Vecka 46 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 19 november


Omvärldsbevakning 21.10

SMHI varnar för plötslig ishalka

SMHI utfärdade under söndagen en varning för plötslig ishalka i Södermanlands, Stockholms och delar av Uppsala län. Från söndag kl. 17.00 till måndag 20 november kl. 06.00 väntas tidvis regn och blötsnö samt lokalt underkylt regn som kan orsaka ishalka och trafikproblem.  

Kommentar: För kännedom. 

Omvärldsbevakning 16.00

Vattnet sjunker tillbaka i översvämmade Hörby

Vattnet i Hörbyån och på översvämningsområdet har börjat sjunka tillbaka under natten till söndag, meddelar Hörby kommun på sin hemsida. Kommunen följer utvecklingen och har insatser  redo vid behov inför ett eventuellt nytt regnfall.

Kommentar: Har uppdaterat nyheten på startsidan.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera. 

Lördag 18 november


Omvärldsbevakning 21.35

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 16.00

Stopp för tåg mellan storstäder efter smäll i sockerfabrik

Trafikverket meddelar att det är stopp i tågtrafiken mellan Lund och Hässleholm. En explosion i en sockerfabrik har orsakat skador på järnvägen. Stoppet påverkar all trafik mellan Malmö och Göteborg samt mellan Malmö och Stockholm. Enligt nuvarande prognos kommer viss tågtrafik kunna passera från klockan 18.00 ikväll men det är något osäkert.

Gjorde inget på detta även om SJ enligt medierna idag ”avråder” från tågresor mellan storstäderna under lördagen. Lite osäker på hur det ser ut med ersättningstrafik men valde att avvakta eftersom tågen ändå kan gå till Hässleholm från båda ändarna så att säga.

Kommentar: Vi följer rapporter om det uppstår problem för resenärer.  

   

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att rapportera.

Fredag 17 november


Omvärldsbevakning 17.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.05

Inget att notera. 

Torsdag 16 november


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.45

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera.

Onsdag 15 november


Omvärldsbevakning 19.50

Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 16.06

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 8.00

Inget att notera.

Tisdag 14 november


Omvärldsbevakning 20.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 17.45

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 14.19

Gul varning utfärdad för snöfall 

För sydligaste Gävleborg och nordligaste Uppsala län har SMHI utfärdat en gul varning för snöfall. Snöovädret kan ge störningar i trafiken och även ge störningar i el- och teleförsörjningen. Varningen gäller från idag klockan 13.00 till onsdag klockan 22.00. 
Kommentar: För kännedom. 

Signal misstogs för Hesa Fredrik i Malmö

Över stora delar av Malmö kunde under tisdagsförmiddagen en signal höras som många misstog för signalen för "Viktigt meddelande". I själva verket var det Trafikverket som vid bangården i Malmö testade utrymningslarmet, skriver Malmö stad på sin Facebooksida. På grund av ett tekniskt fel kunde inte tyfonerna stängas av. Det fanns ingen fara för allmänheten. 
Kommentar: Vi har fått en del frågor om signalen i sociala medier. 

Omvärldsbevakning 08.51

Inget att notera. 

Måndag 13 november


Omvärldsbevakning 20.50

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.45

Gula varningar utfärdade för höga flöden 

På flera håll i landet har SMHI utfärdat gul varning för höga flöden. Bland annat för Gavleån, Tämnarån och Kolbäcksån. De höga flödena orsakas den senaste tidens regn och snösmältning och kan leda till höga strömhastigheter. Från Vattholma i Uppland rapporterar SVT Nyheter att Fyrisån svämmat över
Kommentar: Bra att känna till. 

Ytterligare 100 svenskar får lämna Gaza imorgon 

Enligt uppgifter till flera medier kommer ytterligare 100 svenskar att kunna lämna Gaza imorgon. Under måndagen fick de första svenskarna tillstånd att lämna Gaza men Utrikesdepartementet har ingen exakt siffra över hur många personer det handlar om, rapporterar SVT Nyheter
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 12.51

Experten: Risk för omfattande askmoln på Island

Det är fortsatt hög risk för ett vulkanutbrott på Island även om det under natten mot måndag varit minskad jordskalvsaktivitet. Det säger Björn Lund, seismolog på Uppsala universitet, till Sveriges Radio. Om ett utbrott inträffar finns det en risk att det leder till ett lika stort askmoln som molnet Eyjafjallajökull orsakade 2010, enligt Björn Lund.
Kommentar: Vi fortsätter följa utvecklingen på Island.

Första svenskarna har fått lämna Gaza

De första svenskarna på som har fått tillstånd att lämna Gaza har nu gjort så. Det rapporterar P4 Malmöhus, som har pratat med en svensk-palestinsk familj från Lund. - Vi är på egyptiska sidan, säger Sharif Watfa, och berättar för radion om hur familjen flydde. De har dock inte fått kontakt med några representanter från UD och vet i nuläget inte hur de ska ta sig vidare till Kairo.
Kommentar: Vi följer utvecklingen.

Omvärldsbevakning 08.35

Inget att notera.