller vilka skrifter som ska brännas.
Kommentar: Bränningar av koranen har fått stor uppmärksamhet, även internationellt, och har kritiserats av många men även försvarats.

Måndag 10 juli


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Falsk video om Sverige får miljontals visningar

I fredags skedde en skjutning i en moské i Libanon. Nu sprids en video i sociala medier med filmklipp från skjutningen med texten "attack under en bönestund i Sverige", skriver Aftonbladet. Filmen har fått över fem miljoner visningar på Facebook och har även spridits på Tiktok.
Kommentar: För kännedom. Desinformation om Sverige.  

Omvärldsbevakning 13.10

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.