Vecka 6 2023

I redaktionens omvärldsbevakning följer vi vad som rapporteras i medier, sociala medier samt hos myndigheter och andra aktörer. Det som publiceras i denna logg är inte alltid information från myndigheter, utan är ofta en sammanställning av medieuppgifter. Omvärldsbevakningen sker i första hand för redaktionens interna behov, men publiceras också här för att främja öppenhet och transparens.
Uppdaterades

Söndag 12 februari


Omvärldsbevakning 21.25

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.37

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 10.00

Oidentifierat föremål nedskjutet över Kanada

Ett misstänkt föremål som utgjorde ett möjligt hot mot civil luftfart har skjutits ner under lördagen av amerikansk och kanadensisk militär. Nedskjutningen skedde i kanadensiskt luftrum på order av premiärminister Justin Trudeau efter att denne samtalat med USA:s president Joe Biden, rapporterar BBC News. Var det flygande föremålet, som beskrivs som "litet" och "cylinderformat" kommer ifrån är ännu okänt. Förra helgen sköts en misstänkt kinesisk spionballong ned över amerikanskt luftrum. Kina hävdar att ballongen var civil och användes endast i forskningssyfte. I fredags sköt amerikansk militär återigen ned en obemannad farkost över Alaska men har inte närmare gått in på vad för typ av objekt det handlade om, rapporterar SVT Nyheter.

Kommentar: Nedskjutningarna kan skapa oro och frågor hos allmänheten. Vi följer utvecklingen. 

Lördag 11 februari


Omvärldsbevakning 21.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 16.00

Orangea och gula varningar på kalfjället

SMHI har utfärdat en orange varning för hård vind i kombination med snöfall i Lapplandsfjällen från Hemavan norrut från söndag förmiddag till måndag kväll. En gul varning har utfärdats för kalfjällen i Härjedalen, Jämtland och södra Lapplandsfjällen.
Kommentar: Publicerat nyhet och delat i FB, Instagram och på Twitter.

Attacker mot svenska universitets hemsidor

Stundtals under lördagseftermiddagen har det inte gått att nå Stockholms universitets hemsida, samtidigt som besökare på Göteborgs och Malmös universitets hemsidor mötts av ett felmeddelande om att tjänsten inte är tillgänglig, skriver DN. Göteborgs universitet bekräftar att servrar utsattes för överbelastningsattacker, skriver Göteborgs-Posten
Kommentar: Senare under eftermiddagen fungerade hemsidorna igen.

Omvärldsbevakning 10.00

Inget att notera.

Fredag 10 februari


Omvärldsbevakning 20.32

Uppdatering störningar webbplatser

I en dryg timme på fredagseftermiddagen gick det inte att komma in på hemsidorna för flera sjukhus, regioner och på1177. Störningarna hos Västra Götalandsregionen, som fortfarande har problem, beror på en cyberattack, säger regionens IT-chef Richard Karlsson till SVT nyheter. – Orsaken är en överbelastningsattack och det har påverkat våra externa tjänster. Vi har jobbat med vår internetleverantör och styr om skadlig trafik så att tjänsterna är tillgängliga igen.
Kommentar: Det går att nå webbplatserna igen, men det rapporteras om forsatta tillfälliga störningar.

Kraftig detonation i Helsingborg 

En detonation har skett i området Dalhem i Helsingborg. Enligt polisen har omfattande skador konstaterats på ett flerfamiljshus och nationella bombskyddet är på väg, rapporterar SVT. Det finns inga uppgifter om skadade personer i nuläget.  – Vi har spärrat av området. Nationella bombskyddet är på gång, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson på polisen till SVT. I nuläget finns inga uppgifter om att någon skadats. Vid 19-tiden skrev polisen på sin webbplats att avspärrningen utökas, då man inte kan utesluta att det finns ytterligare farliga föremål på platsen. Boende på i huset uppmanas stanna kvar i sina lägenheter.

Kommentar: Polisen uppger att deras kontaktcenter ringer till boende i närliggande fastigheter och uppmanar till att inrymma, att inte lämna bostaden till annat sägs.
Uppdatering 21.20: Polisen har hävt avspärrningarna.

Omvärldsbevakning 17.30

Flera sjukhus hemsidor ligger nere

Flera sjukhus i Sverige har just nu problem med sina hemsidor, som för besökare ligger nere, rapporterar GP och flera andra medier.  Bland annat ser samtliga sjukhus i Västra Götalandsregionen och 1177.se ut att ha störningar. Det är oklart vad problemen beror på. Samtliga sjukhusförvaltningar i Västra Götalandsregionen ser ut att påverkas liksom regionens hemsida, vgregion.se. Även andra regioner och sjukhus påverkas – exempelvis Södersjukhuset i Stockholm och Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vårdguiden på 1177.se tycks också ha störningar.
Kommentar: Vi följer.

Omvärldsbevakning 15.32

Polisen höjer säkerheten vid symboliskt viktiga objekt i Stockholm

Polisen i region Stockholm har inlett en särskild händelse sedan Säpo meddelat att de ser ett ökat antal attentatshot mot Sverige. Säkerheten ska nu höjas vid ”symboliskt viktiga” objekt, det uppger polisen för SVT Nyheter.
Kommentar: Kan leda till oro och frågor hos allmänheten. 

Rekommendation om testning för covid-19 för vårdpersonal tas bort

Den särskilda rekommendationen om bred testning för covid-19 vid symtom hos vård- och omsorgspersonal tas bort från och med onsdag. Det har Folkhälsomyndigheten beslutat. Testningen av personal bedöms i nuläget ha begränsad effekt för att minska smittspridningen samtidigt som testningen är resurskrävande, rapporterar Sveriges Radio.
Kommentar: Vi har uppdaterat vår information om testning samt lagt till en notis på aktuelltsidan.

Omvärldsbevakning 13.00

Inget att notera. 

Omvärldsbevakning 09.00

Ryskt propagandanätverk på TikTok

TikTok har hittat och stängt ned ett ryskt nätverk med över 1 700 konton som spridit desinformation om kriget i Ukraina, rapporterar SVT och Bloomberg. Nätverket har haft sin bas i Ryssland men ska ha producerat material riktat till ett flertal länder i Europa. Det har framförallt handlat om material på tyska, italienska och engelska. När nätverket stängdes ned hade det runt 130 000 följare.  
Kommentar: För kännedom. 

Torsdag 9 februari


Omvärldsbevakning 20.50

Svensk hjälpinsats till Turkiet

Ett av Försvarsmaktens transportplan flyger under torsdagen till det jordbävningsdrabbade området i Turkiet. Ombord är 40 av Försvarsmaktens anställda: tre sökteam, fyra hundekipage och två sjukvårdsteam. MSB leder insatsen och har formellt begärt stöd av Försvarsmakten. Flera medier rapporterar om insatsen, bland andra Dagens nyheter.
MSB om insatsen.
Kommentar: Uppdaterar händelsesidan.

Omvärldsbevakning 17.15

Ingenting att rapportera.

Omvärldsbevakning 12.15

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 08.25

Inget att notera.

Onsdag 8 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 12.00

Sverige i fokus för allvarliga hot

Säkerhetspolisens nyhet om hot som riktats mot sverige under den senaste tiden har tagits upp av flera medier. Myndigheten har dock inte beslutat om någon förändring av terrorhotnivån.

Omvärldsbevakning 8.30

Inget att notera.

Tisdag 7 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 18.15

Regeringen bidrar med ytterligare 30 miljoner efter jordbävningarna

I en presskonferens kl. 18 meddelade regeringen att man utökar stödet till Turkiet och Syrien med ytterligare 30 miljoner kronor.

Kommentar: Har uppdaterat vår sida med den nya siffran.

Omvärldsbevakning 11.55

Anhöriga och stöd efter jordbävningar

Många svenska medier, bland annat Sveriges Radio, har intervjuer med personer som har anhöriga i det jordbävningsdrabbade området i Turkiet eller Syrien. Dagens Nyheter har ett inslag om stödinsatserna.
Kommentar: Vi följer utvecklingen. Händelsesida publicerad där kontaktuppgifter finns för den som behöver konsulärt stöd på plats eller söker kontakt med anhöriga. 

Omvärldsbevakning 08.55

Dödssiffran efter jordbävningen har passerat 4.600

Den kraftiga jordbävmomgen som drabbat delar av sydöstra Turkiet och nordvästra Syrien har orsakat enorma skador. På tisdagsmorgonen hade dödssiffran passerat 4.600 personer, rapporterar SVT Nyheter. Många sitter fortfarande fast under kollapsade byggnader och det pågår ett intensivt räddningsarbete. 
Kommentar: Vi följer utvecklingen. 

Måndag 6 februari


Omvärldsbevakning 20.00

Inget att notera.

Omvärldsbevakning 15.30

Amerikanska medborgare varnas vid resor till Sverige

USA:s ambassad i Stockholm varnar amerikanska medborgare på resa till Sverige för risken för terrorattacker som hämnd för den senaste tidens omtalade koranbränning. Man uppmanar till försiktighet och uppmärksamhet på "misstänkt aktivitete".

Kommentar: Bra att känna till.

Omvärldsbevakning 13.00

Finansinspektionen utsatt för belastningsattack

Finanspektionen är utsatt för en avsiktlig belastningsattack med stor trafik mot webbplatsen. Myndigheten jobbar just nu med att hantera händelsen, skriver Finansinspektionen på Twitter
Kommentar: Bra att känna till.

Omvärldsbevakning 09.00

Kraftig jordbävning i Turkiet 

Under natten till måndag inträffade en kraftig jordbävning i Pazarcik i sydöstra Turkiet. Hittills har det rapporterats om över 500 dödsfall, rapporterar SVT och andra medier. UD uppmanar svenskar som befinner sig i landet att följa lokala myndigheters råd. 
Kommentar: Vi har delat UD:s information i sociala medier.