Vecka 4 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid bekräftad information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 29 januari


Omvärldsbevakning 21.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Lördag 28 januari


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.55

Svenskar i Turkiet uppmanas undvika folksamlingar

UD uppmanar svenskar på plats i Turkiet att undvika större folksamlingar och manifestationer. Detta efter den senaste tidens demonstrationer utanför svenska generalkonsulatet i Istanbul och ambassaden i Ankara. UD uppmanar också svenskar att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen, skriva upp sig på svensklistan samt ladda ned appen UD Resklar.
Även norska och danska UD uppmanar medborgare i Turkiet att undvika folksamlingar samt att iaktta försiktighet, rapporterar SVT Nyheter.

Kommentar: Följer händelseutvecklingen. Kan orsaka reaktioner på sociala medier. 

Omvärldsbevakning 09.30

Inget att notera. 

Fredag 27 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Koranbränning kan leda till risk för våldsdåd

I ett inslag hos SR Ekot diskuterar chefen för centrum mot våldsbejakande extremism att koranbränningen utanför turkiska ambassaden i Stockholm kan trigga enskilda personer att utföra dåd i Sverige. Detta eftersom det blir en "uppiskad stämning".

Kommentar: Kan uppstå frågor och oro om detta ämne. 

Omvärldsbevakning 13.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera. 

Torsdag 26 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Hackerattacker planeras mot svenska banker

Riksbanken har fått information om att man på turkiska chattforum manar till hackerattacker mot svenska banker. Riksbanken uppges vara ett möjligt mål. Ekot och SVT rapporterar om detta. Säkerhetspolisen är intervjuade, men vill som väntat inte kommentera det hela särskilt ingående.

Kommentar: Bra att veta ifall det faktiskt uppstår problem med bankerna - eller om vi får frågor/oro.

Omvärldsbevakning 16.30

Regeringen förlänger inresekrav för resenärer från Kina

Efter hemställan från Folkhälsomyndigheten (se anteckning igår kl. 17.20) förlänger regeringen inresekraven för resande från Kina. Kraven om att kunna vissa upp negativt covidtest förlängs till den 18 februari i år.

Kommentar: Hittar inget pressmeddelande från regeringen, men väl en FAQ från dem samt en uppdatering hos Polisen.

Minst 48 smittade med salmonella från ägg

I början av året var ett antal butiker tvungna att dra tillbaka ägg efter att salmonella upptäckts hos en äggproducent. I dag rapporterar medierna (här SVT) att det hittills handlar om 48 fall av salmonella och att de drabbade bor i 13 olika svenska regioner. Salmonellastammen är den samma både hos producentens ägg och hos de smittade personerna. Enligt Folkhälsomyndigheten kommer antalet fall mest troligt stiga något.: 

Kommentar: Uppdatering i tidigare följt ämne, särskilt intressant att smittan drabbat såpass många regioner.

Omvärldsbevakning 13.05

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.45

Kraftig explosion i lagerlokal söder om Stockholm

Vid 01.30-tiden natten mot torsdag larmades polis och räddningstjänst om en kraftig explosion i en lagerlokal i ett industriområde mellan Tullinge och Tumba. Explosionen orsakade ett hål i fasaden. En bevakningskamera visar hur två personer klev ur en bil och lämnade en tygväska på platsen strax före smällen, enligt uppgifter till Aftonbladet. Det fanns anställda på plats när explosionen inträffade, men ingen person ska ha skadats. 

Kommentar: För kännedom. 

Onsdag 25 januari


Omvärldsbevakning 20.55

Flera länder skickar stridsvagnar till Ukraina

USA, Norge, Tyskland och flera andra länder ska skicka stridsvagnar till Ukraina, det rapporterar bland annat Aftonbladet. USA ska skicka avancerade stridsvagnar av modellen M1 Abrams något Ukraina önskat. Sveriges försvarsminister Pål Jonson har öppnat för att Sverige också kan komma att skicka stridsvagnar till Ukraina. Men idag finns inget sådant beslut, skriver DN.

Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 17.20

Folkhälsomyndigheten föreslår förlängning av inreserestriktioner för resenärer från Kina

Kravet på negativt covid-19-test för resenärer från Kina bör, i enlighet med rekommendationer från den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC, kortvarigt förlängas, skriver Folkhälsomyndigheten på sin webbplats. Regeringen förväntas fatta beslut om förlängningen imorgon på regeringssammanträdet.

Kommentar: För kännedom. Har uppdaterat vår aktuellt-sida.

Två döda och flera skadade i knivattack i Tyskland

En man attackerade sina medresenärer på ett regionaltåg mellan Kiel och Hamburg på onsdagseftermiddagen. Två personer uppges ha dött och flera är skadade, varav en ska befinna sig i kritiskt tillstånd, det rapporterar SVT Nyheter och flera andra medier. En man har gripits misstänkt för dådet.

Kommentar: För kännedom. Många svenskar reser till Tyskland. Kan skapa oro och frågor.

Omvärldsbevakning 11.25

Fel på bränsle orsakade busskaos

Problemen att starta bussar i Gävle beror troligen på ett produktionsfel i den biogas som används som drivmedel. Nu måste bussarna tömmas på den felaktiga biogasen, något som kan ta flera dagar. Det finns ingen prognos för när busstrafiken kan gå som vanligt igen, rapporterar SVT Nyheter Gävleborg. Enligt en uppdatering från trafikbolaget X-trafik på Facebook kör nu linje 2 och 3 som vanligt. 

Kommentar: För kännedom. 

Kraftiga störningar hos Microsoft

Microsofts molntjänster, t.ex. Outlook, Teams och Word fungerar inte för vissa användare. Microsoft säger sig ha identifierat en möjlig orsak till problemet, men felsöker fortfarande och har ingen prognos för när felet kan vara avhjälpt. 

Kommentar: Vi bevakar omfattningen av störningarna. 

Omvärldsbevakning 08.45

Tågstopp i Stockholm och busskaos i Gävle

Ett signalfel mellan Huddinge och Stuvsta gör att både pendeltåg och fjärrtåg står stilla söder om Stockholm. Det finns ingen prognos för när problemet kan vara löst, rapporterar Sveriges Radios trafikredaktion. I Gävle är många busslinjer inställda på grund av problem med bussar som inte går att starta i kombination med halka, skriver SVT Nyheter Gävleborg.
Kommentar: Vi följer läget, men vidtar ingen åtgärd i nuläget. 

Tisdag 24 januari


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Protesterna mot koranbränningen sprider sig

Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad fortsätter att väcka reaktioner, skriver Göteborgs-Posten och flera andra medier. Sveriges ambassad i Ankara har hållit stängt under tisdagen med anledning av protesterna. Och Indonesien har kallat upp Sveriges ambassadör för ett möte om händelsen. Protester har även förekommit i Pakistan, Irak och Afghanistan.
Kommentar: Bra att hålla koll på. Kan eskalera. 

UD avråder från resor till delar av Peru

Med anledning av ett försämrat säkerhetsläge avråder UD från icke nödvändiga resor till regionerna Cusco, Puno, Arequipa och Apurimac i Peru. Beslut om avrådan togs den 24 januari 2023. Avrådan gäller tills vidare.
Kommentar: Delade UD Resklars inlägg på Facebook. 

Omvärldsbevakning 12.28

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.05

Inget att notera.

Måndag 23 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Orange varning för snö och vind på lappländska kalfjället

SMHI har utfärdat en orange varning för hård till mycket hård vind i kombination med snöfall på Norra Lapplandsfjällens kalfjäll. Varningen gäller tisdag den 24 januari kl. 20.00 till onsdag 25 januari kl. 16.00.

Kommentar: Publicerat nyhet + översättning samt i sociala medier. 

Telias problem lösta

Telia säger till Sveriges Radio att dagens problem nu ska vara lösta. 

Kommentar: Bra att ha koll på.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.00

Tekniska störningar på Krisinformation.se

Under ett antal minuter på morgonen och eftermiddagen har Krisinformation.se varit svårt att nå på grund av tekniska störningar.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Omvärldsbevakning 12.30

Telia har driftstörningar på telefoni, bredband och tv

Sveriges Radio P4 Uppland rapporterar om att Telia har driftstörningar på telefoni, bredband och tv. Störningarna orsakar problem hos flera offentliga verksamheter, bland annat hos kommuner. Det är bland annat svårt att komma fram på informationsnumret 114 14. Även Transportstyrelsen och Arbetsförmedlingen påverkas. Hos Region Uppsala medför störningarna att det inte går att boka sjukresor. Enligt Telia rör det sig om ett "allmänt fel" och man jobbar på en lösning, skriver företaget på Twitter.

Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. Enligt Telia saknas det prognos om när problemen kan vara lösta.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att rapportera.