Vecka 5 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 5 februari


Omvärldsbevakning 20.50

Gul varning för vind i kombination med snöfall

Varningen gäller Norra Lapplandsfjället och förväntas hålla i sig från måndag eftermiddag till tisdag kväll, skriver SMHI.

Kommentar: Ovana besökare avråds från att ge sig ut på fjället.

Omvärldsbevakning 15.50

Gul varning för plötslig ishalka

Varningen berör främst Västerbottens och Norrbottens landskap och gäller under måndag eftermiddag och kväll, enligt SMHI.

Kommentar: Kan innebära begränsad framkomlighet på vägarna på grund av trafikolyckor.

Omvärldsbevakning 10.30

Minst 30 laviner i Österrike under lördagen

De flesta skidorter i Tyrolen har utfärdat lavinvarningar. Många av dem ligger på nivå fyra på en femgradig skala, rapporterar DN.

Kommentar: För kännedom.

Lördag 4 februari


Omvärldsbevakning 22.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.30

Inget att notera.

Fredag 3 februari


Omvärldsbevakning 20.45

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 13.30

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.40

Allvarlig bussolycka på E22 vid Hörby

En man har fått livshotande skador och ytterligare två personer vårdas för allvarliga skador, efter att en dubbeldäckarbuss körde av vägen på E22 vid Hörby vid sextiden på fredagsmorgonen. Det rapporterar SR P4 Malmöhus. Bussen hade totalt 22 passagerare, och sex personer ska ha förts till sjukhus. Under natten har det snöat i Skåne och på morgonen var det mycket halt på vägarna, enligt SVT Nyheter.

SMHI har utfärdat en gul varning för snöfall i stora delar av västra och södra Götaland. 
Kommentar: För kännedom. 

Explosion på Avenyn i Göteborg

En explosion inträffade på Avenyn i Göteborg tidigt fredag morgon. Stora delar av Avenyn spärrades av och polisens bombtekniker kallades till platsen. Händelsen utreds som allmänfarlig ödeläggelse, rapporterar SR P4 Göteborg.  

Ingen person ska ha skadats vid explosionen, enligt SVT Nyheter Väst. 
Kommentar: För kännedom. 

Torsdag 2 februari


Omvärldsbevakning 20.50

Flera länder stänger beskickningar i Turkiet

Nederländerna, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Belgien och Schweiz uppges tillfälligt ha stängt sina konsulat i Istanbul, skriver Dagens Nyheter. Säkerhetsskäl uppges vara anledningen. Sveriges ambassad i huvudstaden Ankara är stängd sedan i lördags. Turkiets inrikesminister Süleyman Soylu har uttalat sig kritiskt mot stängningarna.
Kommentar: För kännedom om vi får frågor.

Negativ uppmärksamhet för Sverige

Den internationella rapporteringen om Sverige har ökat markant efter koranbränningen utanför Turkiets ambassad i Stockholm och erdogandockan som hängdes upp i en lyktstolpe, enligt Svenska institutet, skriver Dagens nyheter. Framför allt har det varit stor uppmärksamhet på sociala medier och ett stort antal hot ska ha uttalats, enligt institutet. Vanliga påstående är att Sverige är ett land som tillåter terrorister att verka fritt och att islamofobin är stark inom landet.
Kommentar: Bra att känna till.

Omvärldsbevakning 16.30

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.20

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.20

Inget att notera. 

Onsdag 1 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 17.00

Säpo: Koranbränningen kan öka hotet mot Sverige

För tillfället utsätts Sverige för en omfattande desinformationskampanj och landet pekas ut som ett legitimt mål för terrorism, enligt Myndigheten för Psykologiskt försvar, MPF. Hoten kommer efter den senaste tidens protestaktioner mot Turkiet, däribland koranbränningen utanför landets ambassad. Den svenska terrorhotnivån ligger dock kvar på en tre på den femgradiga skalan, enligt Säpo.
– Vi kan konstatera att den situation som råder efter den senaste tidens händelser är problematisk och kan vara hotdrivande, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo till GP/TT.
Kommentar: Kan leda till oro och frågor. 

Omvärldsbevakning 12.45

Ingen kris i sikte. Inget att rapportera.

Omvärldsbevakning 09.00

Inget att rapportera.

Tisdag 31 januari


Omvärldsbevakning 20.00

Brand i garage i Persberg

Det brinner i ett garage i Persberg nordöst om Filipstad, rapporterar Sveriges radio P4 Värmland. Räddningstjänsten är på plats men det finns en risk för att branden sprider sig till närliggande byggnader. Släckningsarbetet försvåras av att det ska finnas någon typ av gasbehållare i garaget, skriver polisen.
Kommentar: Vi följer. 

Omvärldsbevakning 16.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 11.50

Uppdatering brand Nynsähamn

Enligt Södertörns brandförsvar startade branden i en ledning som brustit, skriver SVT. I ledningen fanns råolja. – Branden är nu släckt, säger Cecilia Lundfelt, strax efter klockan 11 på tisdagsförmiddagen.
Kommentar: Slutar följa händelsen eftersom branden är släckt.

Omvärldsbevakning 11.05

Brand vid oljeraffinaderiet i Nynäshamn

Det brinner just nu vid oljeraffinaderiet i Nynäshamn. Fem stationer inklusive raffinaderiets egen räddningspersonal är på plats för att släcka branden, rapporterar SVT Nyheter.
– Det är en konstaterad brand och det är råolja enligt uppgift som brinner på raffinaderiet, säger Cecilia Lundfelt, kommunikationschef på Södertörns brandförsvar till SVT.
Allmänheten kan påverkas i form av lukt från brandrök i vindriktningen men röken bedöms i nuläget ej vara skadlig utanför raffinaderiområdet.
Kommentar: Vi följer händelsutvecklingen. 

Omvärldsbevakning 08.34

Inget att notera.

Måndag 30 januari


Omvärldsbevakning 20.31

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.55

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.30

Inget att notera.