Vecka 41 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 15 oktober 


Omvärldsbevakning 21.40

Försvarsmakten hjälper UD med evakueringen av svenskar

SR Ekot rapporterar att Försvarsmakten placerar ett Herculesplan på ön Rhodos för att snabbt kunna hämta svenskar som vill lämna Israel och de palestinska områdena. Stödet har begärts av ambassaderna i Tel Aviv (Israel) och Amman (Jordanien).

Kommentar: för kännedom.

Omvärldsbevakning 15.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 10.10

Inget att notera. 

Lördag 14 oktober 


Omvärldsbevakning 22.00

Louvren och Versailles stängda efter bombhot

Louvren och Versailles i Paris stängdes och utrymdes under lördagseftermiddagen efter rapporter om bombhot mot museerna, uppger TT/SVT. Stängningen har officiellt inte kopplats till bombhoten. Terrorhotnivån i Frankrike är höjd till högsta läge efter att en lärare knivmördades i veckan, mordet utreds som ett terrorbrott. Franska regeringen har nu kallat in 7000 soldater för att vakta gator, torg och offentliga byggnader på grund av den ökade hotbilden.

Kommentar: Följer utvecklingen, även för kännedom om vi får frågor från allmänheten.

Omvärldsbevakning 16.30

Trafikverket varnar om att pågående oväder påverkar trafiken

I ett trafikmeddelande på Trafikverkets webbplats varnas trafikanter för att tåg- och vägtrafiken är påverkad av ovädret i stora delar av landet. Järnvägen har både förseningar och inställda avgångar och vägtrafikanter rekommenderas att hålla sig uppdaterade om trafikläget då väghinder kan förekomma.

Kommentar: Uppdaterar vår puff på startsidan samt notisen i appen med länk till Trafikverket. 

Omvärldsbevakning 09.55

Inget att notera. 

Fredag 13 oktober 


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 14.40

Polisen varnar allmänheten efter dåd i franska Arras  

I den franska staden Arras, där en man tidigare idag gick till attack mot en skola pågår nu en ny polisinsats, skriver den lokala polisen. och uppmanar allmänheten att undvika stadskärnan. Detta enligt Aftonbladet

Kommentar: Följde vad medierna skrev om dådet. Vi fortsätter följa rapporteringen om händelseutvecklingen.   

Omvärldsbevakning 12.40

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera. 

Torsdag 12 oktober 


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.45

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera. 

Onsdag 11 oktober 


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.25

Svenskar ska evakueras från Israel och palestinska områden 

Flera medier, bland annat SVT Nyheter, rapporterar att utrikesminister Tobias Billström uppger att svenska medborgare kommer att erbjudas assisterad utresa från konfliktområdet. Flygen kommer som utgångspunkt att gå ifrån Ben Gurion flygplatsen i Tel Aviv, Israel. När evakuering kan inledas är ännu oklart och UD undersöker vilka alternativ som finns. Evakueringen sker i samarbete med andra länder. De svenskar som vill lämna ansvarar själva för att ta sig till flygplatsen. Regeringen uppger i ett pressmeddelande att beslutet fattats då säkerhetsläget inte förbättrats och att det finns en risk att konflikten utökas samt att avgångar med de reguljära flygkapaciteten blir färre. Arbetet med evakueringen sker i samarbete med övriga nordiska länder. 
Kommentar: Vi har skrivit en nyhet om detta och publicerat på sajten samt delat i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 08.35

Fortsatta flygangrepp mot Gaza under natten 

Israel har under natten genomfört nya flygattacker mot Gaza, rapporterar flera medier, bland annat Sveriges Radio. Enligt uppgifter har hittills 1200 israeler och 900 palestinier dött i konflikten och över 260 000 människor uppges ha lämnat sina hem i Gazaremsan. 
Kommentar: Vi följer.  

Danmark evakuerar medborgare från Israel och Palestina 

Danska utrikesdepartementet har beslutat att evakuera danska medborgare från Israel och Palestina. Arbetet med att koordinera specialplan har inletts. Det befinner sig cirka 1200 danska medborgare i Israel och omkring 90 i Palestina. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Än så länge har ingen koordinerad evakuering av svenska medborgare från området aviserats av Utrikesdepartementet. 

Tisdag 10 oktober 


Omvärldsbevakning 20.20

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.50

Svensk flicka uppges ha dödats i bombanfall mot Gaza

En flicka med svenskt medborgarskap hemmahörande i Västsverige uppges ha omkommit tillsammans med flera familjemedlemmar under en bombning av Gaza, skriver SVT.
Kommentar: UD bekräftar att personer med koppling till Sverige omkommit. UD står i kontakt med anhöriga.

Hamas beskjuter israeliska Ashkelon

Under eftermiddagen kom rapporter om raketbeskjutning av den sydisraeliska staden Ashkelon, skriver SVT. Det är gruppen Hamas som avfyrat raketerna från Gaza.

Kommentar: Följer händelseutvecklingen.

Läcka på gasledning i Finska viken

En läcka har drabbat en gasledning i Finska viken, skriver SVT. Det var natten till söndagen som trycket hastigt sjönk i den ledning som går mellan Ingå i Finland och estniska Paldiski. Den finländska gasoperatören ser händelsen som en säkerhetsincident och det förekommer misstankar att läckan orsakats av sabotage. De finländska myndigheterna håller just nu en pressträff som man kan följa på Aftonbladet.se. Förutom gas har en elkabel och datakabel drabbats men den trafiken har kunnat ledas om genom reservvägar. Enligt landets president Sauli Niinistö är Finlands beredskap god och energiläget hotas inte av detta.    

Kommentar: Följer vidare rapportering om detta.

Omvärldsbevakning 14.15

Finland har upptäckt gasläcka - ses som säkerhetsincident

Natten till i söndags sjönk trycket i en av ledningarna som länkar saman det nordeuropeiska gasnätet. Gasledningen Balticconnector går mellan Finland och Estland och är nu ur funktion. Finländska säkerhetspolisen och försvarsmakten utreder händelsen. Enligt finländska medier ska Finlands regering kalla till presskonferens på tisdagen, rapporterar SVT Nyheter.  Tillgången på gas i Finland bedöms ändå vara god då landet har en flytande LNG-terminal.
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Afrikansk svinpest: Finns ingen bestämd tidpunkt för lättnader av restriktioner

Det finns inga fastlagda tidplaner för lättnader av de restriktioner som gäller i den smittade zonen i Fagerstatrakten, till följd av utbrottet av afrikansk svinpest. Det skriver Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i ett förtydligande efter att media rapporterat att restriktionerna kan komma att tas bort i december. SVA skriver att medieuppgifterna är en tolkning av en intervju. När det gäller afrikansk svinpest är det Jordbruksverket som fattar beslut om restriktioner och när dessa ska upphöra. För närvarande ser läget bra ut, men det behövs mer underlag innan eventuella beslut om lättnader i den smittade zonen kan fattas, skriver SVA. 
Kommentar: För kännedom, med tanke på tidigare inlägg nedan. 

Omvärldsbevakning 08.50

Sju bränder i bostadshus i Stockholm på kort tid

Fyra villor och tre lägenhetshus i Stockholmsområdet utsattes för brandattackare under två timmar på natten mot tisdag. I samtliga fall är misstanken att brandfarlig vätska har kastats på husen och sedan tänts på. Det finns inga uppgifter om personskador, rapporterar TT/SVT Nyheter. 
Kommentar: För kännedom. 

Inga tecken på spridning av afrikansk svinpest

Statens veterinärmedicinska anstalt ser fortfarande inga tecken på att utbrottet av afrikansk svinpest i Västmanlands län har spridit sig vidare i landet. Därmed kan avspärrningarna i Fagerstatrakten komma att tas bort i december, rapproterar SR Vetenskapsradion. 
Kommentar: Vi följer läget. 

Måndag 9 oktober 


Omvärldsbevakning 20.15

Gul varning för Norrbottens och Västerbottens län

SMHI har utfärdat gula varningar för snöfall i stora delar av Norrbottens län och nordvästra delen av Västerbottens län (gäller 10 oktober kl. 21.00 – 11 oktober kl. 14.00), samt i inre och östra delen av Norrbottens län (gäller 11 oktober kl. 08.00 – kl. 23.00).
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.05

Nytt jordskalv i Afghanistan

Ett nytt jordskalv med magnituden 4,9 har inträffat i Afghanistan, rapporterar GP. Skalvet inträffade runt tre mil från staden Herat i västra Afghanistan, där lördagens kraftiga jordbävning slog till. Över 2 400 människor har hittills konstaterats döda efter katastrofen och det nya skalvet försvårar räddningsarbetet ytterligare.
Kommentar: Bra att känna till. Många svenskar har kopplingar till Afghanistan. 


Omvärldsbevakning 12.17

Israel inför totalblockad mot Gaza

Israel inleder nu också en en full blockad av Gazaremsan, enligt nyhetsbyrån Reuters, skriver Sveriges Radio och flera andra medier. Det innebär att det inte kommer in varken mat, bensin eller elektricitet. 
Kommentar. Vi följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.33

Inget att notera.