Vecka 43 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 29 oktober


Omvärldsbevakning 23.45

SMHI utfärdar orange varningar för kraftigt snöfall

Under söndageftermiddagen och -kvällen utfärdade SMHI uppdaterade varningar för kraftigt snöfall i delar av Svealand och Gävleborgs län med start under måndagkvällen. Varningsnivån är nu orange och vädret väntas ge stor påverkan på samhället, bland annat trafik och elförsörjning. 
Kommentar: Nyhet publicerad och delad i sociala kanaler samt i appen. 

Fjärrvärmeavbrott i Uppsala

90 % av hushållen i Uppsala har drabbats av värmebortfall efter ett strömavbrott på Vattenfalls fjärrvärmeverk i Boländerna, Uppsala. Strömavbrottet ledde till problem i ett ställverk och att verket inte kunde producera värme. Den senaste prognosen är att värmen ska vara tillbaka hos kunderna i Uppsala kl 04.30 natten mot måndag, rapporterar Sveriges Radio. Värmebortfallet föranledde ett extrainkallat möte på Akademiska sjukhuset, då värme och ventilation i sjukhusets lokaler påverkats av bortfallet, rapporterar Sveriges Radio i ett annat inslag.
Kommentar: Har sökt och letat information för att dela i Krisinformation.ses kanaler men ingen aktör annat än Vattenfall har någon skriftlig information i egna kanaler. Informationen på Vattenfalls avbrottssida är mycket knapphändig och valde därför att inte publicera något i det här läget.

Omvärldsbevakning 15.30

Grundstött fartyg i Hanöbukten evakueras

Fartyget Marco Polo som stått på grund utanför Blekinges kust sedan förra helgen har drivit loss från grundet och riskerar att få slagsida, rapporterar Aftonbladet. Sjöfartsverket har därför bistått i en evakuering av personalen ombord.

Uppdatering: I samband med att fartyget lossnat från grundet har ytterligare läckage av olja skett. Kustbevakningen skriver på sin webbplats att myndigheten fokuserar på miljöräddning och uppsamling av nya och gamla oljeläckage och att man observerat olja som driver mot Norje i Pukaviksbukten och Karlshamn. 
Kommentar: För kännedom.

Utökad varning för snöfall

Fler medier, bl a Aftonbladet och Sydsvenskan/TT, rapporterar att SMHI har utökat varningen för snöfall i västra och inre Svealand till att även omfatta delar av Gävleborgs, Västmanlands och Uppsala län. 
Kommentar: Ny notis publicerad i appen och den tidigare notisen har uppdaterats.

Omvärldsbevakning 08.40

Israel upprepar maning till civila att utrymma norra Gaza

Flera medier, bl a Sveriges Radio och Sydsvenskan/TT, rapporterar att Israel återigen uppmanar civila i norra Gaza att förflytta sig söderut. Företrädare för israeliska försvarsmakten och landets försvars- och premiärminister meddelade under lördagskvällen att kriget nu går in i en ny fas och att markoperationen mot Gaza utökas.
Kommentar: För kännedom.

Lördag 28 oktober


Omvärldsbevakning 22.15

SMHI varnar för snö och halka

Flera medier, bland andra Svenska Dagbladet, rapporterar att SMHI utfärdat en gul varning för snöfall som kan ställa till det i trafiken. Varningen gäller för nordvästra Götaland och inre Svealand och är utfärdad för perioden söndag 29 oktober kl 20.00 till måndag kl 18.00.
Kommentar: Publicerat notis i appen och taggat de sex berörda länen.

Omvärldsbevakning 15.15

Risk för vulkanutbrott på Island har ökat

Dagens Nyheter rapporterar att en s k seismisk svärm har brutit ut på Island. Det betyder att risken för ett vulkanutbrott inom tolv månader har ökat, enligt en forskare som intervjuas. 
Kommentar: För kännedom

Omvärldsbevakning 09.55

Israel intensifierar angreppen mot Gaza

Flera medier, bl a Aftonbladet, rapporterar att Israels luftangrepp mot Gaza varit intensiva under natten för att slå ut mål kopplade till Hamas. Dessutom ska attacker på marken ha utförts från israeliskt territorium in på palestinskt område. Israel uppges också ha avbrutit kommunikationsmöjligheterna via telefon och internet från Gaza. 
Kommentar: Att kriget mellan Israel och Hamas trappas upp kan få konskevenser även i det svenska samhället. 

Fredag 27 oktober


Omvärldsbevakning 20.30

Kollision mellan lastbil och tåg i Järpen Åre kommun.

Inträffade vi sextiden och det finns inga uppgifter om att någo skulle blivit skadad skriver bland andar DN. Det är stopp i tågtrafiken mellan Järpen och undersåker. Finns för närvarande inga uppgifter om när trafiken kan vara igång igen. 

För info, inge åtgärd.

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.45

Inget att notera. 

Torsdag 26 oktober


Omvärldsbevakning 20.34

Länsstyrelsen har beslutat om vistelseförbud i området som saneras efter oljeutsläppet

Länsstyrelsen har beslutat om vistelseförbud i området som saneras efter oljeutsläppet i Pukaviksbukten, Sölvesborgs kommun. Det är fara för liv och hälsa att vistas i området och länsstyrelsen uppmanar allmänheten att respektera avspärrningarna. Länsstyrelsens beslut gäller från och med i morgon och tills vidare. Beslutet är fattat med stöd av ordningslagen. Länsstyrelsen bedömer att det är fara för liv och hälsa att vistas i det oljedrabbade området. Med start på fredag kommer avspärrningsband och skyltar sättas upp. 
Kommentar: Uppdaterat vår information på webbplatsen och i appen.

Omvärldsbevakning 15.45

Tillträdesförbud införs i oljedrabbade området i Sölvesborg

I dagarna väntas Länsstyrelsen fatta beslut om att införa ett förbud för allmänhet att vistas i eller i närheten av de oljedrabbade områdena, det rapporterar SVT Blekinge. – Det här gör att vi kommer kunna avvisa allmänhet, och att det är förbjudet att vistas i området, säger Anders Borgman, kris- och säkerhetssamordnare i Sölvesborgs kommun. Beslutet väntas fattas under torsdagen eller fredagen. Därefter kommer avspärrningar och skyltar sättas upp i det påverkade området.
Kommentar: Vi avvaktar beslut och skriftlig information.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 08.10

Inget att rapportera. 

Onsdag 25 oktober


Omvärldsbevakning 20.15

Allmänheten stör oljesaneringen 

Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från områden som drabbats av olja från den grundstötta färjan Marco Polo. Allmänhet som rört sig i området kring Listerlandet i Sölvesborgs kommun har kommit ivägen för saneringsarbetet, rapporterar SVT Nyheter Blekinge. En förfrågan om att införa överträdelseförbud i området har nu lämnats till Länsstyrelsen Blekinge. 
Kommentar: För kännedom.  

Omvärldsbevakning 17.31

Större strömavbrott i Stockholm 

Ett strömavbrott som inledningsvis drabbade uppåt 50.000 abonnenter har inträffat i Stockholm. På flera ställen står tunnelbanetrafiken still, rapporterar Expressen. Enligt elbolaget Ellevio är nästan 20.000 av deras kunder fortfarande strömlösa. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen.  

Omvärldsbevakning 11.35

Orkan har nått Mexiko

Orkanen Otis har nått Mexikos södra kust. Den har de senaste timmarna uppgraderats från en tropisk storm till en kategori 5-orkan med vindstyrkor upp mot 75 meter per sekund. Det väntas katastrofala skador där orkanen drar fram, rapporterar SR Ekot. 
Kommentar: Noterar med tanke på eventuella svenskar i området.

Omvärldsbevakning 08.45

Inget att notera. 

Tisdag 24 oktober


Omvärldsbevakning 20.50

Oljeutsläppet utanför Blekinge närmar sig Skåne

Oljeutsläppet från den grundstötta färjan utanför Sölvesborg är nu på väg mot Skånes kust och Åhus, skriver Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. Allmänheten uppmanas att kontakt med oljan i vatten eller på land. 
Kommentar: Jag har gjort en huvudhändelse i appen för Blekinge och Skåne län. 

Omvärldsbevakning 16.25

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.28

Fartygskollision i Nordsjön – flera människor saknas

Flera personer saknas efter att två fraktfartyg kolliderat i Nordsjön, rapporterar SVT nyheter. Ett av fartygen tros ha sjunkit och en stor sökoperation pågår efter möjliga överlevande. En person har räddats ur vattnet, medan flera saknas. Ett stort räddningspådrag söker efter skeppsbrutna, men hårda vindar och höga vågor gör arbetet svårt.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.

Måndag 23 oktober


Omvärldsbevakning 20.42

Två gripna för misstänkta kopplingar till terrordådet i Bryssel 

Polis i Frankrike har gripit två personer misstänkta för att ha kopplingar till terrordådet i Bryssel, rapporterar Aftonbladet och flera andra medier. De två ska enligt uppgift ingå i en grupp på fyra personer som gripits i utredningen av terrordåden i Bryssel där två svenskar sköts till döds. 
Kommentar: För kännedom. 

Desinformation om svensk socialtjänst spreds på manifestation i Stockholm 

I samband med en manifestation i Stockholm under söndagen mot våldet i Gaza drog en av talarna paralleller mellan de israeliska barn som tagits som gisslan i Gaza och barn som omhändertagits av svensk socialtjänst, det rapporterar Sveriges Radio. Manifestationen arrangerades av ett nätverk som kallar sig "Palestinska arbetsgruppen mittersta Sverige".
Kommentar: För kännedom. Sedan december 2021 sprids desinformation om att svensk socialtjänst omhändertar muslimska barn utan rättsligt stöd. 

Omvärldsbevakning 17.45

Sveriges natoansökan inlämnad till turkiska parlamentet

Enligt flera medier, bland annat SVT Nyheter, är Sveriges natoansökan nu inlämnad av president Recep Tayyip Erdogan till parlametnet för ratificering. Det är ännu oklart när parlamentet kommer ta upp frågan för omröstning. 
Kommentar: För kännedom. 

Fiberkabeln mellan Estland och Sverige skadad av yttre påverkan 

En preliminär rapport har överlämnats från Försvarsmakten till regeringen om den skadade fiberkabeln på havsbotten mellan Estland och Sverige, rapporterar SVT Nyheter. – Efter de dykningar som har genomförts kan vi se att det beror på yttre påverkan på kabeln, säger försvarsminister Pål Jonson till SVT. 
Kommentar: För kännedom, kan skapa frågor. 

Uppmaning till allmänheten att inte ge sig ut på isarna runt Luleå 

Region Norrbotten vädjar till allmänheten att inte ge sig ut på isarna runt Luleå då det är förenat med livsfara. Under helgen har flera personer gått genom isen. Ingen av de drabbade har krävt sjukhusvård. 
Kommentar: Har gjort en lokal notis i appen och även skickat en pushnotis i Norrbottens län. 

Omvärldsbevakning 12.00

Oljeutsläpp i Blekinge - uppdatering

Oljan som läckt från fartyget har nu nått land. Det drabbade området är kustremsan mellan Lörby Kladd och Hörvik i Sölvesborgs kommun. Länsstyrelsen i Blekinge skriver att allmänheten ska undivka kontakt med olja i vattnet eller på land. Flera aktörer arbetar nu med att sanera det drabbade området.
Kommentar: Publicerat uppmaningen till allmänheten som lokal notis i appen för Blekinge län.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget nytt att notera.