Vecka 31 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 6 augusti


Omvärldsbevakning 20.40

SMHI återgår till röd varning för höga flöden i vissa områden

SMHI har höjt varningen från gul till röd igen för höga flöden i Västra Götalands, Värmlands, Jönköpings och Örebro län.

Stor medierapportering om det väntade ovädret. I Norge är röd vädervarning utfärdad för skyfall, översvämningar och jordskred på flera håll i landet, skriver Aftonbladet, tidningen har också sin läsarchatt igång. SvD rapporterar att Stockholmsområdet riskerar att få kraftig åska under söndagkvällen och i P4 Östergötland uppmanar Räddningstjänsten i Östra Götaland personer att ladda sina mobiler och förbereda sig på strömavbrott.

Kommentar: Uppdaterar vår nyhet och lägger ut uppdaterad info på FB och X/twitter.

Omvärldsbevakning 15.50

Röda varningar för höga flöden nedgraderade till gula

SMHI har nedgraderat tidigare utfärdade röda och orange varningar för höga flöden till gula varningar. Det har även tillkommit flera gula varningar för regn och skyfallsliknande regn.

Kommentar: Uppdaterat vår nyhet och inlägg på FB samt lagt kommentar på X/twitter. 

Omvärldsbevakning 10.05

Utbrott av magsjuka stänger Kebnekaise fjällstation

Ett utbrott av magsjuka på Kebnekaise fjällstation tvingar nu anläggningen att stänga för sanering. Flera besökare har fått evakueras med helikopter enligt Aftonbladet

Kommentar: Fjällstationen kontaktar alla som bokat boende. Bra att känna till om personer inte nåtts av informationen och om vi får frågor om utbrottet. 

Lördag 5 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

SMHI: Röd och orange vädervarning utfärdad för extremt höga flöden

SMHI:s röda varning gäller extremt höga flöden i sydvästra delen av Värmlands län och norra delen av Västra Götaland län, samt ett område kring Vättern och sydväst om Vänern i Jönköpings, Örebro och Östergötlands län. De väntade regnmängderna leder till höga och extremt höga flöden i diken, bäckar och åar.
Orange vädervarning för mycket höga flöden har även utfärdats för ett område i Jämtlands, Dalarnas och Gävleborgs län under måndag och tisdag.

Kommentar: Skriver nyhet. Vi följer väderläget.

Fågelinfluensa på finska pälsfarmar

Aftonbladet skriver att minst 21 pälsfarmer i Finland drabbats av ett stort utbrott av fågelinfluensa. Ett stort antal viltfåglar och pälsdjur kommer att avlivas för att få stopp på spridningen, som startade i början av juli och som sprids främst av skrattmåsar. Spridningen bland pälsdjur oroar då risken ökar för att viruset ska mutera. SVA skriver att trots tre år av hög smittspridning bland fåglar i Europa har man dock bara noterat enstaka fall av infektion hos människa, de flesta med milda eller inga symtom. 

Kommentar: För kännedom om vi får frågor från allmänhet. Vi följer läget.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 10.05

Inget nytt att notera. 

Fredag 4 augusti


Omvärldsbevakning 20.35

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 15.20

Stora regnmängder i södra och mellersta Sverige under söndag-måndag

SMHI har gått ut med en gul vädervarning för stora regnmängder under söndagen och måndagen i södra och mellersta Sverige samt på Gotland. Risk för påverkan på trafik och översvämning av exempelvis källare, dagvattensystem, vägar och viadukter.

Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 11.20

SMHI varnar för skyfallsliknande regn i eftermiddag

SMHI har gått ut med en gul vädervarning för kraftiga åskskurar som kan ge stora regnmängder under eftermiddagen i Södra Värmland och norra delen av Västra Götalands län. Risk för påverkan på trafik och översvämning av exempelvis källare, dagvattensystem, vägar och viadukter.

Kommentar: Vi har lagt upp väderpuff på startsidan med länk till vår sida om översvämningar.

Uppdatering: Indraget tillstånd för demonstration på Järvafältet

Polisen drar tillbaka tillståndet för motdemonstrationen vid den eritreanska kulturfestivalen på Järvafältet i Stockholm, skriver DN. Enligt Polisen finns risk för fortsatta svåra ordningsproblem. Festivalen fortsätter dock under helgen och har kvar sitt tillstånd.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 8.50

SMHI varnar för höga flöden norr om Vättern

SMHI har gått ut med en gul varning för höga flöden på grund av stora regnmängder i ett område vid Tiveden i gränsen mellan Örebro och Västra Götalands län. Varningen gäller tillsvidare.

Kommentar: Om vattendrag översvämmas kan boende i närområdet påverkas. Vi följer.

Danmark inför gränskontroller av resenärer 

Danska polisen skärper gränskontrollen genom slumpmässiga kontroller av resenärer från Sverige, uppger P4 Malmöhus. Anledningen är en ökad hotbild efter koranbränningarna i Köpenhamn. Till att börja med gäller beslutet fram till och med den 10 augusti. Även svenska polisen har sedan 1 augusti stärkt kontrollen av inresande till Sverige.

Kommentar: För kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Torsdag 3 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Uppdatering:  Brand och stenkastning vid festival på Järvafältet

Enligt polisens webbplats beräknas ett femtiotal personer vara skadade efter dagens våldsamheter i Järva. Skadorna beskrivs som allt från mindre blessyrer till sjukhuskrävande. Vad det gäller E18 är den öppen igen.

Kommentar: Händelsen ser ut att vara avslutad. 

 

Omvärldsbevakning 16.25

Brand och stenkastning vid festival på Järvafältet

Våldsamheter bröt ut vid en eritreansk kulturfestival på Järvafältet norr om Stockholm under eftermiddagen.Enligt Expressen är 1 000 demonstranter krisitiska mot festivalarrangören på plats och stenkastning har förekommit. E18 vid Järvaområdet stängdes av i båda riktningarna på grund av att människor befann sig på vägbanan, skriver DN.
Kommentar: För kännedom

Polisens utökade befogenheter i gränsnära områden har trätt i kraft

Regeringens avisering vid en presskonferens den 1 augusti om ett nytt uppdrag för polisen om utökade befogenheter vid gränsnära områden har nu trätt i kraft, skriver Polisen. Lagen innebär bland annat att polisen får utökade befogenheter för att utföra kroppsvisitationer, göra husrannsakningar i fordon.
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 11.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.

Onsdag 2 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Polisen förbereder sig för prideparaden

På lördag är det dags för årets prideparad i centrala Stockholm. Med tanke på säkerhetsläget skriver flera medier om detta kopplat till Pride, Till exempel Aftonbladet här. Polisen understryker att det inte finns någon ökad hotbild mot just paraden, men de kommer att vara synliga runt arrangemanget, liksom tidigare år. 

Kommentar: Vi följer säkerhetsläget generellt. 

Omvärldsbevakning 15.50

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget nytt att notera. 

Omvärldsbevakning 8.30

Inget nytt att notera. 

Tisdag 1 aug


Omvärldsbevakning 20.00

Medarbetare skjuten på svenska konsulatet i Turkiet

Under dagen blev en medarbetare på svenska konsulatet i Turkiet skjuten och fördes skadad till sjukhus. Det uppger Aftonbladet med flera medier. Aftonbladet skriver också att skottlossningen ska ha föregåtts av en visumansökan, där den sökande inte var nöjd med beslutet.

Kommentar: Inga medieuppgifter i nuläget om att detta ska ha med konflikten runt svenska koranbränningar att göra. 

Omvärldsbevakning 16.00

Mass-sms om hämnd för koranbränningarna

Under natten mot tisdagen fick ett okänt antal paersoner i Sverige ett massutskick från en anonym avsändare med uppmaning att hämnas koranbränningarna. Säkerhetspolisen bekräftar för Dagens eko att de känner till massutskicket. Säpo uppmanar till källkritik.

Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen efter koranbränningarna.

Omvärldsbevakning 12.00

Regeringen stärker polisens arbete med inre gränskontroller

Regeringen kommer på torsdag att ta beslut om att stärka den inre gränskontrollen. Det meddelade statsminister Ulf Kristerssson och justitieminister Gunnar Strömmer på en presskonferens på tisdagen.
- Syftet är att stärka polisens arbete och därmed bättre kunna förebygga hot mot den inre säkerheten, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M). 
Trots den senaste tidens kritik från muslimska länder har regeringen inte några planer på att förbjuda koranbränningar, skriver DN.
Kommentar: Vi följer händelseutvecklingen efter koranbränningarna.

Omvärldsbevakning 08.40

Inget att notera.

Måndag 31 juli


Omvärldsbevakning 21.00

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 15.45

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 11.40

Inget nytt att notera.

Omvärldsbevakning 9.00

Uppdatering koranbränningar

Utrikesministrar från 57 muslimska länder som ingår i den Islamiska konferensorganisationen, IKO, håller idag ett virtuellt möte för att diskutera koranbränningarna i Sverige och Danmark, rapporterar Ekot.
Ekot uppger även att Danmark och Sverige nu fördjupar sitt samarbete om koranbränningarna.
Under måndagen är ännu en koranbränning panerad att ske framför riksdagen i Stockholm, fler kan komma under veckan. Experter säger till SvD att utvecklingen kan leda till att hotbilden mot Sverige ökar och att landets anseende skadas på lång sikt.

Kommentar: Vi följer reaktionerna efter koranbränningarna.