Vecka 51 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 24 december


Omvärldsbevakning 21.20

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 15.20

Många olyckor på södra Sveriges vägar

Ett flertal rapporter om ishalka och vägtrafikolyckor i södra Sverige, bland annat på E4 vid Jönköping/Huskvarna där två singelolyckor skett. Och på E45 norr om Göteborg där tre bilar koliderat. Om detta och flera andra oyckor på Aftonbladet.  
Kommentar: Ta det lugnt i trafiken.    

Omvärldsbevakning 13.25

SMHI har en orange varning ute för högt vattenstånd i delar av Skåne och Halland som vi har en nyhet om. Inget i övrigt att rapportera. 

Omvärldsbevakning 09.25

Bara gula vädervarningar ute från SMHI just nu och i övrigt inget att rapportera, så vakthavande redaktör önskar god jul så länge. 

Lördag 23 december


Omvärldsbevakning 20.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 15.50

Flera vädervarningar utfärdade

SMHI har gått ut med flera gula varningar för ishalka och snöfall i stora delar av södra Sverige. Trafikläget väntas bli besvärligt under julhelgen på grund av snöfallet och den plötsliga ishalkan, något som flera medier har rapporterat om, däribland DN, Aftonbladet och Sveriges Radio.
Kommentar: För kännedom. Tagit bort blocket om stormen Pia från startsidan och lagt till ett nytt block om trafik i vinterväder.

Omvärldsbevakning 08.30
Inget att notera.

Fredag 22 december


Omvärldsbevakning 20.50

Vården pressad inför julhelgen

Svenska Dagbladet rapporterar om att sjukvården är hårt pressad på flera håll i landet inför jul- och nyårshelgen. Det är en blandning av influensa, covid-19, RS-virus och vinterkräksjuka som pressar sjukhusen i framför allt storstadsregionerna. Region Stockholm beskriver läget som ansträngt men hanterbart. 
Kommentar: För kännedom.

Omvärldsbevakning 16.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.50

Uppdatering: Skjutning på universitet i Prag

Tjeckiska myndigheter uppger att samtliga offer för gårdagens skjutning var tjeckiska medborgare, rapporterar flera medier, bland annat DN.
Kommentar: Se gårdagens anteckningar.

Trafikproblem

Flera medier rapporterar om störningar i trafiken på grund av väderleken. Svd har talat med Trafikverkets presschef som uppger att det varit en del mindre olyckor.
Kommentar: Vi har ett block på startsidan om vädersituationen och om vinterväglag. Har också lagt en KIT-film om vintertrafik i sociala medier.

Omvärldsbevakning 08.50

Ingenting att rapportera. Fortsätter dock att följa händelsen i Prag och väderläget.

Torsdag 21 december


Omvärldsbevakning 20.39

Stormen Pia stoppar tågen på Öresundsbron 

Just nu kan inga tåg köra över Öresundsbron på grun av hård vind, det rapporterar Sveriges Radio P4 Malmöhus. Det finns ingen prognos för när trafiken kan återupptas. Bron är dock i nuläget fortfarande öppen för biltrafik. 

Kommentar: För kännedom. Vi följer stormens Pias utveckling. 

Uppdatering: Skjutning på universitet i Prag 

Minst 15 personer uppges ha dödats i dådet. Det finns fortfarande inga uppgifter om att några svenskar skulle vara drabbade. Svenska ambassaden har publicerat information med anledning av händelsen. Enligt uppgifter i flera medier, bland annat Aftonbladet, är motivet för dådet ännu oklart men polisen ser i nuläget inga kopplingar till något terroristnätverk. 

Kommentar: Publicerade en nyhet med information från Swedenabroad.se. Skickade även en pushnotis i appen. 

Omvärldsbevakning 16.12

Skjutning på universitet i Prag 

Enligt uppgifter i flera medier så har en skjutning på ett universitet i de centrala delarna av Prag orsakat flera människors död. Allmänheten i området uppmanas att hålla sig inomhus. Enligt uppgifter till BBC News handlar det om Karlsuniversitetet vid Jan Palach-torget. Universitetet ligger nära Karlsbron som är en turistdestination. 

Kommentar: Vi följer utvecklingen. I nuläget inga rapporter om drabbade svenskar.  

Omvärldsbevakning 13.00

Stormen Pia drar in över Sverige

Aftonbladet rapporterar att ovädret Pia nu drar in över Norge. Vindbyar på 33-45 meter per sekund väntas och flera flyg har därför ställts in. Stormen Pia slår till mot Sverige om några timmar. Flera tåg- och bussträckor har därför ställts in i Skåne, skriver Sveriges Radio P4 Malmöhus.  Det kan även bli aktuellt att stänga Öresundsbron under torsdagsnatten.
Kommentar: Vi fortsätter att följa konsekvenser av väderläget.

Civilplikten återinförs

Civilplikten återinförs, meddelade statsminister Ulf Kristersson tidigare idag, enligt Aftonbladet. Den träder i kraft 19 januari och omfattar svensk räddningspersonal. Enligt MSB är civilplikten den civila motsvarigheten till värnplikt. Civilplikten ska bidra till att viktiga funktioner i samhället fungerar vid höjd beredskap eller krig. 
Kommentar: För kännedom om beslutet leder till frågor eller oro från allmänheten.

Omvärldsbevakning 08.00

Inget att notera. 

Onsdag 20 december


Omvärldsbevakning 20.56

Orange varning för högt vattenstånd 

SMHI har utfärdat en orange varning för högt vattenstånd gällande kuststräckan mellan Malmö och Varberg. Det finns risk för omfattande översvämningar.

Kommentar: Har publicerat nyhet och delat i sociala medier samt skickat pushnotis regionalt i appen. 

Omvärldsbevakning 17.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 12.30

Inget att notera.  

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera. 

Tisdag 19 december


Omvärldsbevakning 20.15

Försvarsberedningen: Gör om MSB och rusta för krig 

Den civila beredskapen i Sverige behöver bli betydligt bättre, anser Försvarsberedningen som har lämnat sin rapport till regeringen. I den betonas vikten av förberedelser, planer och övning men också värdet av hög försvarsvilja. Försvarsberedningen vill att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, görs om och stärks för att tydligare kunna leda det civila försvaret.

Kommentar: Här finns Försvarsberedningens rapport.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att rapportera. 

Omvärldsbevakning 12.35

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 08.20

Vulkanutbrott på Island

Ett stort vulkanutbrott har inträffat på Reykjaneshalvön på Island, meddelar Islands regering. Utbrottet skedde efter en kraftig jordbävning norr om staden Grindavik vid 21-tiden på måndagskvällen. I nuläget skapar vulkanutbrottet inga störningar för flygtrafiken. Enligt den isländska regeringen finns ingen fara för människors liv.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler och skickat pushnotis i appen. Vi har även uppdaterat informationen på Lilla Krisinfo och delat på Instagram. 

Måndag 18 december


Omvärldsbevakning 20.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.40

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 13.43

Orange varning för vind och snö 

SMHI har utfärdat en orange varning för vind i kombination med snöfall på kalfjället i norra Jämtlandsfjällen och sydligaste Västerbottensfjällen. Varningen gäller 19 december kl. 05.00 – kl. 16.00.
Kommentar: Vi har publicerat nyhet och delat i våra sociala kanaler samt skickat pushnotis i appen.

Omvärldsbevakning 08.53

Större vattenläcka i Åmål 

En större vattenläcka har drabbat Åmåls kommun och vattentillgången är låg. Allmänheten uppmanas att spara på vattnet. Från klockan 10.00 kommer vatten finnas att hämta för allmänheten vid ICA/Coops parkering på Mellanbrogatan/Bergslagsgatan. 
Kommentar: Vi har lagt upp temablock om vattenbrist med länk till Åmåls kommun på startsidan. Vi har också delat vidare Åmåls kommuns inlägg på Facebook och gjort en störningsnotis i vår app.