Vecka 34 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 27 augusti


Omvärldsbevakning 21.15

Stopp i tågtrafiken mellan Söderhamn och Sundsvall

Höga vattenflöden vid Gnarp gör att tågtrafiken måste ledas om. Stoppet inleddes vid 18-tiden på söndagen och påverkar sträckorna Söderhamn-Sundsvall, Stockholm-Sundsvall/Umeå samt Stockholm-Gävle. Stoppet väntas pågå resten av söndagsdygnet och innebär förseningar på 4-5 timmar för vissa tåg. Det rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. 

Omvärldsbevakning 14.30

Skyfall och larm om översvämningar på flera håll

Lördagens skyfall har lett till många larm om översvämningar i västra Sverige. I Dalsland fick räddningstjänsten ta emot 150 samtal om översvämningar, rapporterar SR P4 Väst. 

Skara, Hällum och Skövde i Västra götalands län fick under lördagen ta emot 70 millimeter regn, vilket är lika stor mängd som brukar komma under en månad, skriver SVT Nyheter. 

Tidigt på söndag morgon fick en person föras till ambulans i Årjäng i Värmland efter att ha kört ner med bilen i ett slukhål som uppstått på en mindre grusväg på grund av regnet, skriver SVT Nyheter Värmland. 

Under söndagsförmiddagen utfärdade SMHI en orange varning för höga flöden i Marnäsån-Kolningsån i Dalarnas län. 

Kommentar: Vi följer väderläget och konsekvenser. 

Omvärldsbevakning 09.25

Oslo hårt drabbat av översvämningar

Den norska motsvarigheten till Trafikverket uppmanar människor att inte köra till Oslo, på grund av svåra översvämningar efter kraftigt regn. Det väntas mer regn och även polisen uppmanar människor att tänka efter om de verkligen behöver köra in till Oslo i dag. Delar av E18 har stängts av vid den norska huvudstaden. Detta rapporterar Dagens Nyheter. 
Kommentar: För kännedom, med tanke på svenskar i området. 

Lördag 26 augusti


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 13.15

Varningar för regn och äversvämning

Flera medier uppmärksammar SMHI:s varningar för skylfallsliknande regn och översvämningar på flera håll i landet. Till exempel SVT Nyheter här. I Skåne märks redan översvämningar i Höganäs, skriver SR P4 lokalt

Kommentar: Vi följer läget och eventuella konsekvenser.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.

Fredag 25 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Gula varningar för skyfallsliknande regn under helgen

SMHI har utfärdat gula varningar för skyfallsliknande regn på flera platser i södra och mellersta Sverige under helgen. Berörda län är Dalarnas län, Gävleborgs län, Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Värmlands län, Västmanlands län och Örebro län. 
Kommentar: Bra att känna till. 

Omvärldsbevakning 15.45

Danmark vill förbjuda bränningar av religiösa skrifter

Under en pressträff idag presenterade den danska regeringen ett nytt lagförslag om att förbjuda bränningar av religiösa skrifter, rapporterar Aftonbladet
– Det som händer när Danmark ändrar sin lagstiftning är att vi hamnar ensamma och i en utsatt position. Världens blickar kommer riktas mot oss, sa Magdalena Andersson idag på en pressträff. Detta rapporterar Aftonbladet
Kommentar: Kan ge upphov till frågor, kommentarer och diskussioner i våra kommentarsfält. 

Omvärldsbevakning 11.45

Gymnasieskola i Borås utrymd efter bombhot

Bäckängsgymnasiet i Borås har på fredagsmorgonen mottagit ett mejl med ett hot. Enligt Borås Tidning skrev avsändaren att bomber skulle ha placerats ut på olika platser på skolan och avsändaren ska även ha hyllat personer som utfört tidigare skolattacker, skriver Göteborgs-Posten. Skolan har valt att utrymma sina lokaler då oro uppstod, men GP rapporterar att polisen har gjort bedömningen att det inte finns någon risk att hotet verktälls. 
Kommentar: Följer, men vidtar ingen åtgärd. 

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera. 

Torsdag 24 augusti


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.25

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att rapportera.

Onsdag 23 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.43

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.35

Inget att notera.

Tisdag 22 augusti


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Måndag 21augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.49

Regeringskansliet i nytt krismöte

Regeringens grupp för strategisk samordning (GSS) har kallats samman till möte under måndagen, denna gång till följd av den förhöjda hotbilden mot Sverige, som aviserades i torsdags, det skriver SVT nyheter/TT. Det är den nationella säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm som har kallat till mötet, där statssekreterare ska prata med varandra om vilka åtgärder som ska vidtas, uppger en källa på regeringskansliet för TT.
Kommentar: Kan leda till frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 12.35

Inget att rapportera

Omvärldsbevakning 09.00

Brist på penicillin inför influensasäsongen 

Penicillinbristen fortsätter förvärras, rapporterar Sveriges Radio. Under sommaren har det börjat bli brist på kåvepenin som används vid ett stort antal infektionssjukdomar. Inför influensasäsongen förväntas bristen bli ännu mer kritisk. 
- Det är åt helvete rent ut sagt. Kåvepenin är väldigt viktigt och bra för att kunna behandla vanliga infektioner som halsfluss, bihåleinflammation, öroninflammation och lunginflammation, och dessutom borreliainfektion, säger Rolf Gustafsson, docent och infektionsläkare i Stockholm.
Kommentar: Bra att hålla span på detta. 

Nödläge utlyst i Kalifornien inför stormen Hillary

Amerikanska myndigheter varnar för "katastrofala och livshotande översvämningar" när stormen Hilary drar in över nordvästra Mexiko och sydvästra USA. Nödläga är utlyst på flera håll, rapporterar SVT. I Kalinfornien uppmanas människor att hålla sig i säkerhet. Även om Hillary nedgraderades från orkan till storm under söndagskvällen varnas för enorma vattenmängder. 
Kommentar: För kännedom. Många svenskar bor och befinner sig i området.