Vecka 29 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 23 juli 2023


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Flera fast efter broras i Grekland

I staden Patras utanför Atén har en bro rasat över människor som samlats under den för att svalka sig i den starka hettan, uppger SVT. Två ska ha omkommit och myndigheterna söker nu efter överlevande i rasmassorna.

Kommentar: Noterar detta om det uppstår frågor.

Flera bolag ställer in resor till Rhodos

Flera resebolag ställer in resor till branddrabbade Rhodos, rapporterar SVT. Det omfattar såväl svenska resenärer som andra.

Kommentar: På ambassadens webbplats finns ny information om kontaktuppgifter vid nödsituation till svenskar i Grekland. Aftonbladet liverapporterar om läget på Rhodos. Myndigheterna har utlyst nödläge på delar av ön.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera. 

Lördag 22 juli 2023


Omvärldsbevakning 19.30

Fortsatta demonstrationer och fördömanden efter koranbränningar

Under lördagen rapporteras om fortsatta demonstrationer och oroligheter i Irak. Irans ledare Khamenei skriver i sociala medier att Sverige har rustat för krig mot den muslimska världen och kräver utlämnande av gärningspersonerna. Enligt en forskare SVT har talat med innebär uttalandena en väldigt tydlig upptrappning av hotnivån och konfliktnivån. Eftersom Khamenei har anhängare i bland annat Irak och Libanon kan det trigga andra terrorgrupper.  

Även Danmark har hamnat i blåsväder efter att högerextremister eldat upp en koran utanför irakiska ambassaden i Köpenhamn, skriver Omni som hänvisar till Reuters. Iranska utrikesdepartementet fördömer Danmark för detta.  

Kommentar: Vi fortsätter följa händelseutvecklingen men gör inte så mycket i nuläget. Sveriges ambassad uppmanar den 21 juli svenskar på plats i Irak och de som kan associeras med svenska företag eller organisationer, att iaktta ökad försiktighet, undvika demonstrationer och situationer som kan utvecklas till oroligheter samt att hålla sig uppdaterade.

Uppdatering 15.40

Turister i brandområden evakueras

SVT meddelar att drygt 160 svenska turister som befinner sig i de områden som omfattas av brandvarning nu förflyttas till andra ställen på ön.

Omvärldsbevakning 14.30

Turister på Rhodos får SMS om bränder 

Flera skogsbränder rasar på ön Rhodos, där många svenska turister befinner sig. Myndigheterna har skickat ut SMS om evakuering. De stora svenska resebolagen kommer inte att evakuera turisterna från landet eftersom de befinner sig i andra områden än bränderna, rapporterar Aftonbladet.

Kommentar: Det låter ju positivt att det går ut larm. 

Säpo: Fler digitala hot mot Sverige

Säpo säger till Aftonbladet att antalet digitala hot ökat efter uppmärksamheten kring koranbränningarna. De råder allmänheten till att vara vaksam, lyssna på information från svenska myndigheter och att tänka källkritiskt.

Kommentar: Noterar för de konkreta råden som Säpo ger.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera. 

Fredag 21 juli 2023Omvärldsbevakning 20.00

Myndigheter stärker övervakningen av fågelinfluensa

SVT rapporterar idag att Folkhälsomyndigheten stärker sin övervakning av fågelinfluensa hos människor. Detta sedan världshälsoorganisationen WHO i veckan gått ut med att sjukdomen kan drabba däggdjur. Detta gör det möjligt att människor smittas i framtiden. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har uppmanat allmänheten att undvika kontakt med döda fåglar, eftersom husdjur skulle kunna drabbas, enligt SVT.

Kommentar: Sveriges Radio gick ut med en liknande nyhet igår och idag tar SVT upp det. Tror vi bör följa detta under det pågående utbrottet eftersom frågor kan uppstå om risker för husdjur och människor. SVA har information om fågelinfluensa hos katter

Omvärldsbevakning 16.08

Konsekvenser av koranaktionen, uppföljning

Den svenska ambassaden kommer av säkerhetsskäl tillfälligt att flytta från Bagdad till Stockholm, skriver Dagens Nyheter.
Samtidigt dementerar den irakiska premiärministerns utrikesrådgivare Farhad Aladdin uppgifterna om att svenska företag förbjuds i Irak. Det rapporterar Ekot.
Kommentar: Fortsätter att följa konsekvenserna av koranaktionen. 

Omvärldsbevakning 13.25

Väpnad grupp uppmanar till våld mot svenskar

Efter torsdagens koranaktion i Stockholm riktar den militanta irakiska gruppen Ashab al-Kahf hot mot svenskar.
– Det finns människor som kommer ta detta som ett tecken på att det är legitimt att söka upp och döda svenskar, säger terrorexperten Hans Brun till TV4 Nyheterna.
Kommentar:  Fortsätter följa konsekvenserna av torsdagens aktion. Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 08.53

Skarp kritik mot koranaktionen i Mellanöstern

Flera länder i Mellanöstern, däribland Iran, Jordanien och Saudiarabien, väljer att kalla upp svenska ambassadörer efter torsdagens koranaktion i Stockholm. Även det muslimska samarbetsorganet Islamiska konferensorganisationen (IKO) riktar skarp kritik mot aktionen, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter följa konsekvenserna av torsdagens aktion.

Torsdag 20 juli 2023Omvärldsbevakning 21.55

Turkiet fördömer aktionen utanför Iraks ambassad

Turkiet fördömer aktionen riktad mot koranen utanför Iraks ambassad i Stockholm under torsdagen. Turkiets UD uppmanar Sverige att vidta "avgörande åtgärder för att förhindra detta hatbrott", enligt flera medier, bland annat DN.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogans säkerhetsrådgivare Akif Cagatay Kilic kallar koranaktionen för ett brott mot mänskligheten i ett inlägg på Twitter.
Kommentar: Fortsätter följa konsekvenserna av torsdagens aktion.

Sveriges ambassad i Irak satt i brand uppföljning

En domstol i Bagdad har utfärdat en arresteringsorder mot 20 personer som misstänks ha deltagit i stormningen av Sveriges ambassad, rapporterar den statliga irakiska nyhetsbyrån Iraqi News Agency enligt Sveriges Radio.

EU har kommenterat attacken mot den svenska ambassaden i Bagdad.
"Vi ser fram emot ett att de irakiska myndigheterna skyndsamt vidtar nödvändiga säkerhetsåtgärder för att förhindra ytterligare incidenter, samt för att hålla gärningsmännen bakom denna attack ansvariga", skriver EU i ett uttalande. Och fortsätter: "Vi hoppas på en snabb återgång till normalitet i relationerna mellan Irak och Sverige." Det rapporterar flera medier, bland andra Aftonbladet.
Kommentar: Följer. Händelsen har fått stor uppmärksamhet även internationellt.

Omvärldsbevakning 15.50

Irak kallar hem ambassadör från Sverige

Med anledning av försöket till koranbränning utanför Iraks ambassad i Stockholm kallar Irak hem sin chargé d'affairs – den näst högsta diplomatiska positionen under ambassadören – från Sverige. Irak uppmanar även den svenska ambassadören att lämna Bagdad, skriver Aftonbladet.
Kommentar: Fortsätter att följa konsekvenserna av försöket till koranbränning och stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad.

Irak förbjuder handel med svenska företag

Iraks kommunikationsminister Hayam al-Yasiri meddelar att landet stoppar alla affärer med svenska företag. Beskedet kommer efter torsdagens försök till koranbränning i Stockholm, skriver Göteborgs-Posten.
Kommentar: Fortsätter att följa konsekvenserna av försöket till koranbränning och stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad.

Ryska påverkanskampanjer mot Sverige ökar

Efter Polisens godkännande av torsdagens koranbränning har antalet påverkansförsök i syfte att skada Sverige ökat. Det menar Myndigheten för psykologiskt försvar. I en intervju med Ekot uppger myndighetens vikarierande generaldirektör Magnus Hjort att bland annat ryska aktörer ligger bakom nya påverkanskampanjer.
Kommentar: Fortsätter att följa konsekvenserna av försöket till koranbränning och stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad.

Omvärldsbevakning 12.53

Irak hotar bryta förbindelser med Sverige

Den irakiska regeringen hotar att klippa alla diplomatiska band med Sverige om den planerade koranbränningen i Stockholm idag blir av. Enligt Dagens Nyheter ska uppgiften ha framförts via Twitter i ett officiellt uttalande från den irakiska statsministerns presstjänst.
Kommentar: Fortsätter att följa utvecklingen kring den planerade koranbränningen i Stockholm.

FHM ökar bevakning av fågelinfluensa

Folkhälsomyndigheten ökar sin övervakning om eventuell fågelinfluensa hos människor. Anledningen är att det har upptäckts fågelinfluensa på päls- och tamdjur i norra Europa samt bland fåglar i Sverige. Det rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Kan orsaka oro och frågor.

Omvärldsbevakning 10.00

Tillståndsgiven aktion utanför Iraks ambassad i Stockholm

Klockan 13.00 i dag har en person fått tillstånd att bränna en koran samt Iraks flagga utanför Iraks ambassad i centrala Stockholm. Personen uppges i medier vara samma person som brände en koran utanför Stockholms moské 28 juni.
Vid en hastig titt i sociala medier hittar vi ingenting som sticker ut i samband med den planerade aktionen vid Iraks ambassad i Stockholm.
Iraks ambassad i Stockholm har ingen information med anledning av den tillståndsgivna aktionen som planeras utanför ambassaden 20/7 13.00.
Kommentar: Följer då aktioner av det här slaget väcker uppmärksamhet och kan skapa oro.

Sveriges ambassad i Irak satt i brand uppföljning

Irakiska myndigheter uppges ha inlett en utredning med anledning av nattens stormning av den svenska ambassaden i Bagdad.
Sveriges ambassad i Bagdad, Irak, är sedan en tid tillfälligt stängd för besökare och kan inte lämna ut pass eller utfärda provisoriska pass, meddelar ambassaden på sin hemsida.

Utrikesminister Tobias Billström menar att irakiska myndigheter har en "otvetydig skyldighet" att skydda diplomatiska beskickningar och diplomatisk personal enligt Wienkonventionen och att det är uppenbart att irakiska myndigheter brustit i ansvar, skriver DN.
Enligt flera medier kommer Iraks chargé d'affaires i Stockholm att kallas upp till Utrikesdepartementet med anledning av händelserna i Bagdad.
Kommentar: Följer.

Omvärldsbevakning 08.50

Sveriges ambassad i Irak satt i brand

Flera medier, däribland SVT och Dagens Nyheter, rapporterar om att den svenska ambassaden i Iraks huvudstad Bagdad har stormats och satts i brand. Orsaken tros vara den planerade koranbränning som ska ske utanför Iraks ambassad i Stockholm idag.
UD uppmanar svenskar i Irak att undvika demonstrationer samt att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen via media och ambassadens reseinformation.
Kommentar: Följer utvecklingen. Ambassadpersonalen befinner sig enligt UD i säkerhet. Händelsen har uppmärksammats även av utländska medier. 

Onsdag 19 juli 2023


Omvärldsbevakning 21.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.03

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.25

Ny reseinformation med anledning av skogsbränderna i Grekland

Med anledning av skogsbränderna i Grekland uppmanar svenska ambassaden i Aten svenskar på plats i landet att följa anvisningar från lokala grekiska myndigheter. 

Kommentar: Vi delade UD Resklars inlägg om detta på Facebook. Vi noterade även att Italien och Spanien har uppdaterad information om höga temperaturer. Kan vara bra att känna till om det skulle bli en mer besvärlig situation.

Omvärldsbevakning 08.08

Ingenting att rapportera.

Tisdag 18 juli 2023


Omvärldsbevakning 21.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 11.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.10

Stora skogsbränder utanför Aten

Stora skogsbränder rasar utanför Aten i Grekland och flera turistanläggningar längs kusten har evakuerats. Svenska UD uppmanar svenskar på plats att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd och anvisningar. Det uppger Expressen.
Kommentar: Följer utvecklingen. Ingen skriftlig information på UD:s hemsida än så länge.

Måndag 17 juli 2023


Omvärldsbevakning 20.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.55

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att rapportera.