Vecka 45 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 november


Omvärldsbevakning 20.15

80 svenskar evakueras från Gaza på måndag

En första grupp svenskar har getts tillstånd att lämna Gaza på måndag. Det skriver utrikesdepartementet per mejl till SVT Nyheter, rapporterar SVT"Vi förväntar oss att fler svenskar inom kort kommer att kunna lämna Gaza. Dock måste utpassering i slutändan även godkännas av lokala myndigheter. Vi kan således inte bekräfta antalet svenskar som lämnat Gaza förrän personerna släppts igenom vid gränsövergången", skriver UD, uppger SVT.
Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 15.30

Sveriges ambassad om risken för vulkanutbrott på Reykjaneshalvön

Meteorologiska institutet på Island har höjt risknivån till flygkod orange, meddelar Sveriges ambassad. Det innebär en ökad sannolikhet för vulkanutbrott inom en snar framtid på Reykjarnäset. Svenskar som reser till Island uppmanas att löpande ta del av information från lokala myndigheter samt reseinformationen på Sweden Abroad.
Kommentar: Området är ett populärt resmål för svenskar. Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler. 

Omvärldsbevakning 09.00

Inga svenskar får lämna Gaza under söndagen

Inte heller under söndagen kommer svenska medborgare att kunna lämna Gaza, rapporterar Ekot. Varje kväll före midnatt, skickas listor ut på vilka nationer som ska göra sig beredda på att ta emot sina medborgare på den egyptiska sidan Rafahgränsen. Inget sådant meddelande avseende svenska medborgare i Gaza kom under lördagskvällen, skriver Ekot.
Kommentar: För kännedom. 

Risken för vulkanutbrott på Island ökar

Risken för ett vulkanutbrott på isländska Reykjaneshalvön har ökat, rapporterar Ekot. Exakt var ett utbrott kan ske är ännu oklart, men baserat på var magman trängt igenom har sannolikheten ökat för ett utbrott i havet strax utanför den evakuerade staden Grindavik. Ett utbrott kan ske utan skalv som förvarning, varnar myndigheterna.
Kommentar: Vi följer. 

Lördag 11 november


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 14.30

Uppgifter om att inga svenskar får lämna Gaza idag

Inga svenskar i Gazaremsan kommer att evakueras under dagen, erfar Ekot. Besked om eventuell evakuering ska komma i morgon. 
Kommentar: För kännedom. 

Uppdatering från Islands Meteorologiska institut

Sedan midnatt har omkring 800 jordbävningar uppmätts i regionen där magmaintrånget sker, meddelar Islands meteorologiska institut. Jordbävningsaktiviteten har minskat något de senaste timmarna, men den är fortfarande hög. De flesta av de senaste jordbävningarna har inträffat nära Grindavík. Det meteorologiska institutets bedömning är att ett utbrott, om det skulle inträffa, kommer att härröra från den norra sidan av magmaintrånget. Det betyder att det finns en större sannolikhet för att ett utbrott börjar nära Sundhnjúkagígur. Sannolikheten för ett vulkanutbrott inom en snar framtid bedöms vara stor. (Texten är översatt från isländska med hjälp av Google translate). 
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 08.30

Nödläge på Island – magmaström hotar kustort

DN rapporterar att en omfattande magmaström söder om Reykjavik har fått myndigheter att utlysa nödläge och evakuera området såväl på land som till sjöss – mellan fredag kväll till lördag morgon noterades 500 skalv, varav 14 över 4 i magnitud. Flödet kan vara större än vad man hittills trott varnar meteorologiska institutet Vedurstofa Islands.
Kommentar: Vi följer. 

Fredag 10 november


Omvärldsbevakning 20.20

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.00

Uppgifter om att svenskar får lämna Gaza på lördag

DN uppger att det framgår av ett internt UD-mejl att svenskar kan evakueras från Gaza till Egypten under lördagen. Till Ekot uppger dock UD att man inte har någon bekräftad information om när svenskar kan ges tillstånd att lämna Gaza till Egypten. Enligt DN finns det omkring 500 svenskar i Gaza för närvarande.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.59

Inget att notera. 

Torsdag 9 november


Omvärldsbevakning 20.30

Färjan Marco Polo bogseras till Gdansk

Under eftermiddagne vid 14.30 påbörjades bogseringen av färjan Marco Polo från Karlshamn till varv i Gdansk. Bogseringen beräknas ta 37 timmar och fartyget väntas anlända Polen lördag morgon enligt Kustbevakningen.  

Kommentar: Bra att ha lite koll på.

Omvärldsbevakning 15.40

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 11.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 07.45

Regeringen vänder i frågan om covidvaccin till barn

Nya direktiv från regeringen innebär att det nu är möjligt för regionerna att erbjuda vaccin till barn redan från sex månaders ålder, rapporterar Sveriges radio ekot.

Kommentar: Bra att känna till om vi får frågor. 

Onsdag 8 november


Omvärldsbevakning 20.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.25

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 08.05

Inget att notera.

Tisdag 7 november


Omvärldsbevakning 21.05

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.25

Svenska domstolars hemsidor ligger nere

Samtliga svenska domstolars webbsidor ligger på tisdagen nere efter en överbelastningsattack, meddelar SR. Det finns ingen prognos för när sidorna kan vara tillbaka, men domstolarnas interna system fungerar som vanligt och pågående förhandlingar påverkas inte.
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 11.40

Stor polisinsats vid gymnasieskola i Täby

Uppdatering 12.30: Polisen meddelar att insatsen avslutas.

Det pågår en stor polisinsats vid ett gymnasium i Täby sedan 09.20 i morse. Enligt Aftonbladet hade en beväpnad obehörig person setts gå in i skolan. En uppgift som inte bekräftats av polisen. Polisen uppdaterade sin händelsenotis kl 11.10 med uppgiften att ingen person är skadad eller frihetsberövad. Gymnasiet och ett intilliggande gymnasie har inrymts under polisens insats.
Kommentar: Krisinfo följer händelsen.

Gul varning för höga flöden i Gavleån

SMHI utfärdar en gul varning för höga flöden i Gavleån från i dag tills vidare. Samtidigt kommer den mer omfattande gula varningen i delar av Gävleborg, Västernorrland, Dalarna och Västmanlands län att upphöra netten till torsdag.
Kommentar: Krisinfo följer utvecklingen av flödesvarningarna.

Omvärldsbevakning 08.50

Inget att notera.

Måndag 6 november


Omvärldsbevakning 20.51

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.07

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.50

Kustbevakningen: Omkring 100.000 liter olja saknas

Kustbevakningen har under helgen fortsatt söka efter olja i området där passagerarfartyget Marco Polo gick på grund. Men myndigheten har inte hittat någon olja som varit möjlig att sanera. Enligt Kustbevakningen handlar det om uppemot 100.000 liter olja som är försvunnen, rapporterar SR P4 Blekinge.  
Kommentar: Vi följer utvecklingen kring Marco Polos tidigare oljeutsläpp. 

Omvärldsbevakning 09.45

Tågtrafik mellan Sundsvall och Härnösand igång igen

Tågtrafiken mellan Sundsvall och Härnösand rullar nu igen. Det rapporterar SR Ekot. Trafiken stoppades efter att en banvall hade skadats svårt i samband med höga vattenflöden under söndagen.
Kommentar: För kännedom.