Vecka 35 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 3 september


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 10.50

Storbrand i flerfamiljshus i Norrköping

Omkring 150 personer har evakuterats från sina bostäder efter att en brand bröt ut på söndag morgon i ett bostadshus i Norrköping, rapporterar bland andra SVT. Norrköpings kommun skriver på sin hemsida att man vidtagit flera åtgärder för att hjälpa drabbade i behov av eventuellt stöd.

Kommentar: Följer utvecklingen.

Lördag 2 september


Omvärldsbevakning 22.45

Höga flöden fortsätter att orsaka problem

Både Västerås stad och Sala kommun har gått upp i stabsläge under lördagen, till följd av de svåra översvämningarna. Även tåg- och vägtrafiken påverkas i framförallt Västmanlands och Gävleborgs län. Trafikverket meddelar att tågtrafiken mellan Örebro och Västerås är inställd och att flera andra avgångar påverkas av försenade tåg eller inställda avgångar. Trafikanter på vägarna rekommenderas att hålla sig uppdaterade om trafikläget då väghinder och översvämningar förekommer.

Kommentar: Vi fortsätter att följa händelserna

Omvärldsbevakning 16.15

Stora problem med översvämningar i Västmanland och Uppland

Översvämningar har under lördagen drabbat bland annat Sala, Västerås och andra orter i Västmanlands, Upplands och även Dalarnas län. SMHI utfärdade vid lunchtid en röd varning för höga flöden i Svartån i Västmanlands län, efter det kraftiga regnet natten till lördagen. I Sala kommun har kommunledningen gått upp i stabsläge för att hantera situationen, rapporterar bland annat SVT.

Kommentar: Publicerat nyhet om SMHI:s varning och delat i våra sociala medier.

Omvärldsbevakning 09.15

Inget att rapportera. 

Fredag 1 september


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 13.35

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.38

Inget att rapportera.

Torsdag 31 augusti


Omvärldsbevakning 20.38

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.52

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.15

20-tal personer satt fast i rökfylld tunnel

Ett tjugotal personer fastnade i en arbetstunnel på 70 meters djup, mellan och Stockholm Danderyd, när det uppstod rökutveckling. Två personer fick föras till sjukhus efter att ha andats in rök, skriver SVT Nyheter. Evakueringen av de som satt fast i tunneln är nu avslutad, skriver SR P4 Stockholm. 
Kommentar: Följde händelsen men vidtog ingen åtgärd. 

Gul varning för skyfallsliknande regn på Gotland

Natten mot fredag väntas kraftiga regnskurar på kort tid som kan medföra risk för översvämning av till exempel vägar och källare. SMHI har därför utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn som gäller för Gotland mellan kl 01.00 och kl 08.00 den 1 september. I samband med skurarna väntas även åska, skriver SMHI i varningen.
Kommentar: Vi följer väderutvecklingen avseende översvämningar och höga flöden.  

Omvärldsbevakning 08.45

Tre fall av mässling i Stockholm

Region Stockholm har upptäckt tre fall av mässling under de senaste veckorna. Samtliga fall har haft en direkt eller indirekt koppling till utlandsresa. Personerna som drabbades var antingen ovaccinerade eller hade ett oklart skydd mot mässling. Smittspårning pågår, skriver regionen i ett pressmeddelande. Mässling ökar globalt, men i Sverige har befolkningen generellt ett gott skydd mot sjukdomen. Vaccination mot mässling erbjuds alla barn i Sverige från 18 månaders ålder. Personer födda i Sverige mellan 1960 och 1980 rekommenderas att se över sitt skydd. 
Kommentar: För kännedom om det skulle leda till ett större utbrott. 

Explosioner i flera städer i natt

Det har inträffat explosioner i flera svenska städer under natten mot torsdag. I Göteborg inträffade två explosioner med bara 10 minuter mellan larmen, enligt Polisen i Göteborg. Den ena inträffade i Olskroken och den andra i Kortedala, skriver SR Ekot. Även i Nyköping och i Norsborg i södra Stockholm har det inträffat explosioner under natten, vid bostadshus. 
Kommentar: För kännedom. 

Onsdag 30 augusti


Omvärldsbevakning 20.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.  

Tisdag 29 augusti


Omvärldsbevakning 19.50

Inget att rapportera.  

Omvärldsbevakning 15.55

Inget att rapportera.  

Omvärldsbevakning 12.30

Nödläge i Florida inför orkanen Idalia

Orkanen Idalia väntas nå Floridas kust på onsdagen. I 46 av delstatens 67 counties har nödläge utropats. Orkanen förväntas leda till stormfloder och översvämningar, skriver GP/TT.  
Kommentar: Bra att ha koll på med tanke på att många svenskar kan befinna sig i området. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Måndag 28 augusti


Omvärldsbevakning 20.05

Video uppmanar till nya terrordåd i Sverige

I en video från en grupp med koppling till al-Qaida kommer nya terroristhot mot Sverige efter koranbränningarna. Gruppen uppmanar specifikt till dåd mot både koranbrännare och mot svensk polis. Enligt Säpo ligger hotet i linje med det myndigheten sett under en längre tid. Detta rapporterar Sveriges radio ekot
Kommentar: Kan väcka oro och ge upphov till frågor från allmänheten. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.