Vecka 42 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 22 oktober


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.10

Diesel och olja läcker från färja

Det läcker ut olja och diesel i havet från passagerarfärjan Marco Polo som gick på grund söder om Karlshamn på söndagsmorgonen. Det skriver Kustbevakningen på sin webbplats. Kustbevakningen har lagt ut länsor för att avgränsa utsläppet och ytterligare insatser är på gång. Kustbevakningen kommer att ansvara för en förundersökning av händelsen. De 71 personer som fanns ombord har evakuerats, enligt SR P4 Blekinge. 
Kommentar: Följer utvecklingen. 

Omvärldsbevakning 09.30

Passagerarfärja på grund

Ett passagerarfartyg med 71 personer ombord har gått på grund på söndagsmorgonen i vattnet mellan Stillaryd och Hörvik i Blekinge, rapporterar SR P4 Blekinge. Kustbevakningen är på plats och enligt Sjöfartsverket ska passagerare och besättning evakueras med båt till hamnen i Karlshamn. Evakueringen sker inte för att fartyget sjunker, utan för att fartyget behöver ligga kvar så att man kan undersöka vilka skador det fått, skriver SVT Nyheter. 

Kommentar: Följer utvecklingen. 

Lördag 21 oktober


Omvärldsbevakning 20.15

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.00

Uppdatering: Stormen Babet

Under natten har stormen ställt till problem med strömavbrott och översvämningar i Sydsverige. Men inga allvarliga skador har rapporterats, skriver Sveriges radio ekot. I Åbenrå i sydvästra Danmark fick invånare evakueras på grund av översvämningar inatt. På flera håll är vattenståndet två meter högre än normalt. De värsta vädervarningarna för stormen Babet gäller fram till lördagsförmiddagen.
Kommentar: vi följer.

Fredag 20 oktober


Omvärldsbevakning 20.35

Stormen Babet har ännu inte nått kulmen

Stormen Babet har dragit in över södra Sverige och orsakat översvämningar, nedfallna träd och inställda tåg och flyg, rapporterar SVT SkåneVattnet fortsätter att stiga och vinden blåsa under kvällen och kulmen kommer att nås under natten. Under natten kan det blåsa upp till 25 meter i sekunden vid kusten i östra och södra Skåne.
Kommentar: Vi följer konsekvenserna av ovädret.

Omvärldsbevakning 16.23

UD avråder från resor till Uganda 

Med anledning av försämrat säkerhetsläge avråder Utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till nationalparken Queen Elizabeth National Park och distriktet Kasese i västra Uganda.
Kommentar: Delade på X och Facebook eftersom det går turistresor dit från Sverige.

Omvärldsbevakning 11.50

Gul varning för högt vattenstånd - Kalmar läns sydkust

SMHI har utfärdat en gul varning för högt vattenstånd som gäller Kalmar läns sydkust. Det redan höga vattenståndet stiger ytterligare under lördag morgon i samband med blåsigt väder. Risk att lågt liggande kajer, bryggor, vägar eller byggnader översvämmas. Varningen gäller den 21 oktober klockan 02.00-09.00.
Kommentar: Vi följer helgens vädervarningar. 

Omvärldsbevakning 09.50

Tågtrafik ställs in på grund av oväder

Tågtrafiken i vissa delar av landet ställs in i eftermiddag på grund av vindbyar och högt vattenstånd. SMHI har sedan tidigare utfärdat en orange varning för högt vattenstånd som gäller Skånes sydkust. En rad sträckor i södra Sverige berörs, bland annat Karlskrona-Kristianstad. Även tågsträckan Kalmar-Linköping ställs in och en del busslinjer i Skåne. Detta rapporterar SR Ekot. 
Kommentar: Vi följer ovädret och vädervarningarna. 

Torsdag 19 oktober


Omvärldsbevakning 20.10

Besked om kabelskador inom ett dygn

Enligt förhandsuppgifter från Estland är skadorna på den svensk-estniska telekabeln orsakade av mänsklig aktivitet och relaterade till de skador som upptäckts på en kabel mellan Finland och Estland. Försvarsminister Pål Jonson (m) säger att Försvarsmaktens fartyg Belos är på plats och undersöker. Jonsson väntar sig besked inom ett dygn. NATO bevakar. Det rapporterar SVT.

Kommentar: Följer. Rör säkerhetsläget.

NATO skickar flyg till platser där kabel skadats

Försvarsalliansen NATO meddelar att de kommer att skicka spaningsplan, jaktflygplan och minsvepare till de platser där sjökabel skadats i Östersjön, uppger Aftonbladet.

Kommentar: Det rör säkerhetsläget i Sveriges närområde och misstänkt skadegörelse på infrastruktur, vilket kan ge upphov till frågor från allmänheten.

Trafikkaos längs södra Norrlandskusten

Många avåkningar och långa köer i första snöhalkan rapporteras från E4 mellan Timrå och Härnösand, enligt Aftonbladet.

Belgisk kritik mot svensk tystnad

Belgiska politiker riktar kritik mot svenska myndigheter i fråga om den misstänkte för terrordådet i Bryssel där två svenskar omkom. Orsaken till kritiken är att de inte fått information om mannen, uppger Sveriges Radio.  

Kommentar: Rör ansvarig myndighets agerande i samband med en krishändelse och kan påverka förtroendet för myndighetens agerande.  

Omvärldsbevakning 15.15

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.41

Orange varning för högt vattenstånd i Skåne

SMHI har utfärdat en orange varning för högt vattenstånd för Skånes sydkust. Det är risk för omfattande översvämningar när vattenståndet stiger i samband med hård vind under fredagskvällen. Varningen gäller från fredag eftermiddag klockan 16.00.
Kommentar:  Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler samt pushat regionalt i appen.

Omvärldsbevakning 08.42

Inget att notera.

Onsdag 18 oktober


Omvärldsbevakning 20.15

Internetproblem i Sandvikens kommun

Sandvikens kommun har haft problem med bredbandet sedan 13-tiden på onsdagen. Det är en bugg i centrala delar av systemet som gör att internet går ner i stora delar av kommunen, skriver SR P4 Gävleborg. 
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.50

Flera flygplatser i Frankrike evakuerade efter terrorhot

En rad franska flygplatser har evakuerats under dagen efter hot om attacker, rapporterar SR Ekot.

Även slottet Versailles tömdes på besökare för tredje gången sedan i lördags, efter ett bombhot som senare sades vara falskt alarm, skriver tidningen Le Monde.
Kommentar: Följer utvecklingen eftersom många svenskar vistas i Frankrike. 
Uppdatering: Vid 17.55 skrev TT att samtliga flygplatser har öppnat igen, efter att säkerhetskontroller genomförts. 

Omvärldsbevakning 11.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera.

Tisdag 17 oktober


Omvärldsbevakning 20.00

Om den misstänkte terroristen

Det förekommer en hel del information om mannen som misstänks för skjutningen av svenskar i Bryssel igår. Mannen sköts till döds av den belgiska polisen på ett café natten efter dådet. Ett av spåren i mediernas bevakning är att han under annat namn har suttit i fängelse i Sverige för tio år sedan och sedan avvisats, se SVT. Ett annat är att tunisiska myndigheter år 2016 varnat belgiska myndigheter för mannen som redan då ansågs vara radikaliserad och en säkerhetsrisk och att han vistades illegalt i Belgien, se Sveriges Radio.

Kommentar: Mediebevakning av ämnet är bred och intensiv och det som tagits upp kan sägas vara om inte huvudspåren, så i alla fall några för Sverige viktiga nyhetsspår.  

Omvärldsbevakning 19.40

Svenskar i Belgien uppmanas stanna inne

Sveriges Radio rapporterar att svenskar på plats i Belgien uppmanas hålla sig inomhus.

Kommentar: Hittar ingen bekräftad källa på detta. Råden från Sveriges ambassad är alltjämt att vara vaksam och att höra av sig till sina anhöriga.

Omvärldsbevakning 17.40

RF: Överväg andra färger än de svenska  

Riksidrottsförbundet har gått ut med råd angående klädsel efter att svenska supportrar i landslagströjor skjutits ihjäl i Bryssel igår. Riksidrottsförbundet rekommenderar att överväga om man bör ha på sig landslagskläder i svenska färger under internationella evenemang, meddelar Sveriges Radio.

Kommentar: Noterar att de verkar tänka vidare än de allmänna råd om vaksamhet som uttalats av myndigheter.

Säpo anhåller två: Misstänkt brott mot rikets säkerhet

Två personer har idag anhållits, misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Säkerhetspolisen har i samband med det genomfört flera husrannsakningar. De misstänks för brott som skett i år, meddelar SVT.

Kommentar: Säpos notis här.

Skada på svensk-estnisk fiberkabel

En skada har upptäckts på en telekommunikationskabel i havet mellan Estland och Sverige, rapporterar SVT. Skadan tros ha uppstått samtidigt som skadorna på gasledningen i Finska viken i förra veckan.

Kommentar: För kännedom. Viktig infrastruktur.  

Omvärldsbevakning 14.00

UD går ut med allmän uppmaning till alla svenskar utomlands.

Med anledning av hotbilden och  dödsskjutningen och att två svenskar dödats uppmanas svenskar att vara försiktiga och vaksamma. Sweden abroad

Omvärldsbevakning 8.30

Misstänk person skjuten på kafé

Enligt Aftonbladet "Just nu" har en person, som sägs vara attentatsmannen, skjutits på ett kafé. och enligt belgiska medier ska han ha dött.

Omvärldsbevakning 00.48

Två svenskar döda och en till sjukhus efter skjutning i Bryssel

Två svenskar har skjutits till döds i centrala Bryssel under kvällen, uppger belgisk polis. Ytterligare en svensk vårdas för skottskador, enligt Sveriges Radio och flera andra medier. En man ska ha öppnat eld med automatgevär mot personer på ett torg i stadsdelen Molenbeek innan han flydde. Den misstänkte skytten är ännu på fri fot. Svenskar på plats uppmanas av Sveriges ambassad att hålla sig uppdaterade om händelseutvecklingen och följa lokala myndigheters råd och anvisningar. EM-kvalmatchen mellan Sverige och Belgien som spelades under kvällen fick avbrytas av säkerhetsskäl. Strax före midnatt meddelade de belgiska myndigheterna att den arena där matchen spelades håller på att evakueras.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet utifrån ambassadens, fotbollförbundet och belgiskt kriscenter. Delat i sociala medier, lagt ut och pushat i appen. Delat flera inlägg från det belgiska kricentret på FB och X. Fortsätter följa utveckligen.

Måndag 16 oktober


Omvärldsbevakning 21.10

Uppgifter om dödsfall vid skjutning i Bryssel 

Flera personer har omkommit i skjutning i Belgiens huvudstad Bryssel. Det rapporterar Aftonbladet. Obekräftade uppgifter gör gällande att minst en av dessa ska vara svensk. 
Kommentar: Det är sparsamt med bekräftad information från belgiska myndigheter om händelsen och i skrivande stund inget från Sveriges ambassad. Krisinformation.se fortsätter följa den information som sprids om detta.   

Omvärldsbevakning 19.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.49

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att notera.